做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
有時幾個職員入輕車廂鐵查飛,有無機會避得開?

得你一個人的話,無

我試過比佢地無視

學生八達通係平過優惠票
你可能會問「屌!我俾多左錢仲要捉?」
因為你買左張你唔用得既車票,等於車票對你無效,所以其實佢係罰你車票無效,唔係罰你買錯車票。

麻煩case一定有,想聽邊種?

有無D慘情CASE?

成身血夠唔夠慘
幾條靚仔俾人「僕」(埋伏)
打到成件校服都係血,應該係走緊果陣見有輕鐵就上車

呢D 有無人情講 定係照捉
佢都好慘姐
有時幾個職員入輕車廂鐵查飛,有無機會避得開?

得你一個人的話,無

即時問人借八達通呢

咁要留意借俾你果個係唔係個人八達通,係既話好似唔借得。
另外,如果唔係想玩野,唔好係佢地面前傳咁串 事關我都遇過,最後⋯報警
你check 果陣知唔知我邊個站上車?

有時來回都夠時間 果個站拍入 果個站拍出

我試過三個月內罰同一個靚仔6次(14、5歲左右)
尾二果次未開車門已經對望,一開門我地兩個同一時間講「屌!又係你」

反正佢都無錢交,爛命一條咁款,抵死在佢次次都有唔同理由,急屎又有,無錢又有,張飛俾左條女又有,跌左張飛又有,好撚有創意。

咁係咪照捉佢先

梗係!佢又唔介意 兩手空空,連張八達通都無⋯我直頭同佢講「下次俾下面,過鐘飛你都執一張丫」

幾好笑
有冇追數機制?

用學生身份八達通使唔使帶學生證?
通常邊個站check得最多

頌富天富,元朗都多,人氣愈旺愈有機。
西鐵接駁站都會去,不過相對少

咁你揸咩?
巴士?

點解一定要揸車

你而家做咩工

出左去做文職,HR
不是mtr

hr

有無D慘情CASE?

成身血夠唔夠慘
幾條靚仔俾人「僕」(埋伏)
打到成件校服都係血,應該係走緊果陣見有輕鐵就上車

呢D 有無人情講 定係照捉
佢都好慘姐

幫佢call白車,原先佢話「俾我走啦,黎到會打死我」之類,跟手有個大師兄好霸氣咁講「你係呢度最安全!我地係度佢唔敢上黎!」

所以真係睇人
有冇追數機制?

我地無,帶隊係蛇10,所以暗盤有壓力,不過我師傅好少理。
你check 果陣知唔知我邊個站上車?

有時來回都夠時間 果個站拍入 果個站拍出

同一個站出入基本做硬。
揸巴士證有無得通融下?

未遇過,聽講有啲會放
巴士佬通常好好禮貌
見過最聰明既逃票方法係咩 直接跑走?
有冇追數機制?

我地無,帶隊係蛇10,所以暗盤有壓力,不過我師傅好少理。

學生八達通其實已經證實左你學生身份
我成日見啲肥仔肥妹俾你地捉-
全月通搭輕鐵唔拍真係ok?

佢初初出果陣講到明包輕鐵 而家冇寫咩
其實唔交錢會點
我上次俾人捉 話冇帶銀包
比左假身分證號碼同埋假地址
見過最聰明既逃票方法係咩 直接跑走?

落車果個有飛,車上面果個無
有飛果個係車廂行黎行去扮淆底,引哂啲查飛落車,無果個原車走。

遇過一次,無浪費過一點體力,其實好醒
果一刻覺得對方好勁,兵法大家咁款,呢招咪公子獻頭?!

可惜棋差一著,下個站都有人查緊飛
其實係咪有路捉

佢一係企月台等啲人出車

一係企係車箱等啲人入車
其實唔交錢會點
我上次俾人捉 話冇帶銀包
比左假身分證號碼同埋假地址

你係身份證字號產生器?
佢地可以即時check個身份證堅定流。
有冇話要交數?

條例講要入閘,上面都講左,買左月票其實就俾左錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞