做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
便服個班全部都係仆街黎

無做過,答你唔到

咁便服個班係咪全部都外判,捉人有錢分?

無錢分,好多都係正職,要交數(都係唔會講明但你心照果種)
想問下我搭完西鐵朗屏出閘行去元朗廣場,之後豐年路搭番輕鐵仲要唔要比錢,好似試過要照比,即係本身個西鐵站無輕鐵站就用唔到轉乘?

我無試過
不過見到西鐵記錄轉乘都應該唔會罰,重點係西鐵出閘到你入閘輕鐵有限時,你隔左幾個鐘話自己搭完西鐵就肯定唔得

實際幾多分鐘轉乘就唔記得

即係唔駛同一個輕鐵站入閘都得?

出閘後限時30分鐘再入閘,無指明車站

哦,原來要三十分鐘,咁唔怪得果次照扣我錢
唔計俾人捉,同站出扣幾錢?係咪同過時一樣扣最高票價?
搭咗輕鐵廿年,除咗頭幾年返學放學遇過幾次,之後平時搭加埋撞唔夠5次查飛,一直以為人多先捉

同站出入
5分鐘內免費
5-120分鐘最低車費
>120分鐘最高車費
紅色線有兩個山字頭嘅站,你地平時係咪有共識好少會入去?

山景南北?
會入,唔關共識事,好難出返黎

唔怪得之,十幾廿年都見唔過五次

十幾年前,山景南返學時間7點幾有人check 飛,佢地仆街到企係唯一出口,個個都要check

個個都屌鳩佢地

山景南北?
會入,唔關共識事,好難出返黎

唔怪得之,十幾廿年都見唔過五次

十幾年前,山景南返學時間7點幾有人check 飛,佢地仆街到企係唯一出口,個個都要check

個個都屌鳩佢地

又諗起好多人鍾意落車俾我地查既時候問「咁你拍左我係唔係當出左閘?」

到今日都理解唔到點解會咁跳躍式思維
咁多負評但無人屌
係咪心虛
如果搭完西鐵可以唔駛拍卡都無事,咁屯西唔拍卡去兆麟,30分鐘內無兆麟拍卡去返屯門站有無轉乘優惠?
如果搭完西鐵可以唔駛拍卡都無事,咁屯西唔拍卡去兆麟,30分鐘內係兆麟拍卡去返屯門站有無轉乘優惠?
如果搭完西鐵可以唔駛拍卡都無事,咁屯西唔拍卡去兆麟,30分鐘內係兆麟拍卡去返屯門站有無轉乘優惠?

理論上有
但係點解要咁做
點樣可以玩謝你班查飛仔?

好問題
未謝過,唔係好知

理論上有
但係點解要咁做

有時可能落西鐵後要去兆麟安定拎d野,跟手落良景咁,如果跟足規矩就要比多一程錢
其實搭程輕鐵都係幾蚊,除左唔記得,唔拍卡啲人到底咩心態

天水圍循環綫
咁如有我喺天逸705上車去天瑞食飯
食完飯天瑞上705番天逸得唔得

你要係天恆落車

理論上有
但係點解要咁做

有時可能落西鐵後要去兆麟安定拎d野,跟手落良景咁,如果跟足規矩就要比多一程錢

你去兆麟俾人捉咪
點解你地咁面目猙獰
成日都好想屌9 啲查飛狗
因為成見到啲查飛狗好串咁對住啲無買飛既人
利申 一定買飛

理論上有
但係點解要咁做

你去兆麟俾人捉咪

因為suppose 屯門去兆麟有轉乘優惠,扮唔記得拍卡比較易講得通

理論上有
但係點解要咁做

去到兆麟唔出閘 拎完經碼頭去良景?
或者你想坐回程,咁你就要死咬自己係屯西入閘去石排轉落碼頭上返兆麟,咁你重複既市中心同安定站就無違例,當然如果你坐到屯西先俾人捉就斷正無得拗。

你講既唔係唔得,不過佢一樣要抄你身份證,出警告信。
咁如有我喺天逸705上車去天瑞食飯
食完飯天瑞上705番天逸得唔得

你要係天恆落車

天富

你去兆麟俾人捉咪

因為suppose 屯門去兆麟有轉乘優惠,扮唔記得拍卡比較易講得通

理由唔重要,重要既係限時內西鐵出閘記錄
八達通機有無分邊個方向?我係屯西出口個閘機拍左卡(市中心方向)可唔可以過對面搭(良景方向)?
捉到同你求情你會唔會放人?

點解我靚女frd求情 你地放過佢
我求情你地唔放過我?

有幾靚
你朋住住市區?
如果話張卡接觸不良
或者部機壞左得唔得架?
捉到同你求情你會唔會放人?

點解我靚女frd求情 你地放過佢
我求情你地唔放過我?

有幾靚
你朋友住市區?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞