[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
如果想影星空既話a6000 配咩鏡好?

samyang 12mm f2
A6000 kit + 枝鏡

A6300 kit 好?
筆直有限
諗住去旅行影下相同 for 遲下影畢業相
A6000 kit + 枝鏡

A6300 kit 好?
筆直有限
諗住去旅行影下相同 for 遲下影畢業相

預算幾多,有無用開相機?
35 1.8 真係咁差咩? 我覺得可以,對焦快又準,早幾年未有30 1.4 幫我影左好多bb相

不過我都打算放喇 因為為左焦段,決定入24 1.8
35 1.8 真係咁差咩? 我覺得可以,對焦快又準,早幾年未有30 1.4 幫我影左好多bb相

不過我都打算放喇 因為為左焦段,決定入24 1.8

支鏡柔柔地唔sharp,散景rendering都好靚
影人其實OK的(特別係BB同女仔)

鏡重要過機

姐係a6300?

我宜家 2手a7+2手55.8
10k樓下

a6300 + Sigma 30/1.4 | c或者配sel24f18z啦 

我宜家 2手a7+2手55.8
10k樓下

a6300 + Sigma 30/1.4 | c或者配sel24f18z啦 

我都係玩老鏡先上FF

其實我係同樓上講 

利伸:用緊Minolta 50.4 PG 
其實我成日怕掛重鏡A7ii會爛mount
有無人話我知個安全負重係幾多?

無咁易吖嘛?
又係時候出吓相 

藍天白雲綠葉 

出幾張相
盲拍

澳門安德魯葡撻

啤住我既大陸仔 呢張我幾鍾意

估鏡頭

30mm 定焦追蝴蝶
出幾張相
盲拍

澳門安德魯葡撻

估鏡頭

30mm 定焦追蝴蝶

影得唔錯
出幾張相
盲拍

澳門安德魯葡撻

估鏡頭

30mm 定焦追蝴蝶

蝴蝶
我用緊A7RII
依家有 24-70 2.8 GM, loxia 21 2.8, 55 1.8, 35 2.8
有無必要入支70-200 2.8 or 4
主影家庭相 女友 貓 行山
好驚太重 出勤率低
有無巴打俾到意見
我用緊A7RII
依家有 24-70 2.8 GM, loxia 21 2.8, 55 1.8, 35 2.8
好驚太重 出勤率低
有無巴打俾到意見

單睇題材,無 
我用緊A7RII
好驚太重 出勤率低
有無巴打俾到意見

單睇題材,無 

手上有咩鏡就諗點影啦,好好運用手上器材,仲要r2又多空間Crop 
我用緊A7RII
好驚太重 出勤率低
有無巴打俾到意見

單睇題材,無 

手上有咩鏡就諗點影啦,好好運用手上器材,仲要r2又多空間Crop 

多姐巴打嘅意見 玩熟手上副裝備先
又係時候出吓相 

貓sir 笑鳩你d 相
又係時候出吓相 

貓sir 笑鳩你d 相

請指教 
又係時候出吓相 

貓sir 笑鳩你d 相

請指教 

https://lihkg.daarj.com/thread/105445/page/1
btw 我都覺好撚藍
不過風格野好主觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞