[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
而家用a7r2

摩爾紋都仲咁明顯? 好似仲明顯過以前用a6000

你呢個係攝影新手月經問題
巴打屋企用光管?
google 日光燈 閃爍

巴打,我知摩爾紋
但我感覺好似a7r2 比a6000 明顯先問下啫

放心喇,你呢個唔係摩爾紋黎
細佬用緊a7ii
手上有28-70 kit lens 同 czj pancolar 50mm f1.8
會拍片影相
咁多位師兄有冇d咩廣角or105mm up既鏡or老鏡推介?
prefer定焦
budget 2000樓下

超廣咪三洋14/2.8 

呢支我之前千六入二手,仲左兩個月,出過一次街
質素對得住個價
但好撚重好大支
佢本身支鏡再加個內置接環去俾e mount 搞到重上重
之後千八放咗,仲袋多兩舊水

我而家
有fe28, 55.8, G90
諗住買多支wide 鏡,諗緊褔仔 12mm / 15mm

想問下褔仔12mm 同15mm 係咪裝唔到nd filter?
有冇巴打識人做Sony
或者有門路平入fs5

如果唔係自己fd應該好難幫手
因為員工quota少得可憐
同埋出面有機會平少少
你預員工正價係8折啦

8折同星際現金價差唔多啦
仲要有信心啲
都莫講話想碌卡
首先,唔該咪回咪Quote某啲痴撚線User嘅言論。請直接Block7佢就得,除非佢嘅言論直接誤導新人 

只要由佢單機,就可以盡我哋最大努力保護呢度 

貓蛇好似冇入黎
貓蛇好似冇入黎

不要理會無朋友的怪人
貓蛇好似冇入黎

不要理會無朋友的怪人

難得正常唔入黎癲
用緊A7
如果A mode有得set minimum shutter speed 就好
長插 FE55
佢min shutter speed 1/60
但有時會濛
成日要用m mode調快個shutter speed

而家淨係用M mode 
用緊A7
如果A mode有得set minimum shutter speed 就好
長插 FE55
佢min shutter speed 1/60
但有時會濛
成日要用m mode調快個shutter speed

唔用s mode
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18352

Fe 16-35 2.8 但會唔會好柒貴
貓蛇好似冇入黎

不要理會無朋友的怪人

難得正常唔入黎癲

佢淨係識幫fujifilm同canon推post
Nex6退役,換咗A6000

好耐無見你啦巴打
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18352

Fe 16-35 2.8 但會唔會好柒貴

APSC 等效50買邊枝好?

Sigma 30 1.4

我都準備買

Touit 32/1.8
新手想問下...
如果夜景係街影人既話
應該點樣set 部機
新手想問下...
如果夜景係街影人既話
應該點樣set 部機

好似上面兩張倒子咁
係咪一定要落腳架?
A6000同a6300 究竟差幾遠🤔
新手想問下...
如果夜景係街影人既話
應該點樣set 部機

夜景影人?要睇你落唔落燈,唔落燈就推大光圈同推ISO啦。除非你嗰部係s或者r,唔係就最好就落腳用慢快門啦 

但其實買戔燈會易啲控場 
A6000同a6300 究竟差幾遠🤔

下放PDAF同slog仲有3.5咪頭位,另外就係COMS 
新手想問下...
如果夜景係街影人既話
應該點樣set 部機

夜景影人?要睇你落唔落燈,唔落燈就推大光圈同推ISO啦。除非你嗰部係s或者r,唔係就最好就落腳用慢快門啦 

但其實買戔燈會易啲控場 

夜景人我覺得落燈好過落腳
落腳太煩
新手想問下...
如果夜景係街影人既話
應該點樣set 部機

但其實買戔燈會易啲控場 

落腳太煩

啱呀,快靚正,背光都可以打番光個主角 
新手想問下...
如果夜景係街影人既話
應該點樣set 部機

但其實買戔燈會易啲控場 

落腳太煩

內閃加紙巾
補補光好過冇

落腳太煩

內閃加紙巾
補補光好過冇

其實離閃仲正 
APSC 有冇餅鏡推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞