[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
a72
mc-11

tamron24-70 2.8

canon 70200 f4 nonis

巴打 a72 mc-11 canon 70200 對焦快唔快?
a72
mc-11

巴打 a72 mc-11 canon 70200 對焦快唔快?

我都想知影cat個張影左幾多張, 定一take過?

A7ii JJ

第一張好靚
a72
mc-11

有光既環境快
未試過夜晚用
室內都ok 快
a72
mc-11

我都想知影cat個張影左幾多張, 定一take過?

依個位1take
都係睇番佢行得快唔快

A7ii JJ

乜鏡 d散境幾好J
突然想問下

轉A mount 用LA-EA1/2/3/4
呢幾隻環有咩分別架?

A7ii JJ

乜鏡 d散境幾好J

俄羅斯電影鏡 KMZ PO2-2M 75mm f2

舊鏡d散景係正既

A7ii + Fujinon EBC 55 1.8

突然想問下

呢幾隻環有咩分別架?

Google揾唔到答案咩?定係唔明邊部份 
突然想問下

呢幾隻環有咩分別架?

我想知實際上邊隻好用啲啫 如果我好L窮又只求插得入到支A Mount鏡係咪求撚其用LAEA1就得?
突然想問下

呢幾隻環有咩分別架?

我想知實際上邊隻好用啲啫 如果我好L窮又只求插得入到支A Mount鏡係咪求撚其用LAEA1就得?

要唔要af先
琴日去坐纜車 成班人拎起相機影相
之後我開af-c 加 連拍hi 影
啲快門聲嚇到格黎拎住入門單反啲人望住我
sony 啲機身真心屈
a6500對焦、連拍上追唔追到7d2

係咪頭a6300/打後先有得每張連拍都對一次焦

A6000都得

a6000都得,不過要追到7D2 會唔會大想頭咗啲?
a6300大約80D個level

a6500真係同7d2差咁多?
https://www.zhihu.com/question/40513001
入面追焦嗰part 好似幾個網都話a6300係遠超80d
其實我兩部都無 亦都唔係想話邊部好啲
但係想知道依家頂級apsc無反同單反追焦、連拍方面仲有幾大差距
琴日去坐纜車 成班人拎起相機影相
之後我開af-c 加 連拍hi 影
啲快門聲嚇到格黎拎住入門單反啲人望住我
sony 啲機身真心屈
a6500對焦、連拍上追唔追到7d2

係咪頭a6300/打後先有得每張連拍都對一次焦

A6000都得

a6000都得,不過要追到7D2 會唔會大想頭咗啲?
a6300大約80D個level

a6500真係同7d2差咁多?
https://www.zhihu.com/question/40513001
入面追焦嗰part 好似幾個網都話a6300係遠超80d
其實我兩部都無 亦都唔係想話邊部好啲
但係想知道依家頂級apsc無反同單反追焦、連拍方面仲有幾大差距

http://v.youku.com/v_show/id_XMTUyODYwMjgyNA==.html?from=s1.8-1-1.2
19:35 I think a6300 is at least as good as DSLR on the market like 7D2
突然想問下

呢幾隻環有咩分別架?

要唔要af先

唉,你根本就無做功課 

http://blog.dcview.com/article.php?a=U25XNlM7U2cAYA%3D%3D
1同2係畀APSC用,3同4就係畀FF用。雙數環有相對原本a6000打後Body,比較少嘅PDAF對焦點。而單數環就基本上無AF,除非你用二代機配特定有高速摩打嘅鏡就有PDAF 
a7r2打雀除左原廠仲有無好選擇
唔想太大枝所以最盡接受到400mm
接環得nikon手動
如果真係有需要都會買
點解有時AF會對左去個背景度
明明前面都唔算太暗
用緊a6300+1670
點解有時AF會對左去個背景度
明明前面都唔算太暗
用緊a6300+1670

幾個可能性

1 主體太細
2 太近
3 真係太暗

試下用唔同對焦模式
用*m或者*s
多數可以解決問題
突然想問下

呢幾隻環有咩分別架?

http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/lens_body/index.php?area=gb&area=gb&lang=en
睇呢條link,有講曬唔同機配唔同鏡會有咩用到有咩用唔到,adapter都有講
突然想問下

呢幾隻環有咩分別架?

http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/lens_body/index.php?area=gb&area=gb&lang=en
睇呢條link,有講曬唔同機配唔同鏡會有咩用到有咩用唔到,adapter都有講

http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/lens_body/index.php?area=gb&lang=ct
中文版
打算買a6300,我想問下張卡要幾快先可以玩到11fps連拍同4k?
有冇實際suggestion?想買64GB/128GB 最好$400內啦
有冇啲防潮箱介紹下,預返1機兩鏡左右
打算買a6300,我想問下張卡要幾快先可以玩到11fps連拍同4k?
有冇實際suggestion?想買64GB/128GB 最好$400內啦

咩卡都用到11fps連拍
部份資料會先儲入機再寫落張卡
張卡寫得快就可以影多啲
同埋唔洗等好耐先可以再影

防潮箱睇你budget啦平貴都用得
唔插電就買防潮卡

張卡寫得快就可以影多啲

唔插電就買防潮卡

sony全部機嘅card read write都係最多大約30MB/s, 所以你搵張write大過30MB/s就ok

張卡寫得快就可以影多啲

唔插電就買防潮卡

sony全部機嘅card read write都係最多大約30MB/s, 所以你搵張write大過30MB/s就ok

至於防潮箱,其實可以DIY,搵個可以接近密封嘅膠盒再加吸濕大笨象就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞