[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
我用緊A7RII
依家有 24-70 2.8 GM, loxia 21 2.8, 55 1.8, 35 2.8
有無必要入支70-200 2.8 or 4
主影家庭相 女友 貓 行山
好驚太重 出勤率低
有無巴打俾到意見

單睇題材,無 

手上有咩鏡就諗點影啦,好好運用手上器材,仲要r2又多空間Crop 

多姐巴打嘅意見 玩熟手上副裝備先

見你買咁多鏡仲要A7R2 諗住你已經好熟手
窮撚諗住入a6000 body +30mm f1.4,慳返八舊kit鏡錢
但係離緊會去旅行,用panorama取唔取代到廣角嗰part
有冇人分享下齋30mm去旅行cover到幾多相
窮撚諗住入a6000 body +30mm f1.4,慳返八舊kit鏡錢
但係離緊會去旅行,用panorama取唔取代到廣角嗰part

我嗰陣得支Touit 32.8去日本

最後成日拎左我女朋友部A5100 Kit鏡仔黎用

唔想用Kit鏡就入多支Sigma 19/2.8啦 夠頂支Kit Lens Wide嗰邊架啦
真係嫌唔夠Wide 咪三洋囉 夠錢咪Touit 12/2.8囉
又係時候出吓相 

貓sir 笑鳩你d 相

請指教 

https://lihkg.daarj.com/thread/105445/page/1
btw 我都覺好撚藍
不過風格野好主觀

條戇鳩就唔好理啦 不過我都覺得藍左啲
BTW Minolta 50/1.4係咪即係A mount?

得一支等效45mm,唔易用
不如買埋支kit

得一支等效45mm,唔易用
不如買埋支kit

用緊toukit32f18
支kit 鏡冇拎過出黎

手上有咩鏡就諗點影啦,好好運用手上器材,仲要r2又多空間Crop 

多姐巴打嘅意見 玩熟手上副裝備先

見你買咁多鏡仲要A7R2 諗住你已經好熟手

小弟A7R玩起 唔敢認好叻

請指教 

https://lihkg.daarj.com/thread/105445/page/1
btw 我都覺好撚藍
不過風格野好主觀

BTW Minolta 50/1.4係咪即係A mount?

唔知係咪Block咗佢嘅關係,我睇唔到條Link嘅內容。我自問影開係會偏冷色啲,所以可能自己覺得「唔太藍」,其他人睇都會變得好撚藍 

P.S.
我呢款係MD Mount,型號係Minolta 50/1.4 PG嚟。A mount係後期自動鏡啦 

請指教 

btw 我都覺好撚藍
不過風格野好主觀

唔知係咪Block咗佢嘅關係,我睇唔到條Link嘅內容。我自問影開係會偏冷色啲,所以可能自己覺得「唔太藍」,其他人睇都會變得好撚藍 

P.S.
我呢款係MD Mount,型號係Minolta 50/1.4 PG嚟。A mount係後期自動鏡啦 

我都覺得太藍
(電腦mon都可能有影響)

風格人人唔同
有冇人知sonyFF鏡有邊幾支唔係fly by wire?

好似原生Sony E mount都係 

要mf就買mf鏡啦
諗住買tamron 18-200
有冇咩注意
本身想買18105
但見佢差唔多價 又5年保 放返出去都保值d
有冇咩注意
本身想買18105

唔好買18200,你係就盡啲上埋300。唔係就標準變焦啦 
有冇咩注意
本身想買18105

點解18200唔好?
18105G好好多?
的起心肝放工去買 samyang 12mm
買鏡有咩要注意?
的起心肝放工去買 samyang 12mm
買鏡有咩要注意?

睇下有冇入塵 有冇刮花 有冇發霉 ?
但買新鏡既話多數無野 遲下都去入呢支
前幾日上左三陽買鏡 1670z
任試任check, 水貨4k7
有冇咩注意
本身想買18105

點解18200唔好?
18105G好好多?

如果你買部可換鏡相機,但係又諗住買支所謂旅行鏡18200長插唔換。咁點解唔直接買部RX10ii呢類天漄機呢 
前幾日上左三陽買鏡 1670z
任試任check, 水貨4k7

我都想買支24/1.8 , 見到水貨同行貨差成1800,諗住入水貨算
放一張sigma 30mm f1.4 c 既原圖 jpg直出
光圈f2.2 焦內銳利
連個細路仔嘴邊甩皮都見到
啲色我覺得都幾濃
但邊位有少少色散 收到f4 會更好

要mf就買mf鏡啦

70-200 f4好似唔係喎,同埋GM鏡都係咩?

要mf就買mf鏡啦

好似全部都係電子
就算90 macro有對焦尺都係電子

要mf就買mf鏡啦

好似全部都係電子
就算90 macro有對焦尺都係電子

係架?
但我用70200mf時手感又唔錯喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞