[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

求指點迷津

A7M2 50mm F1.8 1/80 ISO 100

求指點迷津

試吓出兩三張,一組咁出。同埋講埋想點影,或者想影咩,多啲討論空間。

而家就咁望,略嫌唔夠利。色水唔夠實,好似‥‥灰灰哋咁 

求指點迷津

試吓出兩三張,一組咁出。同埋講埋想點影,或者想影咩,多啲討論空間。

咦我今日都影左喵
有冇師兄知a7ii a7r2 駁canon 鏡速度係咪爭好遠?
爭札緊買邊部
有冇師兄知a7ii a7r2 駁canon 鏡速度係咪爭好遠?
爭札緊買邊部

係差好遠,7R2快好多
建議帶埋鏡上showroom 試
有無巴打用緊 70-200 2.8 gm
手持會唔會吃力
我見啲鬼佬話無monopod 拎唔得耐
有無巴打用緊 70-200 2.8 gm
手持會唔會吃力
我見啲鬼佬話無monopod 拎唔得耐

好睇人wor 我認為
影開野果班我見 sigma 150-600 都手持粒幾兩粒鐘影外國d event 咩飛行show 個類
接近長hold
平時用開a6300 kit鏡,岩先試左sigma30.4,個背景虛化好吸引,2400買唔買得過。
平時用開a6300 kit鏡,岩先試左sigma30.4,個背景虛化好吸引,2400買唔買得過。

2200應該有嫁啦喎

第一張,試下將焦點對係雙眼
眼係靈魂之窗,影任何動物對焦中眼就無死
用大兩級光圈咁會易少少

第一張,試下將焦點對係雙眼
眼係靈魂之窗,影任何動物對焦中眼就無死
用細兩級光圈咁會易少少

打錯,係細兩級
自膠
想問下,sony apsc鏡(sel16-50)點解裝入a7,個image circle會細到有黑邊?
唔通個image circle唔係出緊16mm視角?

我覺得支鏡既然wide end有16mm視角,插落FF機都應該要有16mm既視角吧?
(我用canon個ef鏡類似個concept)
純粹一問,thx
想問下,sony apsc鏡(sel16-50)點解裝入a7,個image circle會細到有黑邊?

我覺得支鏡既然wide end有16mm視角,插落FF機都應該要有16mm既視角吧?
純粹一問,thx

首先,唔該你睇番全幅同半幅嘅分別係咩先。睇完,就應該明你個問題係關成像圈事。感光元件愈細成像圈愈細,理論上部機同鏡頭都愈細。之後,你要睇嘅係第一頁嘅「等效焦距」 
有無tg
有無tg

討論區黎 有咩唔可以係到討論
攝影tg唔難搵 不過既然上得論壇就係到傾啦
有無tg

討論區黎 有咩唔可以係到討論
攝影tg唔難搵 不過既然上得論壇就係到傾啦

其實而家呢度個氣氛已經好咗好多,大家討論多過鳩屌。有咩就出聲啦 

純粹一問,thx

首先,唔該你睇番全幅同半幅嘅分別係咩先。睇完,就應該明你個問題係關成像圈事。感光元件愈細成像圈愈細,理論上部機同鏡頭都愈細。之後,你要睇嘅係第一頁嘅「等效焦距」 

其實
就算用喺APSC機
支死人Kit 鏡最Wide嗰段都會有少少黑角

仲有要講就係 APSC16mm就係APSC嘅16mm
唔關FF事 佢個成像圈細過FF機塊CMOS咁咪有黑邊

純粹一問,thx

其實
就算用喺APSC機
支死人Kit 鏡最Wide嗰段都會有少少黑角

仲有要講就係 APSC16mm就係APSC嘅16mm
唔關FF事 佢個成像圈細過FF機塊CMOS咁咪有黑邊

sad but true

求指點迷津

咦我今日都影左喵

早排係茶果嶺村都J左貓 A7ii + Batis 85

小弟想入支wide鏡影景(淨係影景多),想問下邊支會好啲

Samyang 14mm F2.8 / 12mm F2
(相差2mm,但F2大光圈少少係咪會好啲?但好似好多人話14mm抵屌啲。本身想2揀1用黎影星,但無乜時間去景星,所以想問下呢2支影景點?)

Sony 16-35mm
呢支影景/影星都掂? 但得f4夠唔夠做?

Sigma 12-24mm F4
Sigma 19mm F2.8
Touit 12mm F2.8
以上呢3支都無乜研究過,但追post好多巴打都用緊sigma,19mm有2.8,但12又wide啲得f4
Touit呢支真心唔識,求巴打指教

利申:a7ii

(相差2mm,但F2大光圈少少係咪會好啲?但好似好多人話14mm抵屌啲。本身想2揀1用黎影星,但無乜時間去景星,所以想問下呢2支影景點?)

以上呢3支都無乜研究過,但追post好多巴打都用緊sigma,19mm有2.8,但12又wide啲得f4

Touit 好似for apsc

Touit 好似for apsc

三洋14/2.8同1635/4先係原生FF Emount,Sigma 12-24/4要用Adaptar先用到,其他係APSC鏡嚟 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞