一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
有次搭巴士 上到車先發現八達通冇錢 身上又得100蚊紙 唯有同司機講唔好意思 有冇得找
點知靚仔司機好霸氣咁話 下次先比返

有次玩到零晨搭巴士去kt再轉巴士返屋企
點知落錯車 仲要條街人都唔多個
唯有周圍行睇下點樣可以返屋企(附近冇的士,mtr又關左)
見到前問有人即刻狗衝去問路
跟住個男人話佢都係落錯車 同我同一架巴士落
之後佢話咁夜應該冇巴士(我搭果架已經係尾班車) 叫我一齊行去搵下有冇的士
附近冇人冇物 都有d驚
個男人仲同我自我介紹 話自己唔係壞人
跟住佢足足行左15分鐘先見到的士
最後佢仲特登叫的士司機兜去我屋企果邊先 我話比返一半錢 又話請我 唔洗我比 同佢講左唔該就落左車
其實果時真係幾驚 零晨一個女仔又唔識路又冇車 真係驚返唔到屋企好彩撞到好人

你住將軍澳 我唔係壞人黎架

相認
試過有次好急屎衝入商場廁格爆石,痾完發現廁格同自己身上係冇廁紙抆屎,當時仲要約左人就夠鐘要趕住走。

跟住聽到隔離廁格有人噤我就敲下廁格間既板間問隔離有冇廁紙救急,噤隔離條友冇出聲 我就聽到佢拆左佢廁紙架卷廁紙再在板間下邊遞俾我,我講句唔該嗰下就好順手幫自己個廁紙架reload 卷廁紙。

完事後我就出廁格洗手走人,出左廁所先諗起佢係拆左自己卷廁紙俾我 噤佢可能會冇廁紙用,噤我即刻掉頭入返去廁所再拆返卷廁紙碌返俾佢。
係地鐵站嘔 人地遞紙巾畀我
好心扶阿婆行過左兩條大馬路
過完比佢屌:你做乜夾硬拉我過,我企係度等人咋
有次好急急腳咁行但唔小心跌左八達通 大約十幾秒之後已經發現左 即時擰轉頭搵 有個菲傭姐姐走埋黎指住個呀嬸 但我因為趕住追上去都唔記得有無講唔該
追到個呀嬸之後拍下佢膊頭問佢係咪執左我張八達通 但佢都仲想唔認 係我話學生八達通黎佢先肯死死氣比返我

正臭西呀嬸
有次番學行去車站嘅時候落雨但我無帶遮 點知行行下feel到點解無雨滴落黎嘅?到左車站之後我個fd問我係唔係識個個男仔?佢遮你過黎咼?
我就心諗邊到有男仔?望番過去發現個個男仔住我樓下 原來佢一直遮住我去車站

咁大個人企係你側邊 會feel唔到架咩
[quote][i]俾幫人[i]
1. 中學返學突然間落雨,我冇帶遮,喺商場門口呆等,突然有個女仔問要唔要遮埋我,原來係傳說中嘅校花師姐,我怕怕醜醜咁講「好呀,唔該你」,返到學校膽粗粗咁問佢攞電話號碼,佢話「如果我下次見到幫其他唔識嘅人先啦!」

2. 返工跟個project,都大大地,臨on show嗰個禮拜屋企有事加上氣管炎,成個人可以話癱瘓咗,幾個同事極好咁幫我將之前所有準備砌好佢,仲幫我modify埋,最後份project靚靚仔仔咁完成,佢地直到老細嘉許我嗰陣都冇衝出黎邀功,當然我事後有同老細講返多得佢地幫手先搞得掂,最後做咗好兄弟,依家事無大小都拍住上。

[i]幫人[i]
1. 上回講到嘗試問校花攞電話,但係校花話要俾佢見到我幫陌生人先考慮,就喺同一個禮拜,當我喺學校排球場練波嘅時候,有個師妹放學行過,隊友殺波嗰陣誤中呢位師妹,都食得幾應,小師妹當堂爆鼻血,身為紅十字會會員嘅我即刻幫佢止鼻血,仲帶咗佢去校務處搵人幫手,好彩最後冇事。當日練完波之後咁啱撞到校花,佢塞咗張紙俾我,上面寫住8個數字……

2. 話說細個住公屋,隔黎左右都好多老人家,佢地由細睇到我大,當我孫一樣咁錫我,尤其是鄭伯伯同佢老婆,可能係因為佢地冇仔女啦。直到我中四,鄭伯伯過咗身,佢老婆想幫佢搞場好好睇睇嘅喪事,好彩我地有親戚做殯儀業,所以最後以最抵嘅價錢幫鄭伯伯搞咗身後事,我屋企亦都有出咗部分錢(婆婆唔知),而我喺上房當晚就幫伯伯做擔幡買水嘅角色(當係契仔),好等婆婆安心,之後我地屋企同其他街坊都有照顧婆婆。但係幾年之後,婆婆喺夜晚訓訓下覺走咗,身後事都係我地幫婆婆搞,我當時係喊到仆街。[/quote]

無兒無女既老人家有你地陪佢走最後一程

校花點
小學果陣放學返屋企,但係我無帶鎖匙
老竇老母係好遠返工,佢地要11點幾先返到屋企
咁啱大廈啲消防門要維修
我果條巷有個工人叔叔見到我問我咩事
之後我講比佢知,佢比左100蚊我買飯食
唔係佢既話,我就要餓十幾個鐘

之後到我幫人嘞
有日放學,見到個肥伯伯卡住係佢個門口側邊個氣窗到
我問佢咩事,佢話唔記得帶鎖匙,要爬返入去開門
個肚腩又太大,搞到唔上唔落
之後就幫佢爬入去開門
幫人:
有次係紅隧嗰條橋度見到有個輪椅人士"kick"住係條橋同火車站個駁位度過唔到去
嗰時係放工時間 勁多人 但完全冇人見到佢咁
我經過就順便推咗佢過去

人幫我:
有次捐完血係地鐵站暈暈地 出哂冷汗
自己死死氣搵咗個位坐底
坐隔離對中年夫婦俾咗啲杏仁餅我食又幫我叫地鐵職員
真係好多謝佢地
去俄羅斯旅行 又唔識睇俄文 夜媽媽落機搵唔到酒店又拖住成大個行李箱 有個俄佬走過黎問may i help u 個刻係超驚 但無辦法之下要信距 行左十五分鐘一直都幫我拖個箱 之後就到左啦 原來世界係有好人
係蘭桂芳
你都知幾斜架啦條路
有個阿伯推住成車野上斜
推得好慢好慢 無人行去幫佢

我睇唔過眼走去幫佢推
點知個阿伯又放鬆曬交俾我
勁撚重真係 仲要踩住對高橋

好彩推推下有個鬼佬行埋黎幫手
成功推上去個陣好有滿足感
細個成日周街跑 有日落雨個地滑到仆街 點知一滑 小腿舊骨撞左去牆既角落痛到仆街 我試過想起身 但起唔到 經過既人見到我咁樣 個表情好似話我知 做乜撚呀你
有次響郵局見到有個媽媽拖住個細路,
似係做郵購,
有幾個大箱既貨要上磅
見身邊冇人理佢咪走去幫下手

最印象深應該係幾年前旺角
成班義士
大家有咩事互相幫手
我見有d女仔企得仲前過男人真係
旅行個陣半夜出左去散心 途中遇到個外國人黎問路
佢飲醉左電話冇電仲要唔記得自己住個間hostal既全名
我點錯左佢兩次路 第一次我跑返去搵佢 第二次佢跑返黎搵我
最後發現原來佢記錯左間hostal既名
幫佢Google map搵左之後指左佢去條啱既路

日本問個保安伯伯路 佢指完條路之後驚我唔識去
一手拎起左我個重到爆既喼幫我托上樓梯 再講多次條路點行
落雨等巴士冇帶遮 前面嗰個人遮埋我
[quote][i]俾幫人[i]
1. 中學返學突然間落雨,我冇帶遮,喺商場門口呆等,突然有個女仔問要唔要遮埋我,原來係傳說中嘅校花師姐,我怕怕醜醜咁講「好呀,唔該你」,返到學校膽粗粗咁問佢攞電話號碼,佢話「如果我下次見到幫其他唔識嘅人先啦!」

2. 返工跟個project,都大大地,臨on show嗰個禮拜屋企有事加上氣管炎,成個人可以話癱瘓咗,幾個同事極好咁幫我將之前所有準備砌好佢,仲幫我modify埋,最後份project靚靚仔仔咁完成,佢地直到老細嘉許我嗰陣都冇衝出黎邀功,當然我事後有同老細講返多得佢地幫手先搞得掂,最後做咗好兄弟,依家事無大小都拍住上。

[i]幫人[i]
1. 上回講到嘗試問校花攞電話,但係校花話要俾佢見到我幫陌生人先考慮,就喺同一個禮拜,當我喺學校排球場練波嘅時候,有個師妹放學行過,隊友殺波嗰陣誤中呢位師妹,都食得幾應,小師妹當堂爆鼻血,身為紅十字會會員嘅我即刻幫佢止鼻血,仲帶咗佢去校務處搵人幫手,好彩最後冇事。當日練完波之後咁啱撞到校花,佢塞咗張紙俾我,上面寫住8個數字……

2. 話說細個住公屋,隔黎左右都好多老人家,佢地由細睇到我大,當我孫一樣咁錫我,尤其是鄭伯伯同佢老婆,可能係因為佢地冇仔女啦。直到我中四,鄭伯伯過咗身,佢老婆想幫佢搞場好好睇睇嘅喪事,好彩我地有親戚做殯儀業,所以最後以最抵嘅價錢幫鄭伯伯搞咗身後事,我屋企亦都有出咗部分錢(婆婆唔知),而我喺上房當晚就幫伯伯做擔幡買水嘅角色(當係契仔),好等婆婆安心,之後我地屋企同其他街坊都有照顧婆婆。但係幾年之後,婆婆喺夜晚訓訓下覺走咗,身後事都係我地幫婆婆搞,我當時係喊到仆街。[/quote]

無兒無女既老人家有你地陪佢走最後一程

校花點

之後我成為咗全校男仔嘅公敵
有日返學大雨仆街 大到擔遮都濕嗰隻
係距離校門一分鐘路程見到個同校嘅女仔(認得樣 冇傾過偈 中下樣)佢冇帶遮企左係個有「啞」遮頭嘅位
我行過左佢兩三步 之後行返轉頭遮佢
突然間覺得自己好好人
不過佢真係行得好撚慢
心諗你妹下妹下 早知唔遮你
有一次撘地鐵,車箱入面好多人勁逼,
我挨住玻璃企,臨關門既時候,
有個大陸男人衝左入黎,
佢一路講電話,又抬頭又咬腰想睇上面個路線圖,跟住個頭差d就挨落我個胸度
我諗佢都唔係特登既,但明明佢擰轉面就望到對面個路線圖
我原本想叫佢,但車箱咁多人,我又唔想咁大聲俾人知道,
呢個時候,有個男仔用隻手攝落黎捉住我隔離個扶手擋住左個男人個頭,同個男人講,你掂到人喇!
果下突然好感動

唔知有冇打到1999
係深水埗站比個外國女人拍膊頭
問我點樣先可以入到去機場
因為佢同佢個妹妹由機場出市區個陣走散
無手機又打唔到比佢
但係佢地今晚就要轉機飛去第2度
我怕就咁指路佢會唔清楚
就決定直接帶佢去
個女人見我一直陪埋佢去好開心
話香港地鐵好多條線佢自己又有色弱所以好迷惘
問職員又話唔清楚
係我話可以請佢地廣播尋人佢先知可以咁做
最後送到佢去青衣站
佢就話認得呢度係一開始發現唔見細妹既地方
帶佢搵職員廣播搵細妹之餘仲教佢點坐機場快線入機場
最後臨走我就祝佢好運因為我仲有野要做走先
佢送左個上一次旅行買既捕夢網比我就目送佢上車
希望你真係搵返你細妹
捕夢網仲掛係我張床度
見到呢d好人好事post有d感動
因為我無遇過好事
亦都無做過好人
搭枱見到隔離有個後生仔同老豆食飯冇紙巾 我冇出聲就比咗包tempo佢 覺得自己好型
有一次坐坐下巴士 有條女上車發現自己無散銀 得廿蚊紙
於是就係咁問人有無得幫手唱散佢(車上得10個人左右)
問左好幾個人都無之後就問到我
咁我都無咁多散銀 就索性幫佢比車錢算

試過小巴巴士都冇人幫 好無助
長期比人問路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞