做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike

會當普通人咁嘟,點都要做個樣

但check到會唔會真係捉呢?
我有同事話搭輕鐵見到查飛,你一拎員工八達通就skip左你

員工唔係免費搭咩?

係,但都要跟正常程序拍卡

即係就算轉搭輕鐵都要$4.6輕鐵錢?

天水圍搭返751 去澤豐咪唔駛另外收4.6 輕鐵錢

自隊先
如果搭返去澤豐唔知要唔要錢
因為mtr 有規定免費嗰程輕鐵最多可以搭幾多個站
我唔知澤豐得唔得
如果我自己試就天水圍最遠可以搭到siu hong

計車資,4.8

咁樣可以loop 幾次?轉駁時間內就ok?
轉駁巴士(30min轉駁)》輕鐵(2小時車程)》(30min轉駁)西鐵 》(30min轉駁)轉駁巴士
師兄未答我
見到自己友無拍卡會唔會report上頭?
定話show証已經唔洗check

會當普通人咁嘟,點都要做個樣

但check到會唔會真係捉呢?
我有同事話搭輕鐵見到查飛,你一拎員工八達通就skip左你

睇人啦,罰一定無,抄都唔會抄
認真,多數職員都唔拍

自隊先
如果搭返去澤豐唔知要唔要錢
因為mtr 有規定免費嗰程輕鐵最多可以搭幾多個站
我唔知澤豐得唔得
如果我自己試就天水圍最遠可以搭到siu hong

計車資,4.8

咁樣可以loop 幾次?轉駁時間內就ok?
轉駁巴士(30min轉駁)》輕鐵(2小時車程)》(30min轉駁)西鐵 》(30min轉駁)轉駁巴士

輕西輕
巴西輕
輕西巴
巴輕/輕巴

分呢幾種
如果有3,4個好撚大隻個樣又好撚兇狠你地會唔會唔查佢地

查過,大隻同個樣惡通常都無野
西裝友先係最麻撚煩,最唔想查就係西裝友
輕鐵查飛真係有禮貌
地鐵個班便衣就真係狗啦
鍾意夜晚跑步 只係會袋八達通同身份證出街
有次跑到去天水圍 見攰就搭西鐵返屯門 遇到便衣查飛狗叫我一定要出示學生證我同佢講話我有學生八達通 上面個樣又係我 仲未夠?之後隻查飛狗話唔比學生證點證明我係學生

其實佢地有冇權要乘客出示學生證 如果萬一冇帶係身又可以點做

[頭盔]以我理解[/頭盔]個人(學生)八仔就係八達通公司出嘅,MTR公司(便衣狗)就無權要求我verify八仔嘅學生身份,但有權要求verify個人身份(即係唔可以拎人地張個人八仔來用)?

等#0解答

記得申請個人嘅學生八達通
申請表要學校蓋印確認學生身份
學生身份得一年有效期
出年又要再申請過
除非呢一年內中途唔讀
唔係查學生證都多餘

有次上環入閘俾便衣查
一見係個人八達通就放我走
輕鐵查飛真係有禮貌
地鐵個班便衣就真係狗啦
鍾意夜晚跑步 只係會袋八達通同身份證出街
有次跑到去天水圍 見攰就搭西鐵返屯門 遇到便衣查飛狗叫我一定要出示學生證我同佢講話我有學生八達通 上面個樣又係我 仲未夠?之後隻查飛狗話唔比學生證點證明我係學生

其實佢地有冇權要乘客出示學生證 如果萬一冇帶係身又可以點做

[頭盔]以我理解[/頭盔]個人(學生)八仔就係八達通公司出嘅,MTR公司(便衣狗)就無權要求我verify八仔嘅學生身份,但有權要求verify個人身份(即係唔可以拎人地張個人八仔來用)?

等#0解答

學生身份得一年有效期
出年又要再申請過
除非呢一年內中途唔讀
唔係查學生證都多餘

有次上環入閘俾便衣查

答漏左
除非我懷疑張個人八達通唔係本人持有啦,唔係唔會再核實身份,又除非13、14,唔係都會問左身份證,學生證要黎把托

等#0解答

學生身份得一年有效期
出年又要再申請過
除非呢一年內中途唔讀
唔係查學生證都多餘

有次上環入閘俾便衣查

答漏左
除非我懷疑張個人八達通唔係本人持有啦,唔係唔會再核實身份,又除非13、14,唔係都會問左身份證,學生證要黎把托

其實仲有一類case係大專生quit u而無注銷到學生卡
所以要查埋學生證 好似係

學生身份得一年有效期
出年又要再申請過
除非呢一年內中途唔讀
唔係查學生證都多餘

有次上環入閘俾便衣查

答漏左

唔讀張學生證有效日期都係一樣,所以不變,要整擺明捽數啦

學生身份得一年有效期
出年又要再申請過
除非呢一年內中途唔讀
唔係查學生證都多餘

有次上環入閘俾便衣查

答漏左

上次條友話如果係日頭唔係夜晚 我又冇帶學生證 就要打去U到確認我身份 on9

學生身份得一年有效期
出年又要再申請過
除非呢一年內中途唔讀
唔係查學生證都多餘

有次上環入閘俾便衣查

答漏左

但有無權先
我呢有權係指如果拒絕會有法律後果
e.g.驚犬問身份證我唔俾->帶返差館

但係便衣狗問學生證我唔俾袛可以報驚,驚犬來到都袛可以問身份證,拎咗我張證都唔可以過便衣狗手?

同埋睇返你定其他巴打上面有講過,拎張身份證抄其實袛係塡表出告票,要個客自己簽返名?咁係咪即係可以唔畀證我自己塡表?袛要身份證括號checksum無錯佢check唔到?

我咁大個仔都未俾人查過,仲以為我個樣成日好似食左火藥咁唔敢黎查我
btw幾蚊搭車錢都唔俾既人係乜野心態

上次條友話如果係日頭唔係夜晚 我又冇帶學生證 就要打去U到確認我身份 on9

叫佢自己打飽佢
唔俾你走嘅話你報驚

我咁大個仔都未俾人查過,仲以為我個樣成日好似食左火藥咁唔敢黎查我
btw幾蚊搭車錢都唔俾既人係乜野心態

我覺得,佢地覺得有漏洞就要去鑽

答漏左

但有無權先

但係便衣狗問學生證我唔俾袛可以報驚,驚犬來到都袛可以問身份證,拎咗我張證都唔可以過便衣狗手?

同埋睇返你定其他巴打上面有講過,拎張身份證抄其實袛係塡表出告票,要個客自己簽返名?咁係咪即係可以唔畀證我自己塡表?袛要身份證括號checksum無錯佢check唔到?

當違反鐵路附例既時候,職員有權要求對方出示有效既身份證明文件,當警察到場,正常做法就係唔會經職員手去持乘客個人資源,除非!乘客主動要求提供個人資料唔再經警察處理。

俾你自己填只係方便你,一樣要證件。

叫佢自己打飽佢
唔俾你走嘅話你報驚

個人立場,我幾鍾意啲客自己報警,講小好多野

叫佢自己打飽佢
唔俾你走嘅話你報驚

個人立場,我幾鍾意啲客自己報警,講小好多野

同感,除非我準備收工
想問下你地係咪只係查到咩站入閘
而唔知道幾多號月台入閘?
如果唔知既話 我答倒頭車係同一個站出
都可以話我遊車河姐?

計站唔計月台,同一個站唔同月台都係重覆車站

既然係計站唔計月台,見到有人查飛搭多個站理論上係可行喎
都可以話我遊車河姐?

不嬲都話個制度on9 係樓主隻護主犬咁忠心。
有人查飛,我唔理佢出去拍咗卡都吹唔漲啦

但有無權先

當違反鐵路附例既時候,職員有權要求對方出示有效既身份證明文件,當警察到場,正常做法就係唔會經職員手去持乘客個人資源,除非!乘客主動要求提供個人資料唔再經警察處理。

咁學生證嗰part呢
都可以話我遊車河姐?

前提係佢地唔上車查

但有無權先

咁學生證嗰part呢

我嘅意思係 你報咗驚我都係得身份證架啦 學生證我有帶都唔會畀你

UST3年制嗰時啲學生證係無印有效日期,雖然正常來講末代AL應該15年grad晒,但係如果defer嘅話係有可能仲有人拎住嗰批有效但無印有效日期嘅學生證架喎

但有無權先

咁學生證嗰part呢

我好小問人拎學生證,除非對方無身份證,學生證勉勉強強當身份證明文件先用。
地鐵我唔知,因為佢地靠捉優惠飛開飯

前提係佢地唔上車查

上車查咪話岩岩上車囉,未過鐘幾時上都得ga ma
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞