做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike
我仲記得我中學個時買小童飛比人查,我用手指公遮住小童兩隻字好自然咁拎比人查飛過到骨

有人會係咁,通常都係學生
學生哥平時番學要搭接駁巴士再轉輕鐵。
如果我搭巴士個陣已經負左錢
上輕鐵前個陣又唔夠時間增值/唔記得負左照上車
咁樣有冇情講

轉乘優惠,我記得通常唔罰
睇個post都睇得出天水圍啲人係低質啲 用人服務唔畀錢重聲大夾惡 同食霸王餐有乜分別 傷天害理都講得出嗰個直頭同蝗一樣
睇個post都睇得出天水圍啲人係低質啲 用人服務唔畀錢重聲大夾惡 同食霸王餐有乜分別 傷天害理都講得出嗰個直頭同蝗一樣

都有天水圍人好聲好氣既
至於會對查飛抱有敵意果啲,我通常闡釋為過往有唔好既「使用經驗」
曾經有個查飛既大師兄講,除非對方精神有問題,如果唔係就一定有方開開心心咁走。
如果用錯方法,莫講話收附加費,你叫佢俾張飛睇下都屌柒你。

雖然使唔到100%,但好多都唔會嘈,最多吟你兩句叫你加個閘
上面都提過,其實紋身佬最好人

有次係屯門,一開車門就行左個勁大隻既紋身佬落黎,果種霸氣一定係霸皇色,佢行埋黎我頂硬上正打算問佢拎車飛,佢就自動自覺隊張野俾我,咁我又好自然想用部查票機嘟佢

一望,屌你身份證黎既?
佢望住我同我講「無買,趕時間,我行埋一邊,你離我遠啲抄」
我當堂打個突,心諗「係既,俾啲靚睇到唔好」
抄完俾佢自己填地址簽埋名全程三分鐘左右

佢仲唔該前唔該後,俾返身份證佢仲同我講麻煩哂
港鐵職員八達通搭輕鐵係唔係可以唔洗啪卡,如果遇到有人查飛show pass就得
港鐵職員八達通搭輕鐵係唔係可以唔洗啪卡,如果遇到有人查飛show pass就得

通常查飛會照嘟,會顯示係職員卡
想問兩卡車嚟講
剩係升後卡支pan 架車可唔可以in service?
仲行唔行到?
想問三聖總站個轉彎位
點解啲鐵欄同車身距離咁窄
想問兩卡車嚟講
仲行唔行到?

https://youtu.be/hxuPTzpR-qc
如果架車喺running line行唔到
係咪會搵另一架車detrain 再做assisting train couple佢拖?
想問兩卡車嚟講
仲行唔行到?

行到車,無拿brake就行到
想問三聖總站個轉彎位
點解啲鐵欄同車身距離咁窄

設計問題
想問兩卡車嚟講
仲行唔行到?

咁想問如果唔係overhead line 問題, 而係好長距離都因為架車pan 或traction 有事, 假設前卡有事, 咁會點做?
係咪會搵另一架車detrain 再做assisting train couple佢拖?

https://youtu.be/LC_IeXQeWcA

係,除非couple唔到車(例如山景?)

https://youtu.be/LC_IeXQeWcA

如果係traction fault
咁couple 法怕唔怕defective train 會搞冧埋架assisting train?

點解山景couple唔到?
佢死咗喺山景, 架assisting train set back 入去唔得架咩?
想問兩卡車嚟講
仲行唔行到?

咁想問如果唔係overhead line 問題, 而係好長距離都因為架車pan 或traction 有事, 假設前卡有事, 咁會點做?

真係好睇係咩flaut
車佬好簡單,架車郁到去下個站,上面嗌清客就清,清完吸車走
pan flaut升唔返?孖仔走到就走
拿brake行唔到?抆BMR吸車走
總之唔好阻住條路
想問兩卡車嚟講
仲行唔行到?

真係好睇係咩flaut
總之唔好阻住條路

想問救車嚟講
係咪一定用好車拉壞車嘅方法?
如果好車拖壞車, 點睇路同比proceed signal 佢?

點解山景couple唔到?
佢死咗喺山景, 架assisting train set back 入去唔得架咩?

因為上落斜,唔對位就吸唔到(頭盔呢⋯)
又或者彎位做唔到彎位吸車(都係對位問題,炒爛左好貴的)就會bumper pushing(唔知有無串錯字)推出直路再吸

真係好睇係咩flaut
總之唔好阻住條路

想問救車嚟講
如果好車拖壞車, 點睇路同比proceed signal 佢?

你意思應該係好車壞車?
有radio嘛
再唔係就原始啲用叮叮
我記得例書有寫的

真係好睇係咩flaut
總之唔好阻住條路

想問救車嚟講

你意思應該係好車壞車?
有radio嘛
再唔係就原始啲用叮叮
我記得例書有寫的

咁如果推壞車要過walkway 咪好危險?
做過iss 查飛狗3日
想問下我搭完西鐵朗屏出閘行去元朗廣場,之後豐年路搭番輕鐵仲要唔要比錢,好似試過要照比,即係本身個西鐵站無輕鐵站就用唔到轉乘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞