做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike

我次次比佢地check八達通 見到係學生
都問我拎學生證對名
咁申請嗰陣搵學校嚟揼印為乜
同埋我記得係臨時學生八達通先至要帶埋學生證
但唔知次次畀人check嗰陣時都係咁

我聽過著校服都查,痴痴地線

咁無學生證點計先
即係如果便衣狗話對名,咁我就拎身份證,證明呢張個人八達通係我嘅;
但係如果便衣狗淨係話要學生證證明我喺學生,我係咪唔使睬佢先?

真心唔知,唔想唔識鳩吹
總之輕鐵果陣就係有卡入左閘,唔係阿叔阿嬸用學生卡我都由得佢,拎乜春學生證

可能因為佢地無NT

都問我拎學生證對名

呢d咪就係比人叫查飛狗既原因

都問我拎學生證對名

呢d咪就係比人叫查飛狗既原因

無計 同一套制服,一定當災

可能因為佢地無NT

都問我拎學生證對名

我地嗰面見啲TI捉學生買單程

都問我拎學生證對名

買單程有咩問題?

買單程有咩問題?

特惠單程

買單程有咩問題?

特惠單程

其實真係為捉而捉⋯
你諗下,學生八達通其實平過特惠飛
只係因為唔符合附例規定就收附加費,我覺得應該要出警告信先正常。
同樣既車資,即使有學生八達通係手,又有學生證,都可以罰你用錯飛⋯糾枉過正

買單程有咩問題?

特惠單程

其實真係為捉而捉⋯
只係因為唔符合附例規定就收附加費,我覺得應該要出警告信先正常。
同樣既車資,即使有學生八達通係手,又有學生證,都可以罰你用錯飛⋯糾枉過正

而家咪用J form 警告

特惠單程

其實真係為捉而捉⋯

而家咪用J form 警告

巴打好清楚
如果我係同一個西鐵站拍入拍出 之後再搭輕鐵 會唔會係唔使錢

Eg 屯門西鐵站入閘出閘 再搭輕鐵直去元朗

咁大個BUG應該唔會有,,不過我無試過
不過就算真係有都包唔哂....因為屯門去元朗唔止4.8

搭完西鐵再搭輕鐵最多只可以搭3個收費區,所以點解會話兆康站係成個輕鐵既中心

另外大家知唔知,一入一出西鐵站,之後再搭番輕鐵(3個收費區內),會係比就咁輕鐵入站平5毫子 之前未做職員嗰時,成日叫班fd「喂,去個廁所先 」咁樣黎慳錢
我想問下如果比人罰冇比錢搭輕鐵係咪有得求情
我今次真係完全唔記得咗…我一醒起就即刻落車想拍翻,點知咁啱嗰個站就有職員check緊…
點樣可以求情唔比錢…290對我黎講已經好多…
利申 平時比足 未試過走數…我真係唔知點解今次會唔記得…
我今次真係完全唔記得咗…我一醒起就即刻落車想拍翻,點知咁啱嗰個站就有職員check緊…

要寫信求情,列明理由,仲有以往無逃票記錄。
如果當時職員肯幫你寫幾句野會更好。
記錄資料果張紙有行備註,俾個職員寫某啲特別情況,有機會增加求情機率

記錄資料果張紙有行備註,俾個職員寫某啲特別情況,有機會增加求情機率

冇寫呀佢應該…但我冇拍之前已經搭過一程輕鐵,我有同佢講我平時有拍開,之後就嚇到乜都冇講

冇寫呀佢應該…但我冇拍之前已經搭過一程輕鐵,我有同佢講我平時有拍開,之後就嚇到乜都冇講

未打完禁錯制
封求情信係要寄去定點
係咪要交咗錢先可以比求情信

未打完禁錯制
封求情信係要寄去定點

試過唔見左張飛比人捉到
條友叫我寫求情信寄去
寄左之後有通知我唔洗交錢

未打完禁錯制
封求情信係要寄去定點

試過唔見左張飛比人捉到
條友叫我寫求情信寄去
寄左之後有通知我唔洗交錢

想問係咪寄依個地址
我好多嘢問 唔該哂

未打完禁錯制
封求情信係要寄去定點

佢俾你果張單後面應該有地址

未打完禁錯制
封求情信係要寄去定點

唔該哂你呀

未打完禁錯制
封求情信係要寄去定點

唔該哂你呀

祝你成功
沒有一個查飛狗是無辜的

除左查飛都仲有其他工作既,例如大型行李,又諗起水貨客?輕鐵比較小水貨客,不過我遇過有人搬屋想搭輕鐵 雪櫃梳化

飲飲食食都有,我見過有人食叉飯⋯⋯
仲有係車廂暈低既乘客之類,乘客爭位打交成日都有,盡責既我當然係企到老遠,一邊叫佢地唔好打一邊摷下包花生擺左係邊

輕鐵食野真係好平常
每次收工搭車經過樂湖站
總會有一兩個學生揸住野食上車食

輕鐵又冇地鐵咁撚多道德撚,乜鳩都影相po上網
嘩屌 黃精靈
我見有時查飛D人上車之後搭左唔知幾個站先落車
或者有時架車唔多人但都唔會上車查
係咪有規定邊D站同路線先會去查?
-
同埋有落客月台果D總站, 我見查飛D人都係總站月台等, 跟住冇飛果D人就係落客月台走哂
我例牌唔比錢 唔想比狗鐵賺

好耐之前有人查照跑 基本上你地係完全冇追既意欲

比d誠意好冇 跑兩下都好

追你托,又唔是我賺

所以搭輕鐵唔好比錢 比人捉果時肯跑就得

癡撚線,之前我見到個大陸佬諗住跑,比人用鎖技鎖咗係條柱到,幾震撼啊
我見有時查飛D人上車之後搭左唔知幾個站先落車
或者有時架車唔多人但都唔會上車查
係咪有規定邊D站同路線先會去查?
-
同埋有落客月台果D總站, 我見查飛D人都係總站月台等, 跟住冇飛果D人就係落客月台走哂

無路捉,全憑帶隊決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞