做過輕鐵查飛,你問我慢慢答

753 回覆
95 Like 233 Dislike

想問救車嚟講
係咪一定用好車拉壞車嘅方法?
如果好車拖壞車, 點睇路同比proceed signal 佢?

你意思應該係好車壞車?
有radio嘛
再唔係就原始啲用叮叮
我記得例書有寫的

咁如果推壞車要過walkway 咪好危險?

過前會停,過緊會慢車,行人唔係傻,見你咁大抽野都知你有問題
想問下我搭完西鐵朗屏出閘行去元朗廣場,之後豐年路搭番輕鐵仲要唔要比錢,好似試過要照比,即係本身個西鐵站無輕鐵站就用唔到轉乘?

我無試過
不過見到西鐵記錄轉乘都應該唔會罰,重點係西鐵出閘到你入閘輕鐵有限時,你隔左幾個鐘話自己搭完西鐵就肯定唔得

實際幾多分鐘轉乘就唔記得
想問lr 有冇atp protect 住架車?
衝唔衝到埋前車嗰度?
港鐵職員八達通搭輕鐵係唔係可以唔洗啪卡,如果遇到有人查飛show pass就得

通常查飛會照嘟,會顯示係職員卡

我就係知道唔洗錢我先唔想嘟入站 又要拎銀包出黎
因為員工八達通任出入站都得
所以就係想問係唔係一定同其他人一樣要入站
港鐵職員八達通搭輕鐵係唔係可以唔洗啪卡,如果遇到有人查飛show pass就得

例黎講,要
不過就算無入,都唔會理你
想問lr 有冇atp protect 住架車?
衝唔衝到埋前車嗰度?

事實話你知,係會bump尾的
早排坑尾先有一單,新聞有講
想問下我搭完西鐵朗屏出閘行去元朗廣場,之後豐年路搭番輕鐵仲要唔要比錢,好似試過要照比,即係本身個西鐵站無輕鐵站就用唔到轉乘?

我無試過
不過見到西鐵記錄轉乘都應該唔會罰,重點係西鐵出閘到你入閘輕鐵有限時,你隔左幾個鐘話自己搭完西鐵就肯定唔得

即係唔駛同一個輕鐵站入閘都得?
其實搭程輕鐵都係幾蚊,除左唔記得,唔拍卡啲人到底咩心態

中國人既醜陋

澳洲日日有人唔拍

我無試過

即係唔駛同一個輕鐵站入閘都得?

出閘後限時30分鐘再入閘,無指明車站
有無D逃跑心得?
點先易撇甩D查飛佬?

如果逃跑捉到會唔會罰重D?
如果唔會幾大都試下跑

諗起有個人比食環狗捉煙,佢扮哂野同佢地求情,講講下一野轉身就跑走,個班幾呀歲想捉點知仆街,我係格離笑7佢,再點支煙走
便服個班全部都係仆街黎
便服個班全部都係仆街黎

無做過,答你唔到

嚴嗰啲好似會捉

嚴嗰啲好似會捉

其實好尷尬,因為部機會響唔同聲
點解咁多輕鐵司機中意路口位大大聲丁

明明人地架車/個人已經過左一半路口, 佢先至開車
明明人地係過先, 都要丁到人地倒車番入去
入黎諗住屌尻你
原來係輕鐵
Sorly sir

就係叫你下次咪出

大細聲無得較
佢未必係叮你,因為起步同過路口前規定要叮,是規矩

嚴嗰啲好似會捉

你地部PTA同WEM個站係咪同一部?
751到左友愛唔出站搭返安定係咪唔得?
751到左友愛唔出站搭返安定係咪唔得?

嚴嗰啲好似會捉

你地部PTA同WEM個站係咪同一部?

而家好似換左機
唔計俾人捉,同站出扣幾錢?係咪同過時一樣扣最高票價?
搭咗輕鐵廿年,除咗頭幾年返學放學遇過幾次,之後平時搭加埋撞唔夠5次查飛,一直以為人多先捉
便服個班全部都係仆街黎

無做過,答你唔到

咁便服個班係咪全部都外判,捉人有錢分?
唔計俾人捉,同站出扣幾錢?係咪同過時一樣扣最高票價?
搭咗輕鐵廿年,除咗頭幾年返學放學遇過幾次,之後平時搭加埋撞唔夠5次查飛,一直以為人多先捉

五分鐘內唔扣錢
之後好似計同區價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞