[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
用緊A7r2
想入枝85mm黎玩下
諗緊GM, batis 定平平地 canon 85.8 算 (有mc-11) ?

用緊Batis 85 覺得夠用了
輕便 is all

放大對焦
峰值對焦
眼睛對焦
樣樣都幫到手

眼睛對焦好似係AF先有,定你講對落對眼到 

其實峰值無想像中咁好用,你用「低」就好似永世都無峰值咁。用「中」咩,中咗放大睇原來無中 

放大咩,又無Touch Screen或者Joystick移放大位。移到去,個主體都郁咗又要再對過。大家有無心得呀 

唔好意思mf係無眼對焦
a7r2可以移動放大個個位,唔知其他a7系得唔得
我淨係識呢幾招
等高手教路

有得移放大對焦嘅位置,但都係嗰句移得個框嚟,個主體就郁咗又要再移同郁再對過 

紅色嗰段就係講放大對焦 

影人(講緊大光圈,唔用超焦距)好難用放大對焦,唔講主體會郁,隻手都震過貓王,有ibis會好啲,但都係難
我建議peaking開中/細,擰對焦環直至大約對個主體,然後就唔好再郁對焦環,應該你自己前後郁,見到peaking最大pat就停一停按shutter
有冇人買左a6500
講下用後感
二手買左枝32f18 touit 要習慣用定焦

幾錢入手,巴打

好貴
D fd 話三千有找先合理
不過除左d 聲之外好滿意

我成年前有多買都係3千銀好似
正式由Canon 跳到 Sony

a6000+30mm f1.4 對焦幾快 開盡1.4光圈絕對可用
以前用600d+50mm f1.8已經覺得夠玩
同依家簡直係兩個世界

a6000+30mm f1.4 對焦幾快 開盡1.4光圈絕對可用
同依家簡直係兩個世界

點解唔買6300?

同依家簡直係兩個世界

點解唔買6300?

出左6500之後6300有少少雞肋

因為a6000 新機水貨 $3000 , a6300 最平都 $6500
差成倍價錢

放大對焦
峰值對焦
眼睛對焦
樣樣都幫到手

眼睛對焦好似係AF先有,定你講對落對眼到 

其實峰值無想像中咁好用,你用「低」就好似永世都無峰值咁。用「中」咩,中咗放大睇原來無中 

放大咩,又無Touch Screen或者Joystick移放大位。移到去,個主體都郁咗又要再對過。大家有無心得呀 

唔好意思mf係無眼對焦
a7r2可以移動放大個個位,唔知其他a7系得唔得
我淨係識呢幾招
等高手教路

有得移放大對焦嘅位置,但都係嗰句移得個框嚟,個主體就郁咗又要再移同郁再對過 

紅色嗰段就係講放大對焦 

通常都係影人像同靜物
所以可以慢慢對

另外係預先對焦某個位
等個移動物過黎
之後影

巴打影乜要咁有機動性

有時影貓,有時影人 
依家得枝kit鏡
想入枝人像鏡
budget 2k 倒
暫時睇中30mm f1.4
呢枝值唔值得買

另外sel1670 果枝鏡係唔係唔值果個價
依家得枝kit鏡
想入枝人像鏡
budget 2k 倒
呢枝值唔值得買

或者價錢貴左少少
但使用率真係極高
過去一年我都係長插1670
可以應付日常大部份使用
不過專題攝影好似影星影生態就唔得
依家得枝kit鏡
想入枝人像鏡
budget 2k 倒
呢枝值唔值得買

sigma 30.4值得買
1670就免啦,慳返五六千諗下點洗好過
依家得枝kit鏡
想入枝人像鏡
budget 2k 倒
呢枝值唔值得買

Sigma 30/1.4 | c值得買,但如果要專影人像就買50或者85呢個焦距啦 
依家得枝kit鏡
想入枝人像鏡
budget 2k 倒
呢枝值唔值得買

Sigma 30/1.4 | c值得買,但如果要專影人像就買50或者85呢個焦距啦 

呢枝貴好多
有無d 2k倒既人像鏡?

呢枝貴好多
有無d 2k倒既人像鏡?

支Sigma已經係二千左右啦喎,同埋都話呢支唔係通常講嘅人像 
A6000
補品
A6000
補品

咩Filter嚟 
A6000 諗緊入19mm 2.8 定比多D入30mm 1.4 好
新手求a6000天涯鏡推介(人景都影,但影景比較多)
A6000
補品

咩Filter嚟 

Hitech GND 0.3,0.6,0.9
新手求a6000天涯鏡推介(人景都影,但影景比較多)

Sel1670z

最實用焦段
A6000 諗緊入19mm 2.8 定比多D入30mm 1.4 好

同一處境

兩個焦段都幾大分別喎,一個等效28,一個等效45。 您手上有咩鏡

兩個焦段都幾大分別喎,一個等效28,一個等效45。 您手上有咩鏡

我諗都係1650kit架啦
1650 + 30.4 = 幾方便,前者鳩影,後者夜晚/室內/人像用
1650 + 19 2.8 = 傻咗?用途重覆
19 2.8 + 30.4 = 一支小廣角,一支標準,鍾意定焦嘅咁配都好好用
剩一支19 = 唔建議,fuji x70, ricoh gr2會係更好選擇
剩一支30 = 如果你唔係大師好難舞得掂,當然你可以用電話補返小廣角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞