[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
圖片網址[/img]

圖片網址[/img]
屌啦,又係FF鏡!
屌啦,又係FF鏡!

apsc二奶命
我都係疊埋心水入天工3配17-70吧啦 
屌啦,又係FF鏡!

apsc二奶命

Apac用ff鏡
100 stf gm oss

等水貨價入
Play memories apps
有諗過影星軌果個

剩係出到1080P片,好似唔多有用

timelapse, sky hdr, smooth reflection都係影風景有用嘅app

timelapse 同埋佢個 addon 我都係到諗緊買唔買,sky hdr 同 smooth reflection 望落幾方便,但係唔知伏唔伏
有諗過影星軌果個

timelapse, sky hdr, smooth reflection都係影風景有用嘅app

timelapse 同埋佢個 addon 我都係到諗緊買唔買,sky hdr 同 smooth reflection 望落幾方便,但係唔知伏唔伏

一個app 可以裝10部機
好似係
琴日影完女
發現sony raw 檔啲色真係樣衰到
(平時直出Jpg 有加對比嗰啲)
好彩raw 檔後製空間好大

有無用機內d風格設定
影人用淡色(light) 覺得都ok

我都想問下大家平時用唔用風格設定 咩都唔識

風格設定唔係淨係會影響jpeg架咩
影raw既話唔埋你揀咩風格一放入LR啲發色都係柒

係 raw 係唔會理你咩設定 出返原圖比你

有時用jpg
有諗過影星軌果個

Timelapse 唔伏
幾方便
有新鏡出,係100mm f2.8 STF GM鏡同85 f1.8鏡

100STF
我都用緊6000 配sigma 30mm 2.8 影人唔錯 但依加想買支風景鏡 1018 4f 好定 1670 4f 好
有新鏡出,係100mm f2.8 STF GM鏡同85 f1.8鏡

100STF

T值5.6,應該好難駕馭
我都用緊6000 配sigma 30mm 2.8 影人唔錯 但依加想買支風景鏡 1018 4f 好定 1670 4f 好

純風景緊係前者㗎,或者直接考慮Touit 12/2.8或者三洋12/2啦。大光圈用途廣泛啲 

100STF

T值5.6,應該好難駕馭

有防震都係難用
mfd 0.57m, 好似都幾versatile...
留名睇review

a7+canon fd 50/1.4
頭兩張特登crop 16:9 企圖有電影味

一,三個色水幾靚
用vsco preset?

我掌握唔到執夜晚街景嘅 tone

push
求賜教

Vsco 有個pack叫night tungsten
揀一隻順眼既套完之後自己fine tune 光暗位同wb
Done
請問A6000買水定行好
水3000頭好似幾吸引
水係咪無中文MENU
係咪肥花買會安全D

仲諗緊入A6000定A6500好
水3000頭好似幾吸引
水係咪無中文MENU
係咪肥花買會安全D

A6500
利申a6000
水3000頭好似幾吸引
水係咪無中文MENU
係咪肥花買會安全D

A6500
利申a6000

budget唔夠就a6300
夠就a7m2
6500個價太貴
水3000頭好似幾吸引
水係咪無中文MENU
係咪肥花買會安全D

A6500
利申a6000

budget唔夠就a6300
夠就a7m2
6500個價太貴

A6500
利申a6500
新手,有24f1.8和1650,1650應該唔用架啦,想買支人像鏡,50f1.8定買1670z好?有冇其他更好選擇

a7+canon fd 50/1.4
頭兩張特登crop 16:9 企圖有電影味

一,三個色水幾靚
用vsco preset?

我掌握唔到執夜晚街景嘅 tone

push
求賜教

Vsco 有個pack叫night tungsten
揀一隻順眼既套完之後自己fine tune 光暗位同wb
Done

依支我都有
1.8全開果陣已經有電影味
新手,有24f1.8和1650,1650應該唔用架啦,想買支人像鏡,50f1.8定買1670z好?有冇其他更好選擇

人像就50.8啦
1670得f4唔係唔好
係50.8更合適
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞