做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike

追你托,又唔是我賺

所以搭輕鐵唔好比錢 比人捉果時肯跑就得

癡撚線,之前我見到個大陸佬諗住跑,比人用鎖技鎖咗係條柱到,幾震撼啊

咁堅
沒有一個查飛狗是無辜的

除左查飛都仲有其他工作既,例如大型行李,又諗起水貨客?輕鐵比較小水貨客,不過我遇過有人搬屋想搭輕鐵 雪櫃梳化

飲飲食食都有,我見過有人食叉飯⋯⋯
仲有係車廂暈低既乘客之類,乘客爭位打交成日都有,盡責既我當然係企到老遠,一邊叫佢地唔好打一邊摷下包花生擺左係邊

輕鐵食野真係好平常
每次收工搭車經過樂湖站
總會有一兩個學生揸住野食上車食

輕鐵又冇地鐵咁撚多道德撚,乜鳩都影相po上網

其實食野係個結果,過程同衍生出黎既先係問題,因為輕鐵唔係成日有機會停係站到清潔,有班友爭在未上車鋸扒
你普通餅碎我都算,成杯雪糕食一半放係架車到係咩心態
食既時候跌一半,食完食淨又放係車
所以自律啦,清潔阿姐清唔切,最後都係乘客承受。
沒有一個查飛狗是無辜的

除左查飛都仲有其他工作既,例如大型行李,又諗起水貨客?輕鐵比較小水貨客,不過我遇過有人搬屋想搭輕鐵 雪櫃梳化

飲飲食食都有,我見過有人食叉飯⋯⋯
仲有係車廂暈低既乘客之類,乘客爭位打交成日都有,盡責既我當然係企到老遠,一邊叫佢地唔好打一邊摷下包花生擺左係邊

輕鐵食野真係好平常
每次收工搭車經過樂湖站
總會有一兩個學生揸住野食上車食

輕鐵又冇地鐵咁撚多道德撚,乜鳩都影相po上網

其實食野係個結果,過程同衍生出黎既先係問題,因為輕鐵唔係成日有機會停係站到清潔,有班友爭在未上車鋸扒
你普通餅碎我都算,成杯雪糕食一半放係架車到係咩心態
食既時候跌一半,食完食淨又放係車
所以自律啦,清潔阿姐清唔切,最後都係乘客承受。

食都算,冇手尾真係仆街

基本ja 呢d

其實係味只係比去程輕鐘錢?轉西鐵免費?轉上轉輕鐵/轉駁巴士又免費?

畀三程入面最貴嗰程
例如
天慈706 去天水圍 4.6
天水圍西鐵去朗屏4.7
朗屏k73 去返銀座 4.5

咁就剩係要畀中間西鐵嗰程
三程加埋畀4.7
但係三程車都要拍卡
等個系統幫你計
到時搭車
就會扣
天慈去天水圍 4.6
天水圍去朗屏 0.1
朗屏去銀座 0.0

今日咁啱有機會試,唔係你咁講

兆康輕鐵屯門 -$7.0,出閘+$2.3
屯門西鐵兆康 +0.00
兆康k51 -$4.6
其實做輕鐵查飛有貢獻過西鐵地鐵班人好多
多數輕鐵逃票一係南亞一係廢老
捉撚哂佢地班垃圾啱架啦
就算我自己唔記得拍卡俾人捉到我都心甘情願俾錢

Btw有次見到輕鐵站有個阿嬸抱住bb俾人捉到然後喊苦喊忽
警察去到勸佢冷靜啲 個阿嬸話咩趕住帶bb睇醫生唔記得拍 覺得個職員無陰公之類
你係急就咪撚同人理論啦啦臨俾資料走啦 見佢屋企人企埋一邊無出聲 真羞家
遊客(無香港身分證)嗰啲又會點捉?
同埋點追數
我仲好撚記得當年果日係10月26號
我岩岩過左生日唔可以再用小朋友八達通

果日朝早我係頌富搭去銀座
銀座落車俾人查飛
咁我有拍就唔驚啦
點知俾個女職員捉住我
然後罰我290

我諗番起都覺得戇尻
小朋友撚知要換咩
仲要岩岩先過左生日
搞到我俾老母鬧

通常爭一兩日都會酌情⋯⋯
而家咁嚴架咩,定你遇著殺神

果陣都成8-9年前

你錯左 你話你細個 咁你父母又無幫你處理好。另外你個臭西家姐又打去玩投訴 成家極品
其實做輕鐵查飛有貢獻過西鐵地鐵班人好多
多數輕鐵逃票一係南亞一係廢老
捉撚哂佢地班垃圾啱架啦
就算我自己唔記得拍卡俾人捉到我都心甘情願俾錢

Btw有次見到輕鐵站有個阿嬸抱住bb俾人捉到然後喊苦喊忽
警察去到勸佢冷靜啲 個阿嬸話咩趕住帶bb睇醫生唔記得拍 覺得個職員無陰公之類
你係急就咪撚同人理論啦啦臨俾資料走啦 見佢屋企人企埋一邊無出聲 真羞家

通常都係咁,最初其實係想拗到唔洗俾錢
拗拗下通常都係為啖氣,畢竟附例好客觀地寫明咩情況下要交附加費。

試過有客係元朗站往大棠站方向係車廂俾我地查到八達通無入閘,然後佢就係車廂不斷大叫「屌你老母你班狗!我搭一個站咋!一個站都要買飛?」
不斷重複,企圖說服我地一個站唔洗買飛呢個歪理。最後有個師兄問佢

「一個站唔洗買,幾多個站先要呢?」

唉,錯撚哂
同埋點追數

證件同香港暫留地址(包括酒店)都會抄
都有啲遊客會即時俾錢,過期唔交公司就會追數
如果拖左勁耐都唔交就會告佢,出傳票,如果唔係香港、傳票寄唔到,聽講公司會俾寫政府果邊搞。
由於關係太遠,所以都係聽返黎。
同埋點追數

如果拖左勁耐都唔交就會告佢,出傳票,如果唔係香港、傳票寄唔到,聽講公司會俾寫政府果邊搞。

住酒店點寄傳票 都走咗
係咪好多大陸人走數
同埋點追數

如果拖左勁耐都唔交就會告佢,出傳票,如果唔係香港、傳票寄唔到,聽講公司會俾寫政府果邊搞,如果成個過程做哂佢都未走就有機會出唔到境

住酒店點寄傳票 都走咗
係咪好多大陸人走數

係勁多,但無計,公司唔會搞佢地
某程度上,佢果附加費制度係用黎罰香港人。
https://youtu.be/an-kdjinyK4

點睇呢單新聞?
細過諗過
如果屯門碼頭上車搭610上車
去到兆康再轉614去兆禧落車
理論上無重覆到站,又係時限內
咁同查飛既人講又得唔得呢?

好奇問下
細過諗過

好奇問下

原來有巴打問過
係咪都會搭你落車 ,之後解釋到先走得
https://youtu.be/an-kdjinyK4

點睇呢單新聞?

正常處理程序,一年總有幾單,係有無人影咁解

btw,明明差館係對面,差佬通常都好耐先到
細過諗過

好奇問下

原來有巴打問過
係咪都會搭你落車 ,之後解釋到先走得

通常都係車度問,答到就得,無事無幹唔會撈你落車
輕鐵年年9-10月都捉尻啲初中生用小童飛
咁個學生未到12歲係咪照捉?
輕鐵年年9-10月都捉尻啲初中生用小童飛
咁個學生未到12歲係咪照捉?

未夠12咪小童
捉乜姐
寄咗求情信成個星期都冇覆係咪姐係要交錢
通常幾時會收到回信?
通常幾時會收到回信?

捉得就十成都要比硬

但上面有成功例子
通常幾時會收到回信?

捉得就十成都要比硬

但上面有成功例子

其實我都唔知上面標準係乜,不過職員肯幫你寫幾句絕對有幫助
如果我買車飛,唔用8達通
由2區去2區
咁佢地都唔會知我坐回頭車喎

張飛有寫邊個站買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞