做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike

既然係計站唔計月台,見到有人查飛搭多個站理論上係可行喎

前提係佢地唔上車查

上車查咪話岩岩上車囉,未過鐘幾時上都得ga ma

如果同站上車通常都睇到 佢睇住架車埋站,好難解釋到
俾返個正評,有班人唔知頭唔知路,係咪都屌左先,正白痴
俾返個正評,有班人唔知頭唔知路,係咪都屌左先,正白痴

放鬆啲連登人

會當普通人咁嘟,點都要做個樣

但check到會唔會真係捉呢?
我有同事話搭輕鐵見到查飛,你一拎員工八達通就skip左你

睇人啦,罰一定無,抄都唔會抄
認真,多數職員都唔拍

係咪真架 咁我以後搭輕鐵都唔啪架喇
另外樓主識唔識一個以前係你地嗰度做,朝朝喺兆麟度踩單車番工嗰條友?

但check到會唔會真係捉呢?
我有同事話搭輕鐵見到查飛,你一拎員工八達通就skip左你

認真,多數職員都唔拍

另外樓主識唔識一個以前係你地嗰度做,朝朝喺兆麟度踩單車番工嗰條友?

唔知
多啲提示?

認真,多數職員都唔拍

唔知
多啲提示?

兩年前走佬過檔做黑警
名我唔開啦
留名
見你話同站唔同月台都算重覆車站,想問如果翠湖751去頌富,過對面月台761p出元朗可唔可以?
見你話同站唔同月台都算重覆車站,想問如果翠湖751去頌富,過對面月台761p出元朗可唔可以?

可以
呢個係轉車

重覆車站係經過同一個站多於一次

可以,正常轉車途徑

唔知
多啲提示?

兩年前走佬過檔做黑警
名我唔開啦

應該唔識
就咁搭輕鐵來回仲貴過輕>地>輕
如果我係同一個西鐵站拍入拍出 之後再搭輕鐵 會唔會係唔使錢

Eg 屯門西鐵站入閘出閘 再搭輕鐵直去元朗

咁大個BUG應該唔會有,,不過我無試過
不過就算真係有都包唔哂....因為屯門去元朗唔止4.8
沒有一個查飛狗是無辜的

讚唔讚成重鐵學輕鐵模式,一入就扣最高車資?重鐵好多撚樣玩ab卡

輕鐵係因為開放式設計先咁做
沒有一個查飛狗是無辜的

除左查飛都仲有其他工作既,例如大型行李,又諗起水貨客?輕鐵比較小水貨客,不過我遇過有人搬屋想搭輕鐵 雪櫃梳化

飲飲食食都有,我見過有人食叉飯⋯⋯
仲有係車廂暈低既乘客之類,乘客爭位打交成日都有,盡責既我當然係企到老遠,一邊叫佢地唔好打一邊摷下包花生擺左係邊

但有無權先
我呢有權係指如果拒絕會有法律後果
e.g.驚犬問身份證我唔俾->帶返差館

但係便衣狗問學生證我唔俾袛可以報驚,驚犬來到都袛可以問身份證,拎咗我張證都唔可以過便衣狗手?

同埋睇返你定其他巴打上面有講過,拎張身份證抄其實袛係塡表出告票,要個客自己簽返名?咁係咪即係可以唔畀證我自己塡表?袛要身份證括號checksum無錯佢check唔到?

當違反鐵路附例既時候,職員有權要求對方出示有效既身份證明文件,當警察到場,正常做法就係唔會經職員手去持乘客個人資源,除非!乘客主動要求提供個人資料唔再經警察處理。

俾你自己填只係方便你,一樣要證件。

咁學生證嗰part呢

我好小問人拎學生證,除非對方無身份證,學生證勉勉強強當身份證明文件先用。
地鐵我唔知,因為佢地靠捉優惠飛開飯

坐開市區綫表示次次查我都要我出示學生證

咁學生證嗰part呢

我好小問人拎學生證,除非對方無身份證,學生證勉勉強強當身份證明文件先用。

可能因為佢地無NT

讚唔讚成重鐵學輕鐵模式,一入就扣最高車資?重鐵好多撚樣玩ab卡

輕鐵係因為開放式設計先咁做

鋪鋪59肯定個CUC 比人開花
輕鐵查飛真係有禮貌
地鐵個班便衣就真係狗啦
鍾意夜晚跑步 只係會袋八達通同身份證出街
有次跑到去天水圍 見攰就搭西鐵返屯門 遇到便衣查飛狗叫我一定要出示學生證我同佢講話我有學生八達通 上面個樣又係我 仲未夠?之後隻查飛狗話唔比學生證點證明我係學生

其實佢地有冇權要乘客出示學生證 如果萬一冇帶係身又可以點做

輕鐵查飛佬通常,會話睇睇車飛,唔該
睇完佢會話得/揮手

正常囉,大家合作無問題

咁學生證嗰part呢

可能因為佢地無NT

我次次比佢地check八達通 見到係學生
都問我拎學生證對名
咁申請嗰陣搵學校嚟揼印為乜
同埋我記得係臨時學生八達通先至要帶埋學生證
但唔知次次畀人check嗰陣時都係咁

可能因為佢地無NT

都問我拎學生證對名

我聽過著校服都查,痴痴地線

可能因為佢地無NT

都問我拎學生證對名

我聽過著校服都查,痴痴地線

咁無學生證點計先
即係如果便衣狗話對名,咁我就拎身份證,證明呢張個人八達通係我嘅;
但係如果便衣狗淨係話要學生證證明我喺學生,我係咪唔使睬佢先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞