[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
入FF機就買FF鏡啦

利申呢排想買A7ii但諗唔到買咩鏡好

想入A7II
不過又怕一入完又話出A7III

咁我又唔怕呢樣
係驚啱啱買完ii出iii嘅即刻跌價就笨實

巴打
大家都係怕同一樣野

年宵前推後湧影

新手試影年宵

新手試影年宵

好怕啲咁多人嘅地方

新手試影年宵

好怕啲咁多人嘅地方

D人係咁推,連焦都未對完就比人推走左。
年宵前推後湧影

條女摩牙

第二條得唔得

入FF機就買FF鏡啦

想入A7II

咁我又唔怕呢樣

巴打
大家都係怕同一樣野

我都有興趣入a7 ii
不過應該半年後先入手
a7ii有乜平zoom 鏡用?有無sigma 騰龍鏡好用
入FF機就買FF鏡啦

想入A7II

咁我又唔怕呢樣

巴打
大家都係怕同一樣野

我都有興趣入a7 ii
不過應該半年後先入手

我對Zoom 鏡完全無研究 唔識答你
SONY Zoom 淨係用過2470 蔡

我都有興趣入a7 ii
不過應該半年後先入手

我對Zoom 鏡完全無研究 唔識答你
SONY Zoom 淨係用過2470 蔡

你要標準Zoom定廣Zoom先。標準平就Kit 2870,有要求就直上2470/2.8gm。
A6000 諗緊入19mm 2.8 定比多D入30mm 1.4 好

兩個焦段都幾大分別喎,一個等效28,一個等效45。 您手上有咩鏡

我諗都係1650kit架啦
1650 + 30.4 = 幾方便,前者鳩影,後者夜晚/室內/人像用
1650 + 19 2.8 = 傻咗?用途重覆
19 2.8 + 30.4 = 一支小廣角,一支標準,鍾意定焦嘅咁配都好好用
剩一支19 = 唔建議,fuji x70, ricoh gr2會係更好選擇
剩一支30 = 如果你唔係大師好難舞得掂,當然你可以用電話補返小廣角

用緊枝kit仲諗住買19 2.8 tim

兩個焦段都幾大分別喎,一個等效28,一個等效45。 您手上有咩鏡

1650 + 30.4 = 幾方便,前者鳩影,後者夜晚/室內/人像用
19 2.8 + 30.4 = 一支小廣角,一支標準,鍾意定焦嘅咁配都好好用
剩一支19 = 唔建議,fuji x70, ricoh gr2會係更好選擇
剩一支30 = 如果你唔係大師好難舞得掂,當然你可以用電話補返小廣角

自己睇預算做人啦。預算少其實Sigma 19/2.8好撚抵屌,我第一支定焦就係入佢,長插用咗兩年幾。如果預算鬆啲就入30/1.4 | c啦,又利又有大光圈,等效大約45mm接近50mm呢個標準焦距其實都方便街拍 

當然再多啲閒錢,一步到位24/1.8z就自用同放鏡都兩相宜 
A6000 諗緊入19mm 2.8 定比多D入30mm 1.4 好

拿你其實買19/2.8再加支30/1.4
都係用你三千幾銀架咋

幫人推下post

幫人推下post

第一次用1670z (+a6000)
感覺係顏色唔錯中央銳利
可惜既係全開邊緣銳度同70mm銳度都唔太理想
不過夠輕便同有oss
二手/水貨價入手做旅遊鏡都唔錯

新手求屌
除左要收光圈仲有咩要做

新手求屌
除左要收光圈仲有咩要做

嘗試每次同一主題出一組相,可能三張起九張止咁。練習不同角度同構圖,影多啲同埋揀相。就咁得一張其實純推Post 

幫人推下post

感覺係顏色唔錯中央銳利
不過夠輕便同有oss

所以點買得落手 

幫人推下post

感覺係顏色唔錯中央銳利
不過夠輕便同有oss

我都煩緊去旅遊既話買呢支定18-105mm f4 好
Sel Apsc 變焦鏡真係無乜選擇 仲要好唔抵
單反有Sigma 17-50mm f2.8 全新水貨先千八
好處就真係輕囉

幫人推下post

感覺係顏色唔錯中央銳利
不過夠輕便同有oss

好處就真係輕囉

配個天工3接環啦 

新手求屌
除左要收光圈仲有咩要做

嘗試每次同一主題出一組相,可能三張起九張止咁。練習不同角度同構圖,影多啲同埋揀相。就咁得一張其實純推Post 

得嬲豬直出樣
仲學緊用LR 同vsco

幫人推下post

感覺係顏色唔錯中央銳利
不過夠輕便同有oss

好處就真係輕囉

有時玩emount apsc都幾灰
感覺上sony個心係哂ff到唔肯upgrade下apsc鏡群
但機身性能同重量又真係吸引

講返正題
性價比上18-105係抵d既...
不過夠budget既話1670z (水/二手)都買得落既
始終旅行黎講都要諗諗重量
年初一推Post

Sony發色係咪普遍都淡色
我睇flickr直岀好似比其他幾家o記pentax fuji都要淡得多,見大部份最後都執返濃少少
對比其他幾家,就算用左蔡鏡都係遍淡

上兩星期去左會津若松
垃圾kit鏡直出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞