[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
小弟喜歡玩街拍,想問下巴打嘅意見!
最近想買支自動定焦
Sony fe50 1.8 有大光圈標準鏡但對焦慢同嘈
Sony fe28 2 兩頭唔到,但又對焦快
想問下各位巴打意見我應該入邊支好
最近想買支自動定焦

35/50 焦段係香港掃街比較合適
太wide會有好多野入鏡難做構圖

另外 手動鏡有焦距尺可能更加合適街拍
可以做估焦 同超焦距
用得耐感覺猶勝AF

留意下35.4/50.4
最近想買支自動定焦

35/50 焦段係香港掃街比較合適
太wide會有好多野入鏡難做構圖

另外 手動鏡有焦距尺可能更加合適街拍
可以做估焦 同超焦距
用得耐感覺猶勝AF

留意下35.4/50.4

明白,感謝巴打意見
準備賣600d 貼錢入a6000水 加 sigma 30mm f1.4
5千蚊一鏡一機走天下
呢個價真係好撚抵屌

咩鏡都影到風景,睇你影咩風景 

我都係用枝kit lens練下先

你揸A5100 買sigma 19 2.8啦 好好用

枝16-50KIT好廢 又變型又暗角又易壞

原來枝kit咁差架

咩鏡都影到風景,睇你影咩風景 

仲有方法嘅,你可以用Flickr Search吓相關嘅鏡頭睇吓通常影咩題材多。我自己第一支入嘅定焦都係佢,等效28mm同iPhone視角差唔多。通常連人帶景一齊影,正 

不過純影景可能會唔太夠Wide,Touit 12/2.8同Samyang 12/2會好好多。當然正如開頭咁講,用咩鏡都可以影到景,係睇你想影咩景同咩效果 

12/2

原來枝kit咁差架

1650除咗細之外都無乜好處 影出嚟啲色又膠膠地

原來枝kit咁差架

細細支夠方便囉
不過真係好易壞架咋

有心影買支SIGMA 19 /2.8 玩下先啦

原來枝kit咁差架

呢枝畫質顏色的確差咁d但個人覺得用得落手
如果你未覺差就更加唔洗換住
可以玩到感覺到佢既不足先換

原來枝kit咁差架

細細支夠方便囉
不過真係好易壞架咋

有心影買支SIGMA 19 /2.8 玩下先啦

Sigma 嗰幾枝啲色水

原來枝kit咁差架

但唔知點解D鋪好鐘意收枝kit鏡
可能因為易壞多人買

原來枝kit咁差架

可能因為易壞多人買

kit鏡啲人用得好粗
耐唔耐都有人問撞爛趺爛邊度整

原來枝kit咁差架

正解,前面巴打話影風景
起碼買腳架,nd,gnd(或者app)認認真真影下先,咁你先知要有咩新鏡
如果你鳩影1650夠哂你用
有冇巴打知 sigma 30mm f1.4 邊到買到
問哂hkprice 啲店都話無貨

會唔會搞錯單反art個支?
呢支先係
http://m.price.com.hk/product.php?p=225970

原來枝kit咁差架

正解,前面巴打話影風景
起碼買腳架,nd,gnd(或者app)認認真真影下先,咁你先知要有咩新鏡
如果你鳩影1650夠哂你用

本身諗住去旅行用
黎緊影多啲試下先

問過天祥 好似話有
利申:我都想買

會唔會搞錯單反art個支?
呢支先係
http://m.price.com.hk/product.php?p=225970

無搞錯 問左好多間都話無哂貨

問過天祥 好似話有

天祥未覆我(facebook問)
希望有
肥花無咩,訂囉 

可能因為易壞多人買

kit鏡啲人用得好粗
耐唔耐都有人問撞爛趺爛邊度整

咁又係,kit鏡係幾方便。
撞爛買過枝都係1k左近

問過天祥 好似話有

希望有

打去問啦屌

問過天祥 好似話有

希望有

打去問啦屌

毒撚唔敢打電話
唔係住香港打唔到電話問
星期一先過香港買

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞