一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
比人幫既經歷有好多個
我記得當時仲係用緊摺機既時代
個時小學放學 我坐巴士翻去大窩口
聽住歌咁啦 然後我訓醒就到站之後衝落車
點知發現唔見左電話 我就跑左去下個站 追到架巴士
點知搵唔到部電話 全車既乘客仲一齊幫我搵 點知最後原來係個窿到(舊無冷氣巴士近司機個一排座位後面個窿)個時好感動 多謝你地
<em>俾幫人</em>
1. 中學返學突然間落雨,我冇帶遮,喺商場門口呆等,突然有個女仔問要唔要遮埋我,原來係傳說中嘅校花師姐,我怕怕醜醜咁講「好呀,唔該你」,返到學校膽粗粗咁問佢攞電話號碼,佢話「如果我下次見到幫其他唔識嘅人先啦!」

<em>幫人</em>
1. 上回講到嘗試問校花攞電話,但係校花話要俾佢見到我幫陌生人先考慮,就喺同一個禮拜,當我喺學校排球場練波嘅時候,有個師妹放學行過,隊友殺波嗰陣誤中呢位師妹,都食得幾應,小師妹當堂爆鼻血,身為紅十字會會員嘅我即刻幫佢止鼻血,仲帶咗佢去校務處搵人幫手,好彩最後冇事。當日練完波之後咁啱撞到校花,佢塞咗張紙俾我,上面寫住8個數字……

Quote錯
然後如何啊巴打 好想知

之後我有一段時間成為全校男仔嘅公敵
ot到8 9點收工食茶記
見隔離枱個阿婆自己一個食飯

臨走幫佢埋左張單
<em>俾幫人</em>
1. 中學返學突然間落雨,我冇帶遮,喺商場門口呆等,突然有個女仔問要唔要遮埋我,原來係傳說中嘅校花師姐,我怕怕醜醜咁講「好呀,唔該你」,返到學校膽粗粗咁問佢攞電話號碼,佢話「如果我下次見到幫其他唔識嘅人先啦!」

2. 返工跟個project,都大大地,臨on show嗰個禮拜屋企有事加上氣管炎,成個人可以話癱瘓咗,幾個同事極好咁幫我將之前所有準備砌好佢,仲幫我modify埋,最後份project靚靚仔仔咁完成,佢地直到老細嘉許我嗰陣都冇衝出黎邀功,當然我事後有同老細講返多得佢地幫手先搞得掂,最後做咗好兄弟,依家事無大小都拍住上。

<em>幫人</em>
1. 上回講到嘗試問校花攞電話,但係校花話要俾佢見到我幫陌生人先考慮,就喺同一個禮拜,當我喺學校排球場練波嘅時候,有個師妹放學行過,隊友殺波嗰陣誤中呢位師妹,都食得幾應,小師妹當堂爆鼻血,身為紅十字會會員嘅我即刻幫佢止鼻血,仲帶咗佢去校務處搵人幫手,好彩最後冇事。當日練完波之後咁啱撞到校花,佢塞咗張紙俾我,上面寫住8個數字……

2. 話說細個住公屋,隔黎左右都好多老人家,佢地由細睇到我大,當我孫一樣咁錫我,尤其是鄭伯伯同佢老婆,可能係因為佢地冇仔女啦。直到我中四,鄭伯伯過咗身,佢老婆想幫佢搞場好好睇睇嘅喪事,好彩我地有親戚做殯儀業,所以最後以最抵嘅價錢幫鄭伯伯搞咗身後事,我屋企亦都有出咗部分錢(婆婆唔知),而我喺上房當晚就幫伯伯做擔幡買水嘅角色(當係契仔),好等婆婆安心,之後我地屋企同其他街坊都有照顧婆婆。但係幾年之後,婆婆喺夜晚訓訓下覺走咗,身後事都係我地幫婆婆搞,我當時係喊到仆街。

無兒無女既老人家有你地陪佢走最後一程

Close到我細個嗰時以為有2對呀公呀婆
講講下都好掛住佢地
細個嗰陣落雨
落茶記食早餐
落單諗住嗌炒蛋
好彩有個搭枱既呀叔叫停我

戇鳩野就咪撚喺度post 啦屌你老母
搞臭哂
公司做野要我搬幾箱水咁重既野上gogo van
本身都神力 但d野實在太重
路過貨車司機哥哥喝住叫停我,走埋黎搬我d野,以為佢話我阻住佢落貨,點知佢係主動幫我搬野上gogo van
老母之前行行下叉錯腳仆低 d牙撼爆左下唇
喪流血 有好多人俾紙巾 仲有一對情侶去左附近七仔買水俾佢浪口
當時唔係現場 但好感動原來香港仲有咁多好人好事 祝你地生活愉快
當年去英國做交換生
酒店離學校好遠
唔識路嘅時候有個外國姨姨幫我地
一齊攞地圖查
最後先發現佢係隔離大學新請嘅講師
幫人

喺條行人隧道上斜位,見到個清潔伯伯推住一大架裝滿晒野既車,過去幫佢推晒成條上斜

喺樓梯見到個婆婆推住架手推車落去,啲野跌左落地,幫佢執起再幫佢搬架手推車落樓梯
係地鐵站見到個女人跌左個銀包係地下,個女人行緊去月台,好似就有車
之後自己一路行但個眼球都係望住個銀包,
望左5秒到,心諗點解仲未有人攞起個銀包比返個女人(個時自己都好似上網講個啲唔知咩羊群心理,即係自己唔出手,心諗總有人出手個種心態
之後再望多5秒,即刻一手攞起個銀包,9秒9跑過去比返佢。

好人有好報,我到呢一刻都仲係唔信呢一句,但幫完人自己個心係舒服就真。
俾人幫
成日都俾人幫 最記得係韓國買野,買左啲要做新會員先有優惠既野,個sales知我冇韓國電話號碼做唔到會員,佢打電話俾佢細佬叫佢做會員再俾個優惠我。 我買得唔多,間野係化妝品店。果下真覺得韓國人好好

幫人
係巴士執左iphone,落車等左一陣冇人打番黎,果陣都一兩點我驚佢凌晨打黎嘈醒我 熄機訓,第二日開已經find my iphone⋯然後我拎張電話卡出黎用佢打俾自己,知道個號碼,就上fb搵到個人,點個account 係唔俾人sd 野同add friend既。終於等到lunch後佢打能拎到電話卡就搵番個心俾番佢⋯收穫左盒朱古力 但佢已經拎住部7p
n年前初中個陣有次係旺角坐往藍田循環嘅小巴,到站時發現銀包無錢,結果再坐返轉頭去旺角搵住附近嘅friend 求救。返到旺角,全車人比錢落曬車,我同司機講我銀包無錢等緊朋友拎錢黎。
突然間有個落左車嘅姐姐返轉頭問我係咪無錢,仲二話不說咁俾左20蚊我。雖然我最後無要到但都好感激佢。
相信位姐姐依家都應該26,27。如果你見到嘅話我想同你講多謝,你當日嘅行日安慰左當時驚到賴屎嘅我。當時從未試過唔夠錢搭車,好驚俾人拉,好驚個朋友無黎救我。
好人有好報
係英國heathrow機場,有個鬼佬眼濕濕問我拎錢,佢話miss左班機,唔夠cash補返張飛,見佢咁樣我比左£30左右佢,佢比左本護照我影,係保加利亞人,但佢話係西班牙長大,果日係飛去malaga.
咁最後我叫佢擺個pose,影佢相走人
係英國heathrow機場,有個鬼佬眼濕濕問我拎錢,佢話miss左班機,唔夠cash補返張飛,見佢咁樣我比左£30左右佢,佢比左本護照我影,係保加利亞人,但佢話係西班牙長大,果日係飛去malaga.

就係佢
成日都推呀婆出馬路呀 整跌佢地D野咁

就係佢

屌你唔打格就貼人証件出嚟

就係佢

屌你唔打格就貼人証件出嚟

原汁原味呀屌你
幫人好少會記住
比人幫大概係早排仆街有人扶我
個post好溫暖

高登有愛,香港有愛,我愛香港

高乜撚野登
上年11月左右
喺又一城出面過馬路,果時落緊雨
我自己擔緊一把直遮,見到對面有個女仔冇遮喺到淋緊雨等過馬路
果時啲雨仲要都唔細,我一見到即刻喺個袋到拎把縮骨遮出黎
佢一過馬路我就遮住佢比地縮骨遮佢
佢一開始諗住話唔使,我同佢講叫佢攞住啦,今日啲雨仲有排落
之後佢問我點比返把遮我,我果下呆一呆,因為我都冇諗過呢個問題
最後佢叫我比我電話佢,佢之後搵我比返我
跟住我都冇咗回事,隔離日之後突然有人whatsapp我
原來係個女仔搵返我問點比返把遮我
我覆返佢話唔使啦,把遮佢keep住,之後可以嘅就幫返其他人就得喇

個女仔應該唔靚
個post好溫暖

登有愛,香港有愛,我愛香港

高乜撚野登

屌,sor
自膠
係大學站等的士返工 果陣8點11左右(我好趕)
之後聽到後面有2女1男應該趕住9點鐘到白石角碼頭上船
咁我就讓比佢地上先 雖然唔知佢地最後趕唔趕得切如果我唔讓佢地應該要等多1~2分鐘先有車 實趕唔到
有次喺地鐵暈咗,有個男人走嚟拍醒我,問我有冇事,係咪冇食早餐嗰啲
但我見唔到佢咩樣,好多謝你呀
中學的時候
當日落微雨 我係地鐵站行出來
見到有個乞丐 淋住雨咁行乞
見到佢咁樣 唔知點解好想幫下佢
然後去佐買啲包同暖飲比佢
比佐自己本來一陣用黎打波的毛巾佢
然後我問佢:點解唔去有蓋地方
佢話:咁樣無人會幫我
最記得有次係DSE 幫完係真係好滿足

事原某區有間2中學既校名淨係差一隻字(「學校」同「中學」)
但「學校」結尾個間係專俾有特殊需要既學生讀
所以唔係DSE試場
個朝考第一科見有4個企係個特殊學校前面鳩下鳩下咁等入去開考 行過一陣都唔見有人提佢地 就走左去同佢地講佢地去錯左學校 叫佢地快快手去飛的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞