做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
有冇權唔比身份証你?
我有入境fd 話 得警犬先可以check身份証
食環都冇權
唔知佢有冇老吹
如果話張卡接觸不良
或者部機壞左得唔得架?

機壞會即時自動報上occ,所以有得check
張卡接觸不良也好,有動機拍卡也罷,原因從來不是重點

重點係張車票有效與否,所以有訂明乘客須於入閘時確認有效入閘,聲信唔過 要睇到入閘時間先算準確

實際上等同將責任轉嫁乘客身上
有冇權唔比身份証你?
食環都冇權
唔知佢有冇老吹

理論上係
點解學生都要查
有冇權唔比身份証你?
食環都冇權
唔知佢有冇老吹

我有權要求你出示
你都有權唔出示,所以先會咁易call 差佬
點解學生都要查

點解學生唔洗查?
無買飛斷正的話,可唔可以照坐到去目的地?
有冇權唔比身份証你?
食環都冇權
唔知佢有冇老吹

我有權要求你出示

我唔出示 夾硬走你有冇權攔我
Btw 我問黎係防食環
其實check飛係咪有飛就得 唔會check得咁detail 過左時 唔岩日期係咪好小理

過時一兩分鐘,我會當睇唔到(僅代表本人立場)
日期錯你擺明水鳩我啦 執返張今日丫喂

查飛果1-2秒,你都好眼力
又睇日期,時間,上車月台
無買飛斷正的話,可唔可以照坐到去目的地?

正常程序係下個站落車處理完買返張飛再上車
學生或者去緊醫院最大機會係車處理完俾佢搭埋,酌情處理,當然距離目的地太遠就唔會
有冇權唔比身份証你?
食環都冇權
唔知佢有冇老吹

我有權要求你出示

我唔出示 夾硬走你有冇權攔我
Btw 我問黎係防食環

有,因為你係港鐵範圍違反西北鐵路附例
其實check飛係咪有飛就得 唔會check得咁detail 過左時 唔岩日期係咪好小理

過時一兩分鐘,我會當睇唔到(僅代表本人立場)
日期錯你擺明水鳩我啦 執返張今日丫喂

查飛果1-2秒,你都好眼力
又睇日期,時間,上車月台

多謝讚賞
地鐵查飛班友 態度衰好多
正仆街
就咁睇巴打你算好好

平安收工最重要
因全月通無拍卡上輕鐵,起西鐵站落車趕返工,
查飛佬見到我拍完佢部機,必一聲,之後,我鳩衝去扶手電梯,
佢企起度on 99望住我,我停底再問佢,係咪ok?

佢先望佢部查票機,同我講ok!

果條查飛佬好on9

成班客,企起度,望住我同佢

我心諗,佢又唔叫停我,on 99企起度望住我
成日輕鐵唔記得出

做過LR PA,嘟到壞手勢

我試過幾次、坐2個站收全費

全月通唔拍卡上輕鐵惹的禍
係咪著制服,差佬上輕鐵,
唔駛查飛?
睇評分就知新界西幾撚多賤種狗幾蚊雞都俾唔起
係咪著制服,差佬上輕鐵,
唔駛查飛?

不過而家慣咗K73 K74 K76嚟砌車程慳錢
唔拍入太肉酸
做埋d傷天害理既事 驚唔驚比雷劈

第一個劈你呢D賤種狗先啦錢都俾唔起學人搭車
因全月通無拍卡上輕鐵,起西鐵站落車趕返工,
查飛佬見到我拍完佢部機,必一聲,之後,我鳩衝去扶手電梯,
佢企起度on 99望住我,我停底再問佢,係咪ok?

佢先望佢部查票機,同我講ok!

果條查飛佬好on9

成班客,企起度,望住我同佢

我心諗,佢又唔叫停我,on 99企起度望住我

轉數慢
八達通機有無分邊個方向?我係屯西出口個閘機拍左卡(市中心方向)可唔可以過對面搭(良景方向)?

八達通機有無分邊個方向?我係屯西出口個閘機拍左卡(市中心方向)可唔可以過對面搭(良景方向)?

可以,計站唔計月台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞