做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
BTW, 如果我搭完西鐵轉輕鐵唔記得拍會唔會罰,因為我成日都唔記得拍的,但好好彩一次都冇俾人捉到

會出警告信
屌你老母 我成十幾歲仔先第一次去屯門
問啲fd又話輕鐵係地鐵補償佢地成日唔準時起黎益街坊唔洗比錢
去到又真係好似無個閘口比錢
屌你老母
點知搭左一個站就上黎查飛
我同條女兩個人一人480蚊呀
屌你老母
兩個960呀
仲比條女呻鳩我呀
而家散撚埋啦 成世一個人呀
我屌哂你地老母呀

你啲fd真係好
天水圍循環線點計
我天耀上車 搭706 去到天湖俾你查飛
咁計唔計倒頭
想去天慈 但搭錯方向

同埋你地話睇入站時間
唔俾我係月台等人?
等左成半個鐘先上車

俾,所以係睇短唔係睇長,你十五分鐘入閘時間同我兜左一個圈,我想放你都唔得

即係可以天耀上 搭706去天湖落車?

等人都唔俾
又話可以站站落月台坐

我地係唔係有咩誤會,點解我會變左唔俾你等人

讀中學時有次以為自己冇拍卡入閘,諗著早一個站落車,點知仆你戈田竹口街一落車時偏偏撞正查飛 又唔敢衝返上車,我惟有靜靜雞走人,走時有個查飛見到我,我當場嚇親 但又要扮鎮定,點知佢竟然冇走嚟check我,我個心都定返啲
之後行咗一個站,我屎忽痕走去拍卡睇下係咪真係冇入閘啦,點知原來有入到...... 仲等我驚咗陣

你拍出閘?
好多時都係咁,我自己都會唔記得有無拍卡
好似打麻將呢頭打完果頭唔記得自己打左乜
天水圍循環線點計
我天耀上車 搭706 去到天湖俾你查飛
咁計唔計倒頭
想去天慈 但搭錯方向

同埋你地話睇入站時間
唔俾我係月台等人?
等左成半個鐘先上車

俾,所以係睇短唔係睇長,你十五分鐘入閘時間同我兜左一個圈,我想放你都唔得

等人都唔俾
又話可以站站落月台坐

巴打 蝻 差佬無佢計姐 照出罰錢比佢地囉
轉去天水圍西鐵呢 點捉 上面都有機

唔明,你落車我查你,無飛咪無飛
我唔明
點解你地會查到個身份證係真定假?
乜你地外判員工可以接觸到咁私人既野咩

身份證係真係假有得計,但佢地有無市民身份證資料就真係唔知

等人都唔俾
又話可以站站落月台坐

巴打 蝻 差佬無佢計姐 照出罰錢比佢地囉

佢地無身份證號碼 或者扮野話自己無
所以我先覺得政府無能,約束唔到呢班撚屌

等人都唔俾
又話可以站站落月台坐

我入天耀等人等左半個鐘 之後上車706 去到天湖
即係用左大約1個鐘
咁樣得唔得

等人都唔俾
又話可以站站落月台坐

我入天耀等人等左半個鐘 之後上車706 去到天湖
即係用左大約1個鐘
咁樣得唔得

得,無重覆
渣輕鐵幾錢一個月?
如果我喺豐景園上車,去屯市
兩個鐘內搭番屋企,但喺兆麟落車
係咪冇可能會俾人捉?

求解

你要識解釋

話自己屯門一天遊
有冇俾人打過 ?前幾頁好似見你話有 detail
有冇成隊or你制服人既經歷?
跑走個d 有冇試過追到? 追到佢地有冇打你?
又有冇d好串既經歷
其實由天恆搭去銀座 之後係銀座搭返天恆 中間唔拍出站得唔得

同埋幾點後無人查飛
成日輕鐵唔記得出

做過LR PA,嘟到壞手勢

同埋幾點後無人查飛

原則上無車就無查飛(原則上)
都係果句原站出入都係重覆車站,所以都係唔得

求解

你要識解釋

話自己屯門一天遊

要無重複車站
下 原來唔比搭倒頭車架
咁低人工但又要比人罵真係慘

你要識解釋

話自己屯門一天遊

要無重複車站

豐景->屯碼->鳴琴->屯市->兆麟
一句到尾查飛狗都係助紂為虐,死全家
唔講咁多 先屌你老母

同埋幾點後無人查飛

原則上無車就無查飛(原則上)
都係果句原站出入都係重覆車站,所以都係唔得

通常搭去銀座買d野都會借d意唔拍出站 買完就直接搭返車返屋企
有冇俾人打過 ?前幾頁好似見你話有 detail
有冇成隊or你制服人既經歷?
跑走個d 有冇試過追到? 追到佢地有冇打你?
又有冇d好串既經歷

有,第一次就係咩都未講,條友一落車就郁手,不過側邊有其他伙記捉住佢,但係佢有入閘,原因不明。

上面講過走飛果啲出左月台我就唔追,又唔是我錢,咁搏做咩
制服人,都有既,記得last day果日係車廠諗住做埋最後一班車就完結我查飛生涯,點知一開車門就衝左個仆街出黎推跌左個伙記,我雙手扯住佢fing埋廣告版,勁大聲問佢做咩打人。

可能有陰影啦,因為有經驗,所以我特別防範開門果一刻。

好串既經歷就無啦,難忘就有一件,同罰錢無關。
記得果年發生左件意外,係坑尾村站附近,聽機嗌man under都知奶野,以為唔洗去現場,點知最後都要去,見到小小⋯⋯
最後落返洪水橋做人流管制,幫乘客轉接駁巴士。
無記錯唔知年廿九定年三十,總知過唔到年,好慘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞