做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike

話自己屯門一天遊

要無重複車站

豐景->屯碼->鳴琴->屯市->兆麟

正解
平安夜 加通宵車有無人查

有,hea查,十幾分鐘一班車
唔講咁多 先屌你老母

老母對唔住
成日輕鐵唔記得出

做過LR PA,嘟到壞手勢

正常,大家咁話
渣輕鐵幾錢一個月?

請解答
渣輕鐵幾錢一個月?

請解答

對唔住
新入職好似一萬四,我走左都好耐
便裝查飛狗死全家!
你係輕鐵查飛就算啦
係唔係即是話
不論我有無買到飛
我喺月台度鳩坐
而就係因為我鳩坐緊
你地d查飛員就唔會行埋黎查我飛?

但假若我鳩坐到過左時都未出閘而要罰錢
係因為我之後上左車去到目的地
然後落車果刻咁好彩撞到你地而又比你地check
所以先罰我錢?
公司有冇應變唔同情況嘅指引同埋正常被人查到個程序係點?
記得有次真係唔記得拍卡 被人查到
都知自己疏忽咗 之後話同佢講話唔好意思唔記得拍
因為嗰時趕時間諗住好快手填完資料就可以走
點知條油勁寸嘴 我明明有帶身份證 佢都話要打俾我屋企人確實
我就話 有冇咁嘅必要
點知佢話 點知你身份證係咪假
聽到真係火都嚟 我會唔會袋住個假身份證等你查到再俾你吖 再講我會唔會為咗逃避呢二百幾蚊去偽造身分證文件
最後搞咗勁耐 佢仲要講多句 唔好俾我下次見到你
自問一時疏忽 使唔使好似審犯咁審人
如果遇到呢啲情況有冇得投訴
係唔係即是話
不論我有無買到飛
我喺月台度鳩坐
而就係因為我鳩坐緊

所以先罰我錢?

或者係車上面。

正解。
因為條例係寫「無有效車票乘車」
我就話 有冇咁嘅必要
聽到真係火都嚟 我會唔會袋住個假身份證等你查到再俾你吖 再講我會唔會為咗逃避呢二百幾蚊去偽造身分證文件

可以投訴。
我唔知而家係點,果時係唔記得幾歲以下要打俾家人核證身份,因為未夠16唔帶身份證出街都ok
但係有身份證都要打電話就未聽過
便裝查飛狗死全家!
你係輕鐵查飛就算啦

多謝巴打
我就話 有冇咁嘅必要

可以投訴。
我唔知而家係點,果時係唔記得幾歲以下要打俾家人核證身份,因為未夠16唔帶身份證出街都ok
但係有身份證都要打電話就未聽過

即係有身份證係唔需要打電話 我係咪被人玩鳩咗
係唔係即是話
不論我有無買到飛
我喺月台度鳩坐
而就係因為我鳩坐緊

所以先罰我錢?

或者係車上面。

正解。

再追問多樣野
亦即係話我正正常常搭車
搭到去目的地落車
但我又on99或者唔記得左去拍卡出閘
而係一落車就喺月台鳩坐
點知我又鳩坐到過左時先去拍卡
咁系統係咪就會自動扣我張卡嘅最高輕鐵車程收費?
想問下以下個情況會唔會捉

譬如兆康上車坐去兆麟咁講
有614/505唔搭
特登坐到落碼頭轉507/614上番去
冇重複車站,亦唔係回程
但有冇犯例呢?尤其是碼頭坐去兆麟嗰程遇著查飛佬咁
係唔係即是話
不論我有無買到飛
我喺月台度鳩坐
而就係因為我鳩坐緊

所以先罰我錢?

或者係車上面。

正解。

再追問多樣野
亦即係話我正正常常搭車
搭到去目的地落車
而係一落車就喺月台鳩坐

係,其實好多人都唔知輕鐵個系統收費(唔好系我老母)

你可以下次入閘後去查閱機望下,其實佢已經扣左你全程車費,而係出閘佢就會因應你係邊度出閘要補返差額俾你。

有614/505唔搭
冇重複車站,亦唔係回程

無啊,你都無重覆到碼頭至兆麟果段
其實唔太明無俾錢塔車 仲聲大大屌反人轉頭都得

有614/505唔搭
冇重複車站,亦唔係回程

無啊,你都無重覆到碼頭至兆麟果段

其實依家有506 一程來回其實好易
有friend試過冇買車票跑走,之後比黃精靈一部check票機扔埋去後腦到

頂笑咗
有friend試過冇買車票跑走,之後比黃精靈一部check票機扔埋去後腦到

頂笑咗

傷人喎大佬,仲要萬一真係咁就左,個查飛有機會改控誤殺,作故都唔好咁離譜呀

或者係車上面。

正解。

再追問多樣野
亦即係話我正正常常搭車
搭到去目的地落車
而係一落車就喺月台鳩坐

係,其實好多人都唔知輕鐵個系統收費(唔好系我老母)

你可以下次入閘後去查閱機望下,其實佢已經扣左你全程車費,而係出閘佢就會因應你係邊度出閘要補返差額俾你。

咁即係鳩坐到過時先上車而喺車上面撞到查飛員最唔好彩?
因為明明無重覆車站
又無坐回頭車
而且我當然用「有效車票」比左車資...
有冇試過查到小學生,之後佢係度喊
通常係咪會放過佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞