做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
我手痛自己填唔到表
口講資料比你
但我專登講錯
係咪吹唔漲?
因為填野個個係你

用腦諗下 上到庭會點

用腦諗下我講乜先啦
填資料係職員呀
D資料錯呀
係咪即係無權要求睇帶學生證?
有次入閘果陣個閘開緊
我拍八達通無反應無留意直行入咗
行咗兩步即刻有人查飛 查到我無拍卡
驚咗一驚 同佢講我真係有拍 可以查下cctv
仲叫佢查下我日日依個鐘數由大圍撘去沙田
無理由走你$1.4數(學生價)
個候生女人死chur住我
最後隔離個中年女人話算啦放我走

其實你地查飛會唔會查cctv睇下條友有無拍卡?

btw 大圍啲閘唔知做乜成日都開住
拍卡又sense唔到
成日都無為意行咗過去中伏
有次望住個screen sense唔到張卡 但對腳已經行咗入去
最後伸隻手出去補拍返
個閘又開返 心諗下一個入閘無留意又好似我咁中伏
有次入閘果陣個閘開緊

拍卡又sense唔到
有次望住個screen sense唔到張卡 但對腳已經行咗入去
最後伸隻手出去補拍返

無留意係輕鐵
有次入閘果陣個閘開緊

拍卡又sense唔到
最後伸隻手出去補拍返

無留意係輕鐵

有時雙向閘機會有這個問題
兩邊撞左
所以亦𧗠生左出唔到閘或者入唔到問既問題

答埋你,佢地會睇查票機
話人狗嗰啲其實有無搭過輕鐵
輕鐵次次查親飛啲職員都好有禮貌,唔該前唔該後

利申:搭咗廿幾年
有friend試過冇買車票跑走,之後比黃精靈一部check票機扔埋去後腦到

頂笑咗

傷人喎大佬,仲要萬一真係咁就左,個查飛有機會改控誤殺,作故都唔好咁離譜呀

認真無吹水 佢唔夠我friend跑之後就一下扔落去
學生哥平時番學要搭接駁巴士再轉輕鐵。
如果我搭巴士個陣已經負左錢
上輕鐵前個陣又唔夠時間增值/唔記得負左照上車
咁樣有冇情講

識搭一定咁搭

講開又醒起
以前會去屯門市中心行下街
出閘唔拍住
兩個鐘內返嚟西鐵到拍出閘轉西鐵到兆康再免費轉乘輕鐵到出發個站
係咪講得通?

好撚複雜

讀中學時有次以為自己冇拍卡入閘,諗著早一個站落車,點知仆你戈田竹口街一落車時偏偏撞正查飛 又唔敢衝返上車,我惟有靜靜雞走人,走時有個查飛見到我,我當場嚇親 但又要扮鎮定,點知佢竟然冇走嚟check我,我個心都定返啲
之後行咗一個站,我屎忽痕走去拍卡睇下係咪真係冇入閘啦,點知原來有入到...... 仲等我驚咗陣

唔係住新西 唔識野
想問你早一個站落車出閘行唔係已經要拍卡出 點會到下個站先知有冇拍卡?
查飛狗 我屌爆你個菊花!!!!

識搭一定咁搭

講開又醒起
以前會去屯門市中心行下街
出閘唔拍住
兩個鐘內返嚟西鐵到拍出閘轉西鐵到兆康再免費轉乘輕鐵到出發個站
係咪講得通?

好撚複雜

多咗西鐵之後真係多咗好多玩法
特別係屯門同兆康之間
我手痛自己填唔到表
口講資料比你
但我專登講錯
係咪吹唔漲?
因為填野個個係你

用腦諗下 上到庭會點

用腦諗下我講乜先啦
填資料係職員呀
D資料錯呀

屌你老母咪即係你俾假資料 唔通個官搵埋個職員代你食左佢

用腦諗下 上到庭會點

用腦諗下我講乜先啦
填資料係職員呀
D資料錯呀

屌你老母咪即係你俾假資料 唔通個官搵埋個職員代你食左佢

如果係要你14日內日交罰款果份野,有一欄要你簽名確實上邊職員幫你填既資料正確無誤
我仲記得我中學個時買小童飛比人查,我用手指公遮住小童兩隻字好自然咁拎比人查飛過到骨
你地查飛部機會show咩個人資料? 有冇名喺度? 假如我用我家人張八達通信用咭搭輕鐵而佢有買全月通的話你地會唔會知我用緊人地張八達通?

學生八達通其實已經證實左你學生身份

點解我早幾年讀u個陣 用個人學生八達通搭地鐵 遇著查飛佢一定要我show 埋學生証既 明明張八達通都有樣

佢柒

呢兩三年俾人查都唔洗晒學生證
靚女會唔會放佢走
未試過搭輕鐵比人查

不過搭西鐵
成日見到d便衣查飛西口西面
捕住部機
一望就知等緊開單
靚女會唔會放佢走

唔會
抄單先可以傾多陣
見到大隻佬會唔會唔捉?

照捉,通常都好好人
你地查飛部機會show咩個人資料? 有冇名喺度? 假如我用我家人張八達通信用咭搭輕鐵而佢有買全月通的話你地會唔會知我用緊人地張八達通?

用緊我都唔會知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞