做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
寄咗求情信成個星期都冇覆係咪姐係要交錢
通常幾時會收到回信?

捉得就十成都要比硬

但上面有成功例子

其實我都唔知上面標準係乜,不過職員肯幫你寫幾句絕對有幫助

咁冇回信姐係等於失敗?

但上面有成功例子

其實我都唔知上面標準係乜,不過職員肯幫你寫幾句絕對有幫助

咁冇回信姐係等於失敗?

通常都等好耐,我記憶中申請失敗都有信通知你
你地開個張告票咪有得分開變兩張嘅 一張你寫一張係印上去 你地寫完之後兩張紙都會比番人 你地唔keep番張點知我有冇比人罰?
3張
原來係咁
其實幾點比較多人查飛
繁忙時間其實一定有兩到三隊係出面踩緊車,呢個係公司要,至於佢地係邊個站查⋯⋯就係掃把決定,係大站做果啲就進取啲,係細站做就hea啲

所以你見唔到唔代表無人返工
hello樓主
我想問平時有拍開卡
啱啱一唔記得拍就比人捉到
對上一次拍卡已經係今朝
兩年前dse都試過唔記得拍比人捉
想問寫求情信大唔大機會成功
有前科就難啲喎,不過你都可以照寫嘅
有咁慘寫到自己咁慘
如果我喺三聖上車冇拍卡半路俾人捉,話自己去屯門搭西鐵唔喺有乘車優惠唔使錢咩,咁會唔會捉
會,轉乘優惠唔代表免費,呢個係好多人嘅誤解
佢係有一定限度嘅車資優惠,無記錯係四個幾,如果超出左呢個價錢,你都係要俾返個幾毫子車資

之前我都提過,輕鐵收費系統同其他有啲唔同,你入閘時會扣除你最高車資,然後係你出閘時計算差額並退還,所以「唔罰錢」要滿足兩個事實

第一,你嘅車票「有效」
即係入閘後車資扣除呢個事實

第二,你「搭過西鐵」
你搭過西鐵係已經成左事實,咁即使你八達通處於「無效車票」狀態,都唔會罰錢(要睇西鐵出閘幾耐,無記錯轉乘時限好似半個鐘定十分鐘?)但係仍然會出警告信,因為車票無效

輕鐵查飛永遠係睇過去式,即係事實
即使係最複雜嘅「重複車站」都係事實達到條件就必須罰錢,所以無論乘客「講乜野」、「將會使乜野」,係查飛眼中未構成事實,都無意思

有人質疑過我呢種講法並不通用,因為月票點玩都得,點搭都免費唔洗入閘,我嘅答案係:「你係買月票嘅時候已經繳付左要繳付嘅車資,即係俾左錢」
咩叫AB飛
上環係查飛黑點,我個人被人查過四次飛三次都喺上環

利申: 次次合法
會,但如果太耐,要返廠dump料
類似
巴打最後成唔成功?
成功咗嗰排平時都有嘟開卡
想問封求情信有冇話手寫定電腦打好
點樣寫退嘅機會先會大啲
手寫啦,其實無咩所謂
睇你係重複車站定無拍入閘定直頭無買飛

如果証明到自己唔住屯元天,又或者無坐過輕鐵,打甩機會大啲
用左長者卡比人捉到係米冇得救
長者卡係唔係個人八達通?
你自己有無學生八達通?

屋企有無過65歲長者?

如果屋企有拎綜援就寫埋落去啦,有咁困難得咁困難
樓主我上年比人捉咗290$ 依家寫返求請信仲受唔受架
上年⋯⋯過哂期喎師兄
你無交錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞