(講故)(穿越)武學大師係未來撞到一堆痴線佬 完結篇 post2

1001 回覆
83 Like 6 Dislike
Crimson 攞到傳送門之後都係要死
棵樹我諗起以前玩碧之軌跡嗰棵
直情係本死, 插到成身都係, 根本已經冇戰鬥力可言。 去o既都係送死!

btw , 我真係很久未睇過一個x登故係由頭到尾都咁緊湊,咁有畫面感,但又冇mavell咁商業式煩膠。人物及背景定位都算很清晰,毛刺係有但執下佢就幾近完美。

過去睇過唔少長篇故,係世界觀控制都出現一些局限,即係好似個3d版圖唔夠ram就住就住使,但個map 又玩到勁大喎,往往去到邊皮位就hea住帶過,係觀眾角度就會好冇癮。

樓主唔好介意我當左電影咁睇,成個故完成度好高, 不同角式分支出幾個獨立單完,再根timeline整合返成個故o既主線
呢邊開緊戰, 個邊救緊人,多線同步進行,每邊發展都會影響埋同步o既第二個場境。睇到觀眾會好肉緊。

大多港膠劇都係作者知識天文地理所限,又或怕一眾c奶八婆等癈腦睇唔明,往往會放棄好多深入理論同物理設定。 科幻係可以天馬行空, 但唔等於可以膠住黎。 麗麗個到setup得非常好,玩時空平衡同flow back真係好易係規則個到出錯。 同時伏線方員同ari o既未來(愛情) ,既係單完又係主線劇情重要o既一環。 出場o既,死埋o既全部都冇浪費,沒有路人甲,好過biohazzrd咁死埋一大堆不如唔好出場o既人。

e......鳩up 太多, 再潛過!!
根本唔拍成戲係哂撚左。
同意,應該要宣傳出去,廣為人知
我念緊,如果拍成一般港劇,就針對crimson死極都死唔去個到 比班c奶腦殘 已經屌到飛天。

btw , 方員同ari都係好人,比佢地有好結果啦。至於毛知雨同醫生。。。。冇野講
因為我覺得白忠更襯佢。

黄為善(黄抽生??) 佢應該為全team人一死以謝天下。 (唔係憎佢,不過呢類角式多數冇得好下場) 或 同心理醫生一pair咁 用下半生幫返人。
文呢
對唔住大家
上星期忙到嘔 訓三個鐘又起身番工 真係feel到差d會死……
今晚會更新 再回覆下大家
要大家久等 sorry
  就在王為善回頭的一刻,特警隊最後五人瞬間消失。而方圓就在他眼前溶解成黑霧,化入黑暗。

王為善中計了。

這個森林不只是一個現象,它本身就是狂人。

19/
  白忠從樹頂呼喊,卻聽不見王為善回應,自覺有異,當即躍回地面。然而樹下了無人息,一片沉寂。白忠也心知不妙,又苦於伸手不見五指,便折下數條樹枝,以內力發勁,朝地面一擦,點燃起來。

火光一起,森林景色劇變,原先黑不見天的密林,
彷似被火把驅散了一般往後急退,露出明朗天色。當下即成晴空萬里,遠方有小橋流水,山林美景,且有微風輕拂,跟深水埗的景觀完全不一樣。

白忠匆匆抽出長劍戒備。這種偷天換日的怪象,必是狂人異能所為。他好歹也隨著狂人科跟不少狂人交過手,但像這般扭轉環境、格局的怪事,仍是聞所未聞。

「看,爸爸在那裡練劍!」

「爸爸!爸爸!我要學輕功!」

白忠聽得人聲,回身一看,駭然大驚,冒出滿頭冷汗,渾身發軟。只見一女子眉清目秀,身形婀娜,攜著一兒一女踏碎步奔來,正是白忠的家室。

「爸爸!」那女孩約五、六歲年紀,忽然奔來。

白忠運功後躍,一面驚惶,面有殺意,不免嚇到那女孩。白忠一見那女孩一臉失望,已泫然大哭,正是他女兒的模樣,心裡本來處處警戒,已一洗而空。

「相公,你這是怎麼回事?」那女人後隨而來,將女孩抱起,同時面有嗔色。

這是怎麼回事?

「不可能的……你們……明明……」

白忠記得上一秒還在發生什麼事。他跟王為善失散了,這是千真萬確的事……這是狂人能力造成的幻覺?

「相公,你看,你嚇到葵兒了。」

但那張臉……那一切都彷如真實。

還是說,自己在狂人世代經歷的一切才是假的?自己的家人根本沒有死過,他也沒有穿越時空去尋時光機?

是真是假,又由誰來定奪?

白忠該出手砍死他們嗎?好確認眼前的人都是幻覺?

但如果他們都是真的?自己怎麼能下手?

「相公!孩子是你弄哭的,你來哄!」她抱起孩子,又向白忠走去。

「……不……夫人……等、等等……」

白忠意欲後退,但妻子的反應真切,恰如白忠記憶那般,她易嗔不易怒,也不善觀言辨色,全然看不出白忠的表情有多複雜,絲毫不覺有異。

他看著女兒越靠越近的哭臉,動彈不得。他再後退不了。

這是他夢寐以求的景象,他不可能後退的。

他力尋時光機扭轉時空,為的就是眼前這一幕。

「接住葵兒吧,用那輕功技倆哄她就好。」她道。

白忠看著女兒的哭臉,腦裡空白一片。

他接過葵兒。

那晶瑩的淚光、潮紅的哭臉,不會有假。他此刻發現,自己兩年不見已逝的家人,但原來所有細節都深藏腦中,他甚至有自信記得他們每個人的體溫。只要一個觸碰,一個擁抱,所有記憶都會如潮水回湧。

「……來……來,要飛了。」

白忠舉起女兒,忽高忽低,女兒隨即破涕為笑。

「唉,葵兒這麼好哄,到底像你還是像我?」她道。

白忠放下女兒,緊緊抱著了妻子,淚如泉湧,一發不可收拾,只差在啕嚎大哭而已。

「喂,相公?你怎麼了?孩子都看著呢!」

白忠不語,臉龐深埋妻子頸項。

這一切都是真的,這樣就夠了。

「夫人,我做了一個惡夢……我去了別的世界,看到許多奇人奇事,那裡有很多怪物,即便身懷絕學,也無可匹敵。」

她聽不懂白忠說的是什麼,但他雙手抖顫,卻不是假的。

「能回到你們身邊,真好……」

她顧不得孩子都看著有多丟臉,也就由得白忠哭了,讓他哭夠了再算。

「相公,你可是練了什麼邪門武功,走火入魔?」

白忠啞然失笑。
有文啦
無啦 得咁少
隔左咁耐先覆 sorry
歡迎新讀者

目前故事解釋到命運有限制 而且定左既命運會因為時空矛盾預先顯現係受影響既人身上(可兒中刀 Crimson有致命傷跟身)
但依d限制不只係一種能力既體現 而係關乎我對「命運」整體既睇法 每個角色都會受影響
今章慢慢會解釋到 所以……有請收睇

世界各國都有政要比Crimson要脅住 逼住要同中國開戰
雖然要開點都開到
但係中國境內殺唐康寧 最重要係造成假象 令人以為「外國人都要救既唐康寧 中國政府反而出手格硬殺左佢」
令中國人自己都仇視中國政權
其實只係政治show
最後唐康寧變左狂人 重要咁好破壞力 其實連Crimson都估唔到 (依點其實我都無表現出黎)
無玩碧之軌跡
依個樹型能力其實黎自我差唔多十年前寫既一篇小說 有公開過 但都應該唔會有人搵到
巫知雨好型

好有"風蕭蕭兮易水寒,壯士一去兮不復還" 既氣魄
直情係本死, 插到成身都係, 根本已經冇戰鬥力可言。 去o既都係送死!

多謝巴打寫咁大篇野讚我 我勁唔好意思但又幾爽……
thanks!
其實本來都想寫得好大 但我都估到自己應該都顧唔掂 所以真係縮細黎寫
睇落長篇 但目前應該五十萬字多d(無認真計過)
寧可簡而精 跟住主線直跑 好過失控
反正我又唔出書呃字數做咩先得架

真係多謝支持 我會努力寫完佢
多謝大家咁睇得起我
拍戲出書唔敢當 有人認同我就已經好開心
趕住訓 好快交待下
上星期太忙……真係連思考既力都無
下星期應該會好d 盡力保持穩定更新 don't fuck me plz

黎緊會係好重要既部分 下章應該係終章
我諗我會真係諗得好清楚先敢出 要維持文氣唔斷 希望可以一炮過咁出
都係果句 應該……今年內完到既

真係好多謝大家支持
甩稿果時成日都覺得對唔住大家 係真
我真係慚愧到上黎講句sorry都無膽
我會繼續努力 (同埋希望公司唔好再派d爛西job…)
真心,出書即買
加油
我嘅意思係
「外國人都要救既唐康寧 中國政府反而出手要格硬殺佢」

「外國人都要救既唐康寧 中國政府反而出手格硬殺死咗佢」
都唔係差好遠啫 點解要強求唐康寧嘅死
如果俾阿美國領事殺死而又揚咗咪捉蟲

btw好似未開估佢個病係咩
妄想症?
佢能力係將不可能著火嘅物件著火。
錯左唔好屌我
辛苦曬
一日一推
冇人推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞