一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
細細個好大意 去到小巴站冇睇清楚就上車 最後搭錯咗㗎車上山 車程一半已經見唔對路即刻落車 但都已經係半山 身上又冇錢 我係路邊問個地盤叔叔我係邊 佢諗都冇諗比咗$40我搭車返屋企 我後尾諗返起佢唔識我都幫我 我真係好多謝佢 但遺憾冇佢聯絡方法 唔可以報答佢

老盤佬好多都係好人嚟
啲呀姐派傳單我就係唔係都拎左先 諗住可以幫佢早少少收工🤔

same
去麗港城地下百佳買左少少野,走去排隊果時條條都好長,準備排果時有個婆婆排得好前,
佢突然同我講:後生仔你插我前面啦
我望一望條隊尾當堂打個突:下......唔係咁好既
然後我準備行去隊尾果時,個婆婆突然離隊排最後,叫我企佢原先個位

利申:果刻以為自己好靚仔

人間有愛

之前返玩具撚狗城 megabox果間 唔係好大 咁果日個商唔知搞咩活動就好撚多人 咁自然好多客黎行下啦 咁我就執緊貨 執執下見到有個細路仔5 6歲左右想喊咁款 咁我行埋去面下咩事 原來唔見左老母 咁我又唔識安慰細路 就話佢老母同佢玩捉E因 同埋話考佢睇下會唔會喊 丫佢又真係係到強忍淚水咁一齊去搵老母 之後原來佢老母去左比錢但又唔覺冇左個仔 個老母多謝都冇句就走左 但個細路走埋黎攬左我一下
之前返玩具撚狗城 megabox果間 唔係好大 咁果日個商場唔知搞咩活動就好撚多人 咁自然好多客黎行下啦 咁我就執緊貨 執執下見到有個細路仔5 6歲左右想喊咁款 咁我行埋去問下咩事 原來唔見左老母 咁我又唔識安慰細路 就話佢老母同佢玩捉E因 同埋話考佢睇下會唔會喊 丫佢又真係係到強忍淚水咁一齊去搵老母 之後原來佢老母去左比錢但又唔覺冇左個仔 個老母多謝都冇句就走左 但個細路走埋黎攬左我一下
失戀係地鐵喊
有個人遞左包tempo 比我 仲要係我最中意既薄荷味
多謝你呀
上年中秋凌晨搭巴士
坐上層一上樓梯果個位
有條女一上黎就坐低左訓覺
睇得出好攰,我就叫佢同我調位,我坐出面
因為驚佢訓訓下跌左落樓梯
趁佢仲有意識果陣問佢咩站落,佢話總站前三個,但我係總站前七個 我就好型咁講到站叫你,諗返起都好尷尬,三唔識七
佢就繼續訓返,就到站果陣叫左佢幾聲都唔起身,索性陪佢搭到總站再叫醒佢,醒左之後佢dup哂頭講左好多次唔好意思
最後就夾錢飛的返去
上年中秋凌晨搭巴士
坐上層一上樓梯果個位
趁佢仲有意識果陣問佢咩站落,佢話總站前三個,但我係總站前七個 我就好型咁講到站叫你,諗返起都好尷尬,三唔識七
佢就繼續訓返,就到站果陣叫左佢幾聲都唔起身,索性陪佢搭到總站再叫醒佢,醒左之後佢dup哂頭講左好多次唔好意思
最後就夾錢飛的返去

成功抄牌
有一次同女朋友係港島散步去食飯,行行下見到地下有張個人八達通。
吹到比我認得係早幾分鐘迎面跑過黎既人

跟著我地執起掉轉頭行返返去,諗著佢發現跌左會返轉頭搵
行左廿分鐘左右真係見返果個人行返轉頭四圍望咁
我再拎起個八達通對樣 覺得係就過去比返佢了
上年中秋凌晨搭巴士
坐上層一上樓梯果個位
最後就夾錢飛的返去

成功抄牌

無,都係普通一個女仔樣,唔係話特別靚但又唔係樣衰到唔順眼
試過係韓國讀書果陣一個人係釜山睇櫻花 夜晚諗住瞓汗蒸幕過夜第二朝再番首爾
點知去到間汗蒸幕先發現間野宜家唔做過夜
唔知點算好果陣個櫃台阿豬媽好好人咁教我點行點去第二間
因為果陣櫻花節D馬路塞曬 坐的士一定會塞車 所以叫我行過去
驚我唔識行仲畫埋地圖比我教我行
之後仲寫埋名 叫我去到唔識再問人
講到連老闆都出埋黎 帶埋我行到去路口 講埋行十分鐘就會見到D乜 到時要點行
真係好深刻印象 好感動
張地圖我帶左番香港 無掉到

宜家每次係街遇到有人問路 我都會好似阿豬媽同老闆幫我咁盡量幫人
幫個阿姐抬部電視上唐樓
失戀係地鐵喊
有個人遞左包tempo 比我 仲要係我最中意既薄荷味
多謝你呀

諗番起,2010年個時失戀係cwb喊到失控,過左一陣有個男人遞左包tempo比我,到呢一刻都好想多謝番佢,係個刻好sad,突然有人care係好warm
幾年前係旺角有個哈薩克人遊客問路去旺電, 之後帶左佢去之後佢比左$200哈薩克幣我 搞到到而家都有個引想去個邊睇睇
同屋企人去韓國玩 等緊紅綠燈 有個大叔wing吓wing吓行咗兩步 喺我地隔離暈低咗係馬路 即刻衝埋去睇吓佢點 我又唔識講韓文 佢迷迷糊糊唔知講乜 好在之後有一男一女韓國年輕人走埋嚟 一齊抬呀叔返行人路 之後見呀叔醒醒地 我就同屋企人靜悄悄地走佬
諗返其實以前我應該會猶豫一吓或唔敢走過去 而家可能工作關係 變咗本能反應見到medical case零秒過去幫 就係到呢一個moment我先發現自己變咗

仲有一個係喺北京某商場落地鐵站扶手電梯 有個應該係商場清潔姨姨 好傷心咁坐咗喺地喊 我過去俾咗包紙巾佢 其實好少事 亦幫唔到佢啲乜 不過我嗰日全日喺度諗佢因咩事唔開心 鄧佢慘 希望你堅強企返起身啦呀姨!
有次踩單車 之後炒車
身上又冇錢又冇電話
有個人見到我炒車
又俾膠布我 又俾電話我 打俾friend過嚟救我

我到宜家都好感激佢
試過夏天幫婆婆推紙皮上斜路
佢仲驚死我搶走佢啲紙皮咁
一句唔該都冇係咁話 得喇得喇推到呢度得喇比番我啦
有次去公園跑步,跑完就諗住搵張長凳休息下啦,點知見到有部電話放左係度。咁我就坐係附近,睇下有冇人會黎拎返啦。之後有個阿叔坐埋去,拎部手機係咁睇,過左一陣我忍唔住問佢:岩先係咪有部手機放係度?佢話部手機係角落頭個邊個兩個仔,佢地岩先坐呢到,叫我行去問下。我行過去,原來佢地係一對初中情侶,女仔坐係男大脾上面,岩岩開始kiss緊,我行埋去,佢地個神情嚇到呆左咁款,兩個人即刻分開。我問佢有冇唔見手機,佢搵兩搵之後話係,我同佢講部機放左係個度,之後佢地兩個就雞咁腳跑過去拎返
另一次去自修室溫書,格黎個女仔睇左部notebook一陣就係度訓教,我無聊望左一眼,之後佢無啦啦篤一篤我,問我可唔可以陪佢落去折的士,佢話頭暈驚會暈低,我咩都冇諗就話ok,路上問返原來係m痛到暈。
我城學生質素高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞