[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

a7+canon fd 50/1.4
頭兩張特登crop 16:9 企圖有電影味
未用過Sony,想問下a7ii, 24-70係咪得kit lens最好,好的定義是平,輕,可追焦,當然有2.8就最好,但係依家係用c記apsc配sigma 17-50,平時室內最盡iso 去到千六,aperture 2.8, exposure 1/80, 想問如果用a7ii iso去到3200 or 6400,其實kit lens都夠我用?

要bokeh嘅話唔夠

bokeh我可能買個定焦,影小朋友多
唔係好熟Sony
我想問下啲型號既次序係咪咁
A7
A7ii
A7r A7s
A7rii A7sii
另外如果想主打拍片a7s夠唔夠用

唉 6500影完相用ps開唔到raw

ps既camera raw唔夠新

dl adobe dng converter,個update會快過camera raw

唔該晒
唔係好熟Sony
A7
A7ii
A7r A7s
A7rii A7sii

A7 同A7R 最早同期出
A7s好似遲少少
之後A7ii > A7Rii > A7Sii
拍片唔熟,等其他人答
唔係好熟Sony
A7
A7ii
A7r A7s
A7rii A7sii

A7s好似遲少少
拍片唔熟,等其他人答

http://www.sonysdf.com/alpha/viewtopic.php?f=9&t=98180
唔係好熟Sony
A7
A7ii
A7r A7s
A7rii A7sii

A7s好似遲少少
拍片唔熟,等其他人答

唔該曬 巴打
A7ii整體好過a7s
唔係好熟Sony
A7
A7ii
A7r A7s
A7rii A7sii

A7s好似遲少少
拍片唔熟,等其他人答

http://www.sonysdf.com/alpha/viewtopic.php?f=9&t=98180

唔該巴打 分析得好細仔

今日收工就攞支sigma 30mm f1.4+a6000影嘅,各位巴打指點下小弟
利申:新手

今日收工就攞支sigma 30mm f1.4+a6000影嘅,各位巴打指點下小弟

角度拎得好靚啵

降噪咁重手嘅?

角度拎得好靚啵

降噪咁重手嘅?

用咗自動iso,6400,影出嚟嘅效果係天空位有少少雪花,下次試下用細光圈曝耐啲。
想問下8000價位入部行貨有保a72body 屌唔屌得過
同埋如果唔要kit鏡 有咩低屌推介

E mount變焦就Kit或者2470gm啦,定焦就睇你要咩焦距,使唔使af啦 

角度拎得好靚啵

降噪咁重手嘅?

用咗自動iso,6400,影出嚟嘅效果係天空位有少少雪花,下次試下用細光圈曝耐啲。

唔錯,幾好,下次試吓個人中間啲,或者個後景回歸塔中間啲嘅效果點 

E mount變焦就Kit或者2470gm啦,定焦就睇你要咩焦距,使唔使af啦 

2枝鏡個價差太遠 1635夠唔夠去旅行?
同埋a72 8000係咪已經咁上下 仲有無得平

2枝鏡個價差太遠 1635夠唔夠去旅行?
同埋a72 8000係咪已經咁上下 仲有無得平

咁要睇你去邊旅行,啲景要幾Wide。畀我會Kit加支大光圈 

個人係咪你黎
琴日影完女
發現sony raw 檔啲色真係樣衰到
(平時直出Jpg 有加對比嗰啲)
好彩raw 檔後製空間好大
想問下呢如果用sigma FF鏡用係a72係咪會等效返個焦距(e.g. 35 1.4)
想問下呢如果用sigma FF鏡用係a72係咪會等效返個焦距(e.g. 35 1.4)

你睇番第一頁先 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞