一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
試過自己行街突然落好大雨,好彩我有帶遮
咁等馬路嘅時候就見到隔離有個人冇遮,我見轉左綠燈,個人都唔行,就行過去問佢係咪過,遮埋佢

仲有以前中學番學有條必經馬路,會有好多同校嘅學生行,有時落雨見到唔識嘅冇帶遮都會遮埋佢地番去,都試過幾次
但到我冇帶遮嘅時候,其他著住同校服明明認得個樣嘅人都冇理過我

仲有以前中學做prefect,打鐘之後會企一陣閘口等遲到嘅人番嚟登記,有時落雨啲人冇帶遮,就會幫佢擔遮等佢寫好資料,再送佢行到有瓦遮頭嘅地方

有時咁樣同陌生人有一段接觸,都幾刺激幾好玩

利申好人打飛機post
試過有次唔知咩事幫人
幫完嗰下真係好開心好有成功感滿足感
買旗算唔算?
之前返學落雨無帶遮 有個隔離學校既仔仔好好人送到我返門口 但其實個陣已經就快遲到 佢個間同我個間距離起碼有五分鐘 好怕佢遲到
有次中學返學校拎書 足足兩大袋重到爆
嗰陣落緊雨 但係拎住啲書又無手擔遮
結果要淋住雨咁拎住返屋企
正當我諗緊點解我咁狼狽都無好心人幫下我
下一秒有個男仔衝上黎幫我擔遮同拎一袋書
陪到我番屋企樓下
嗰刻真係好感動 覺得呢個世界好美好
其實我好想搵番你但係已經唔記得左你咩樣
仲未好好咁同你講聲多謝
細細個好大意 去到小巴站冇睇清楚就上車 最後搭錯咗㗎車上山 車程一半已經見唔對路即刻落車 但都已經係半山 身上又冇錢 我係路邊問個地盤叔叔我係邊 佢諗都冇諗比咗$40我搭車返屋企 我後尾諗返起佢唔識我都幫我 我真係好多謝佢 但遺憾冇佢聯絡方法 唔可以報答佢
有次中學返學校拎書 足足兩大袋重到爆
嗰陣落緊雨 但係拎住啲書又無手擔遮
結果要淋住雨咁拎住返屋企
正當我諗緊點解我咁狼狽都無好心人幫下我
下一秒有個男仔衝上黎幫我擔遮同拎一袋書
陪到我返屋企樓下
嗰刻真係好感動 覺得呢個世界好美好
其實我好想搵返你但係已經唔記得左你咩樣
仲未好好咁同你講聲多謝
試過自己行街突然落好大雨,好彩我有帶遮
咁等馬路嘅時候就見到隔離有個人冇遮,我見轉左綠燈,個人都唔行,就行過去問佢係咪過,遮埋佢

仲有以前中學番學有條必經馬路,會有好多同校嘅學生行,有時落雨見到唔識嘅冇帶遮都會遮埋佢地番去,都試過幾次
但到我冇帶遮嘅時候,其他著住同校服明明認得個樣嘅人都冇理過我

仲有以前中學做prefect,打鐘之後會企一陣閘口等遲到嘅人番嚟登記,有時落雨啲人冇帶遮,就會幫佢擔遮等佢寫好資料,再送佢行到有瓦遮頭嘅地方

有時咁樣同陌生人有一段接觸,都幾刺激幾好玩

利申好人打飛機post

同你一樣
佢見到我遮佢個刻我feel到佢隻眼發光咁
細個同呀媽去圖書館 睇睇下書 流鼻血 流到開水候倒水咁 呀媽用晒半包紙巾幫我禁住 隔離有個呀姐開到借紙巾比我地 仲安慰我地唔洗驚 教我呀媽應該點做幫我止血 之後佢仲跑左去便利店買左支水比我 雖然果時好細個 但我都仲記得呢件好事 多謝佢
試過幫個妹下妹下推放左勁多紙皮既車 ,

試過落大雨個陣 有個中年女人跌晒啲野落地 佢掛住執冇手擔遮 我就過去遮住佢 男朋友就幫手執
想幫個輪椅人士上斜路
點知比佢屌,叫我咪撚搞佢架車
想幫個輪椅人士上斜路
點知比佢屌,叫我咪撚搞佢架車

笑出聲
有次番學行去車站嘅時候落雨但我無帶遮 點知行行下feel到點解無雨滴落黎嘅?到左車站之後我個fd問我係唔係識個個男仔?佢遮你過黎咼?
我就心諗邊到有男仔?望番過去發現個個男仔住我樓下 原來佢一直遮住我去車站
細細個好大意 去到小巴站冇睇清楚就上車 最後搭錯咗㗎車上山 車程一半已經見唔對路即刻落車 但都已經係半山 身上又冇錢 我係路邊問個地盤叔叔我係邊 佢諗都冇諗比咗$40我搭車返屋企 我後尾諗返起佢唔識我都幫我 我真係好多謝佢 但遺憾冇佢聯絡方法 唔可以報答佢

支持正能量

細個係大陸比電單車撞 坐左係地下喊
等緊白車果時 有個路過既婆婆都過埋來安慰下
佢狂掃我耳仔叫我唔好驚(掃耳仔有定驚既意思)
希望佢長命百歲 身體健康 開開心心
lm
我試過遮個陌生人 但佢好似好驚我咁
返學搭小巴 身上得大紙$100
八達通又冇錢 又冇散紙
$5車程 我唯有問身邊第間學校既女仔有冇散紙唱
佢一知我得$100 就勁霸氣咁講
「我幫你比埋啦!」
之後拎住$10銀去入錢 「司機,兩個!」
佢入完錢返黎 我同佢講聽日搭車比返錢佢
因為果時好幾日都同佢同時間一架車
點知佢仲話唔洗比返錢佢
其實我真係好多謝你
我好想還返錢比你
不過之後都冇同你同車
不論有時我早左上車 遲左上車
都唔見返你 唔知你點
多謝你
個陣去澳洲讀晝 07年 未有smartphone
聽左個homestay 話你可以坐第2部巴士落車行過個足球場就返到去
跟住夜晚照跟佢方法 點知落車幾個足球場
就當失路 去左幾間屋問佢指我行
最後問一間, 老父老妻既local人
佢拎地圖出黎 最後我行個陣佢車埋我返去
希望佢地到而家都身體健康
試過係學校見到條女坐埋一邊狀甚痛苦
問佢咩事佢話生理痛
之後行左去cut price買左藥同水畀佢先走
人之初 性本善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞