[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
直出
景深好似拎得太淺?
前面條野拎走會唔會好睇D
求指教

亂評
我覺得人行右小小

姐係構圖草同人各佔一邊會比較好?
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

同意
背景怪怪地
兩條草前景位置唔多理想

其實原本想影兩條草淺景深但出來效果不似預期
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

咁樣會唔會覺得主體突出少少?
希望巴打唔介意我擅自拎張相裁剪
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

同意
背景怪怪地
兩條草前景位置唔多理想

如果唔夠大光圈又想玩淺景深,可以嘗試將鏡頭擺近啲嗰前景,再對焦落後面嘅主體。咁樣就好容易做到前景模糊,做到淺景深 

顏色,係咪直出?因為塊臉有少少偏黃,如果1代機建議下次試吓ATW微調做B1M1。或者如果影RAW,可以試吓入Lr套Preset再微調膚色嘅色相 
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

喂,有無原圖,掟上嚟大家集思廣益 
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

喂,有無原圖,掟上嚟大家集思廣益 

原圖在此
https://flic.kr/p/RQD8ft
[url=https://flic.kr/p/RQD8ft][/url]
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

感覺真係好左D,主體突出左

點會介意
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

同意
背景怪怪地
兩條草前景位置唔多理想

如果唔夠大光圈又想玩淺景深,可以嘗試將鏡頭擺近啲嗰前景,再對焦落後面嘅主體。咁樣就好容易做到前景模糊,做到淺景深 

顏色,係咪直出?因為塊臉有少少偏黃,如果1代機建議下次試吓ATW微調做B1M1。或者如果影RAW,可以試吓入Lr套Preset再微調膚色嘅色相 

前面果條就係放左近鏡頭,結果出來太淺變左一pat野咁 拍唔出人地係大東山果種感覺

係直出,我想影出日落果種黃光所以白平重黃左少少 翻去試下執下相,再睇下膚色會唔會再好D

係咪出相?
呢張用Sigma 19
之前唔知邊個玩野轉左黑白廢事轉返照影
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

同意
背景怪怪地
兩條草前景位置唔多理想

前面果條就係放左近鏡頭,結果出來太淺變左一pat野咁 拍唔出人地係大東山果種感覺

係直出,我想影出日落果種黃光所以白平重黃左少少 翻去試下執下相,再睇下膚色會唔會再好D

你想影邊住效果
有無相參考下?
直出
景深好似拎得太淺?
求指教

亂評
我覺得人行右小小

同意
背景怪怪地
兩條草前景位置唔多理想

你想影邊效果
有無相參考下?
如果要人做主題,睇吓咁得唔得 

好左好多
類似這種

在ig隨便找的

感覺即時好左好多

看來我想拍夕陽色變成肝病色

係咪出相?
呢張用Sigma 19
之前唔知邊個玩野轉左黑白廢事轉返照影

其實我覺得黑白可以令觀眾集中欣賞構圖,唔會分心去討論隻色直出定執過嗰啲戇鳩嘢 

係咪想講屋邨遊玩嘅細路?下次試多幾張構圖睇吓效果點,例如得地下同小朋友,得馬騮架同細路,大廈屋邨背景同細路。而家就咁睇無得嘢彈,但都好似無咩太突出嘅感覺咁 

感覺即時好左好多

巴打真係好鍾意藍色
啲比賽post最後會變左淨係啲高手post圖,同啲人放ig互 follow

我只係想搵人討論下點影先好D,成日影完都唔知可以點改善

睇好多影相教學但自己做出來又成日差D差D咁
touit 2.8/12 咩價位

感覺即時好左好多

其實我大概知你想點,不過可能隻黃色太重手啦。你留意多啲其他黃昏日落時嘅相,睇吓啲Exif係用咩Setting影,同埋隻色大概咩色温 

另外構圖,嘗試直島就擺人喺左右,擺正中就留意係咪可以突出主體,定會畀嘢分咗注意力而唔係突出主體嘅陪襯 

感覺即時好左好多

巴打真係好鍾意藍色

我係幾鍾意藍色/藍色弱,呢張又太過藍定點。雖然我的確偏好藍冷色調,多過正常同暖色。但好多時,無比較我係唔覺自己藍色太重手 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞