[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

又dum 下相出黎
兩星期影左千五張是咪算多

新手想問下呢啲相係咪直出啲色好靚,a7r2 ?a7m2?

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角
我下面呢幾張係完全直出(中性+1+1+3):

JPG直出?用咩鏡,因為第二張好似飽和度幾高咁 
[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出
[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出

多謝你証明喺sony post真係可以問係咪直出呀
[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出

多謝你証明喺sony post真係可以問係咪直出呀

影RAW無得直出 
第一次買RX100 M4 有咩要注意
想問下Price.com報價果d有冇伏

其實 Sony jpg 直出都唔係太差者
夜晚一用55210就知大光圈幾重要 

推呀推呀 

[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出

想問有冇開hdr or dro?
[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出

我到e家都唔知dro 咩黎 所以無開
hdr 開左會好假我覺得 所以都無開

個setting 係咁
啱啱買咗LA EA4, 諗住玩下MINOLTA 老鏡
但想入支TAMRON ZOOM鏡玩下同去旅行用
我見Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)都係二千幾
呢支有無伏

用A7R2
[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出

個setting 係咁

dro就係光位會推返暗啲,暗位會光返啲,但有啲人會覺得唔自然,但我唔開dro,啲相暗位就好暗
影開raw+jpg
有時jpg方便打卡
但好晒位
諗緊事後del唔del jpg好

raw + jpg(small) 夠哂打卡
[quote]
又dum 下相出黎

Sony直出

a6000 黎
有執小小對比同暗角

sigma 30.4
jpg 直出

個setting 係咁

dro就係光位會推返暗啲,暗位會光返啲,但有啲人會覺得唔自然,但我唔開dro,啲相暗位就好暗

dro auto就ok, 唔知邊度睇過auto只會係lv0-3, 唔會重手
點睇mc11+sigma 20.4 art,nd filter又 係一個問題
a5100有冇必要換a6000
a5100啲制真係
a5100啲制真係

直上6300/6500啦 

換粒電都懶
仲要新手就一步到位去買a7m2
我勸你用iphone影算

怕換黎換去 鏡都唔好換啦 用iphone算

成班柒頭連重點都未撚明係到圍爐

咁其實你個重點係咩 

講緊粒電
怕換黎換去唔等於唔會換
係問緊粒電既實際係咪真係咁易無電呀柒頭

咁上面咪有人覆你轉單反就唔使成日換,同埋換電呢回事好睇用家。我去旅行同平日用,一粒電可以用一日。但係有人一日要換兩三舊,無乜可比性 

老老實實
換電又唔係換鏡
兩秒唔洗
真心覺得咁都懶真係唔知有咩好講

仲有睇你去邊旅行
試過零下廿幾度,一粒電,影十幾廿張就打柴

零下三十都無事
影二百張仲有電

陳年nex 6

我部6仔要退休了

原廠電?

我一粒二手機連嘅電,可能太舊
一粒新嘅品勝

我NEX6 一粒原廠一粒品勝 之前喺日本旅行通常第二粒用淨一半咁
a5100啲制真係

淨係有Viewfinder都差好遠
小弟岩岩開始認真學習攝影,請問Sony直出有咩問題?

啲色水麻麻囉

一般比較難駕馭,要Fine Tune Setting 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞