做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
見過最聰明既逃票方法係咩 直接跑走?

落車果個有飛,車上面果個無
有飛果個係車廂行黎行去扮淆底,引哂啲查飛落車,無果個原車走。

遇過一次,無浪費過一點體力,其實好醒
果一刻覺得對方好勁,兵法大家咁款,呢招咪公子獻頭?!

可惜棋差一著,下個站都有人查緊飛

可能兩個都有飛
我唔明
點解你地會查到個身份證係真定假?
乜你地外判員工可以接觸到咁私人既野咩
講返90分鐘搭來搭去個例,比你check到又點,我係唔撚比ID卡你登記咬我食?

係架,唔單止重複車站,無票乘車同無效車票都一樣,你唔俾身份證,我抄唔到料,咁就報警等差佬搞。
一報警就係帶隊寫報告,關我地小薯仔撚事

問題係你報警有乜用?你無權留低我,你埋來我一手就推開你呢啲柒頭啦

你郁手,成隊就會禁低你
老實講,雖然我無得罪你你又辣我,我都係想心平氣和同你講。

無輕鐵查飛針對乘客,通常都係乘客玩野先,一開始抱有敵意,不過做左一年已經練就一身EQ,因為你針對既係套制服而不是我,你真係郁手推一個,其他人會幫手,因為輕鐵無閘無遮無掩,只淨低團隊精神。

你問我報警有咩用?
我答你,節省你我雙方時間,因為你唔合作,而我要工作既同時注定唔可能達成和解,報警就係等第三者處理,我可以好負責任咁同你講,報左警,你任何資料都唔會落我手,個層面會去到你自己同港鐵搞,我樂得清閒做少好多。
輕鐵站d閉路電視,車箱閉路電視,kerp幾耐delete?

呢個 你問著車佬都未必答到你

有飛果個係車廂行黎行去扮淆底,引哂啲查飛落車,無果個原車走。

之前都有諗過
如果兩個一齊搭 一個有飛一個無飛
月台上又有黃精靈 有飛個個會落車俾人check
但係扮搵唔到張飛 拖住班人直至架車走
咁無飛個個就可以順利避過

btw check唔check到我本身係搭咩方向 有時純粹去拎少少野又唔想拍哂兩程 不過都係拍左

唔好意思 無心跳左你

我check到你邊度上車咪即係知咩方向囉

係架,唔單止重複車站,無票乘車同無效車票都一樣,你唔俾身份證,我抄唔到料,咁就報警等差佬搞。

問題係你報警有乜用?你無權留低我,你埋來我一手就推開你呢啲柒頭啦

你郁手,成隊就會禁低你

無輕鐵查飛針對乘客,通常都係乘客玩野先,一開始抱有敵意,不過做左一年已經練就一身EQ,因為你針對既係套制服而不是我,你真係郁手推一個,其他人會幫手,因為輕鐵無閘無遮無掩,只淨低團隊精神。

你問我報警有咩用?
我答你,節省你我雙方時間,因為你唔合作,而我要工作既同時注定唔可能達成和解,報警就係等第三者處理,我可以好負責任咁同你講,報左警,你任何資料都唔會落我手,個層面會去到你自己同港鐵搞,我樂得清閒做少好多。

做狗做到咁認真

可能兩個都有飛

果次捉左車上面果個無
如果真係一有一無而又想搏一搏,最好上車就唔好企埋一齊,佢地可以分一兩個上車查,咁都會捉到
123區 係可以搭回程
因為有614果條線做籍口
識得利用既話又洗少一程錢

你郁手,成隊就會禁低你

你問我報警有咩用?

做狗做到咁認真

哈哈,可能你覺得狗啦
我就覺得只係想無穿無爛平安歸家,有錢邊個想做閪工?
當年畢業變失業,做剪片俾人壓到六千一個月,飯錢都唔夠俾,咪搵份工做住先。

你可能覺得助紂為虐,至少我同好多客,罰過未罰過都做到朋友,呢份工教識我,呢個世界好多偏激既人需要體諒。
四五年前我仲係學生
當時放學搭輕鐵返屋企 有拍到卡
下個站就有人入車查飛 我心諗個下唔怕有拍到卡
點知佢地check哂成車 係無check我
我個時仲同一個查飛既企係車箱最後
到我一落車拍卡出站 原來我張卡入站個時無感應好!
個下心情真係好驚險

仲有一次五六個月前
放工天水圍西鐵站搭車返屋企 我無搭到西鐵所以無轉乘優惠 又趕住上車 無拍到卡
點知一到天悅站有人查飛 個下驚撚到我
佢地無上車查 咁岩天悅捉到人無拍卡
再到下一個站 天秀都有人查飛 我個下個心就黎嚇到跳出黎 到最後 佢地都無上到車 到下一個站我即刻落車行返屋企
當時既心情真係難以形容

你郁手,成隊就會禁低你

你問我報警有咩用?

做狗做到咁認真

哈哈,可能你覺得狗啦
當年畢業變失業,做剪片俾人壓到六千一個月,飯錢都唔夠俾,咪搵份工做住先。

你可能覺得助紂為虐,至少我同好多客,罰過未罰過都做到朋友,呢份工教識我,呢個世界好多偏激既人需要體諒。

無啦啦鬧人係狗
都痴撚線
有買飛邊會搞你

仆街 原來唔搭得回頭車既咩
十幾年都係咁搭

搭咗廿幾年都會咁搭,多數啲黃精靈都唔敢埋來查 真係好想試下,實玩佢地,一定唔會比佢抄再慢慢走

唔敢查??唔會俾佢地抄再慢慢走??你當自己係689定葉問??
想問你停車會唔會放coasting 位

見好多師兄揸輕鐵, 唔放chok 到飛起

仆街 原來唔搭得回頭車既咩
十幾年都係咁搭

搭咗廿幾年都會咁搭,多數啲黃精靈都唔敢埋來查 真係好想試下,實玩佢地,一定唔會比佢抄再慢慢走

唔敢查??唔會俾佢地抄再慢慢走??你當自己係689定葉問??

堅無比查飛狗查過
重覆車站係咪唔得 如果我冇拍卡比你地捉到 有冇機唔洗罰290 之前收過警告信
四五年前我仲係學生
個下心情真係好驚險

仲有一次五六個月前
放工天水圍西鐵站搭車返屋企 我無搭到西鐵所以無轉乘優惠 又趕住上車 無拍到卡
再到下一個站 天秀都有人查飛 我個下個心就黎嚇到跳出黎 到最後 佢地都無上到車 到下一個站我即刻落車行返屋企
當時既心情真係難以形容

恭喜你中獎
想問你停車會唔會放coasting 位

見好多師兄揸輕鐵, 唔放chok 到飛起

手勢問題,停定有時會放,後尾係回上brake mode再落哂

你郁手,成隊就會禁低你

你問我報警有咩用?

做狗做到咁認真

哈哈,可能你覺得狗啦

我覺得條友自己認真D喎,
屌輕鐵都咁撚平,咁都唔比錢,平時咬開老綜?
口口聲聲唔想比錢狗鐵賺,咁你咪唔撚好搭囉,
又要搭又要逃票,以為自己挑戰緊制度?
要挑戰制度一係你搞Petition,有本事逐步搞冧狗鐵,
唔撚係你on99一人逃票又推人又盛仲係度笑鳩人地認真,
你張飛值幾錢呀?幾蚊咋on9
重覆車站係咪唔得 如果我冇拍卡比你地捉到 有冇機唔洗罰290 之前收過警告信

有機,相對機會低,有記錄通常偏向罰
四五年前我仲係學生
個下心情真係好驚險

仲有一次五六個月前
當時既心情真係難以形容

恭喜你中獎

另外想問下 揸輕鐵幾錢人工

堅無比查飛狗查過

敢問大俠若然俾人查,你會點玩佢地同埋有咩技能令你可以唔俾佢地抄再慢慢走呢??

做狗做到咁認真

哈哈,可能你覺得狗啦

我覺得條友自己認真D喎,
屌輕鐵都咁撚平,咁都唔比錢,平時咬開老綜?
口口聲聲唔想比錢狗鐵賺,咁你咪唔撚好搭囉,
又要搭又要逃票,以為自己挑戰緊制度?
要挑戰制度一係你搞Petition,有本事逐步搞冧狗鐵,
唔撚係你on99一人逃票又推人又盛仲係度笑鳩人地認真,
你張飛值幾錢呀?幾蚊咋on9

單計輕鐵是賺唔到錢的
1.天瑞去翠湖買飛唔用八達通
經頌富轉車得唔得?因為會跨區
定係要兜落天水圍轉車

2.唔拍卡喺月堂鳩坐會唔會俾人捉?

3.搭搭下車,落車去月堂坐下
又會唔會俾人捉?
點解而家D人可以唔比錢搭車仲可以理直氣壯罵人係狗
Btw 輕鐵好複雜睇唔明 倒頭點解唔搭得
屌你老母查飛狗正冚家剷祝你全家一世做狗
被狗屌呀屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞