一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
有個盲人行得好慢,我諗住過去幫佢帶路。
點知佢態度唔太好咁講:唔駛啦,無你我都要行㗎!
我嗰時好嬲咁放底一句:咁你慢慢啦,就走咗
後來諗番起可能佢以前俾人扮帶路玩過一獲先唔信我。我唔應該咁衝動串佢
有次放工搭地鐵回家 行緊去月台有個男人行過黎問我借20蚊搭車 諗都冇諗借左比佢 之後啲fd問我會唔會係係比人呃錢 係站入面入左閘做咩唔向地鐵職員求助
去英國旅行 搵間airbnb 我行黎行去都搵唔到 之後隔離屋個黑人叔叔就問我係咪當失路唔識行 佢幫我搵左陣都唔識 對面屋個叔叔又咁岩出左黎 佢兩個都一齊幫我搵 雖然最尾都搵唔到 但佢地兩個最後同我講 小心啊 希望你搵到路啦 好好人 之後我地本來係想去左住個到放行李 點知因為搵唔到間airbnb 所以唯有拖住個28吋gip去london eye(有booking) 啲外國人都好好幫我地攞個gip行樓梯 又比我地上london eye
Btw英國真係冇電梯出地鐵 攞住行李真係煩到癲
N年前讀小學番學個陣突然落大雨
我一落巴士就一直跑 跑到紅綠燈要等啲車過左先過到 隔離班有個女同學主動過黎遮我 同佢完全唔熟
講野加埋唔多過十句 果時好感動 感受到人間有愛
幾年前考公開試
等極都無車
得返15分鐘就開考
但路程唔短,行過去起碼要1個鐘
果到山卡啦地方 (順利個紀律部隊宿舍果頭)
無其他車去到,除左的士
就決定飛的
成街的士都有人
除左一架係cum左𣄃
個的士司機見我面都青埋就示意叫我上車
佢知我考試揀條快路行,唔兜路
落車仲叫我加油

多謝你司機大佬
想幫個輪椅人士上斜路
點知比佢屌,叫我咪撚搞佢架車

笑出聲

笑死
想幫個輪椅人士上斜路

笑出聲

笑死
有次去士多買嘢飲 睇錯價錢 仲差五毫紙
其實我係有錢 但袋好多嘢錢包係好入所以搵咗好耐
之後個老細話有人幫你俾咗啦
擰轉頭一睇 原來頭先隔離買緊嘢嗰個幫我俾咗
仲要係靚仔嚟
但之後都冇撞返佢啦
細個有次柒撚濛濛咁食住甜筒過馬路,
慢慢行無睇燈,原來有架電車係我幾個身位範圍,
正當我阿媽以為會無左個仔時,
有個後生仔一手抱走左我
救完我之後頭也不回咁走左

細個唔知發生咩時,大左諗返真係覺得好好彩
祝個男仔長命百歲,鞭鞭有力
想幫個輪椅人士上斜路

笑出聲

屌 話唔定人係想推向下
你就幫人推返上去
岩岩出黎做野第一個月 糧都未出 銀包戶口成副身家得番500$ 重有半個月要捱 係條街到見到個女人帶住個女乞食 本身都照行照過 突然佢個女係咁喊話好肚餓 唔忍心佢細細個就咁 放低左500$比佢地。
由細到大覺得呢件係做得最正確既事
全部都同落雨有關

幫人 但係被動個隻
因為校巴一落車同港鐵站有段小距離
我有帶遮 一落車行行下有個女仔衝埋黎問可唔可以遮埋佢
咁我緊係話可以啦 仲懶紳士咁比左大半邊遮佢
搞到佢好似有啲唔好意思

比人幫都差唔多
冇帶遮落緊雨係校巴站等車
咁見唔算好大咪照等
跟住前面個女仔冇開口就主動遮埋黎
個下勁感動同開心講唔該
早兩年帶過兩個丹麥人去一間餐廳
之前返學落雨無帶遮 有個隔離學校既仔仔好好人送到我返門口 但其實個陣已經就快遲到 佢個間同我個間距離起碼有五分鐘 好怕佢遲到

巴士附近安全島?
幫人

老豆嗰朝車我返學落狗屎
途中見到個學生哥冇遮成身濕晒又追唔到小巴 我地叫埋佢上車送佢返學

俾人幫

我成日跌八達通啊學生證啊嗰啲 好多時老有人執返俾我

另外我係流學jj 之後蕩失路又天黑晒嚇死我
有個型佬無啦啦走埋黎又借電話又幫我google map 好感動 最後成功返屋企
有次返大陸揼骨,
有個女技師好瘦,我問佢點解,
佢話成日冇肉食,
冇營養,
之後我第二次上去之前,
特登整左啲生炒骨拎埋過關,
仲偷偷帶入按摩間房比佢,
不過佢一入黎見到啲生炒骨,好驚咁樣喊住跑返出去
岩岩出黎做野第一個月 糧都未出 銀包戶口成副身家得番500$ 重有半個月要捱 係條街到見到個女人帶住個女乞食 本身都照行照過 突然佢個女係咁喊話好肚餓 唔忍心佢細細個就咁 放低左500$比佢地。
由細到大覺得呢件係做得最正確既事

好好呀
有次返大陸揼骨,
佢話成日冇肉食,
冇營養,
之後我第二次上去之前,

仆街笑左出聲
幫人

老豆嗰朝車我返學落狗屎
途中見到個學生哥冇遮成身濕晒又追唔到小巴 我地叫埋佢上車送佢返學

俾人幫

我成日跌八達通啊學生證啊嗰啲 好多時老有人執返俾我

另外我係流學jj 之後蕩失路又天黑晒嚇死我
有個型佬無啦啦走埋黎又借電話又幫我google map 好感動 最後成功返屋企

仲有次係細個俾屋企人趕落車叫我走 有個執垃圾婆婆幫我求情
婆婆 我好多謝你啊 我嗰時好驚好驚
有次搭巴士 上到車先發現八達通冇錢 身上又得100蚊紙 唯有同司機講唔好意思 有冇得找
點知靚仔司機好霸氣咁話 下次先比返

有次玩到零晨搭巴士去kt再轉巴士返屋企
點知落錯車 仲要條街人都唔多個
唯有周圍行睇下點樣可以返屋企(附近冇的士,mtr又關左)
見到前問有人即刻狗衝去問路
跟住個男人話佢都係落錯車 同我同一架巴士落
之後佢話咁夜應該冇巴士(我搭果架已經係尾班車) 叫我一齊行去搵下有冇的士
附近冇人冇物 都有d驚
個男人仲同我自我介紹 話自己唔係壞人
跟住佢足足行左15分鐘先見到的士
最後佢仲特登叫的士司機兜去我屋企果邊先 我話比返一半錢 又話請我 唔洗我比 同佢講左唔該就落左車
其實果時真係幾驚 零晨一個女仔又唔識路又冇車 真係驚返唔到屋企好彩撞到好人
上個星期收工部車爆左軚,我第一次換,雞手鴨腳咁。 有個鬼佬見到,就過黎幫我換 當時係夜晚11點, 仲落緊雨。 雖然換完軚之後我發現部車舊電池收咗皮, 最後都係要搵人救命, 但係都真係好多謝佢幫我同教埋我點樣換軚
有個盲人行得好慢,我諗住過去幫佢帶路。
點知佢態度唔太好咁講:唔駛啦,無你我都要行㗎!
我嗰時好嬲咁放底一句:咁你慢慢啦,就走咗
後來諗番起可能佢以前俾人扮帶路玩過一獲先唔信我。我唔應該咁衝動串佢

可能佢尊嚴睇太重,唔想比人幫,或者覺得冇人會幫到自己行以後嘅路,好灰
但當下咁比人拒絕,好似你咁嘅反應都自然嘅
有個人想去郵局 我指錯左佢去油站

有次踩單車炒車 擦到膝頭損晒 身上無水 有個經過嘅叔叔用左個會噴水嘅水樽幫我沖個傷口 好多謝你 下次我會掛返個P牌
有次返大陸揼骨,
佢話成日冇肉食,
冇營養,
之後我第二次上去之前,

文員仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞