[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

其實影呢d 影點構圖
好似真係好雜亂 定其實諗唔到有咩特別影黎都哂氣
啲比賽post最後會變左淨係啲高手post圖,同啲人放ig互 follow

我只係想搵人討論下點影先好D,成日影完都唔知可以點改善

睇好多影相教學但自己做出來又成日差D差D咁

我都轉頭post下

個人覺得係度post 任比人評都oj
利申本住求屌心態就得

電話lightroom
如果要人做主題,睇吓咁得唔得 

感覺即時好左好多

看來我想拍夕陽色變成肝病色

巴打真係好鍾意藍色

條女 more

btw我覺得sony影人啲色
成日都怪怪哋咁

影人會藍藍綠綠
呢張set hightlight tint做黃色應該ok

係咪出相?
呢張用Sigma 19
之前唔知邊個玩野轉左黑白廢事轉返照影

其實我覺得黑白可以令觀眾集中欣賞構圖,唔會分心去討論隻色直出定執過嗰啲戇鳩嘢 

係咪想講屋邨遊玩嘅細路?下次試多幾張構圖睇吓效果點,例如得地下同小朋友,得馬騮架同細路,大廈屋邨背景同細路。而家就咁睇無得嘢彈,但都好似無咩太突出嘅感覺咁 

呢張真係求其snap出黎 只係行過又有呢個細路玩滑板車好過癮咁

電話lightroom

喂老友邊度黎
如果要人做主題,睇吓咁得唔得 

感覺即時好左好多

看來我想拍夕陽色變成肝病色

巴打真係好鍾意藍色

條女 more

btw我覺得sony影人啲色
成日都怪怪哋咁

影人會藍藍綠綠
呢張set hightlight tint做黃色應該ok

請出手,其實我都係新手,大家互相指點學習嘛 

電話lightroom

喂老友邊度黎

咩鏡?好Wide咁 
A7s 而家水 11xxx
可屌嗎?

咁點解唔買A7ii 除非你好有拍片需要啫

係咪出相?
呢張用Sigma 19
之前唔知邊個玩野轉左黑白廢事轉返照影

其實我覺得黑白可以令觀眾集中欣賞構圖,唔會分心去討論隻色直出定執過嗰啲戇鳩嘢 

係咪想講屋邨遊玩嘅細路?下次試多幾張構圖睇吓效果點,例如得地下同小朋友,得馬騮架同細路,大廈屋邨背景同細路。而家就咁睇無得嘢彈,但都好似無咩太突出嘅感覺咁 

呢張真係求其snap出黎 只係行過又有呢個細路玩滑板車好過癮咁

又或者我認真crop 一crop會再好啲

電話lightroom

喂老友邊度黎

虎地

電話lightroom

喂老友邊度黎

咩鏡?好Wide咁 

Samyang 12/2
有冇a7ii閃橙推薦 主要用嚟補光 以前未用過flash
想細支又平 (around 500)
暫時係淘寶見到支meke mk320s但又驚伏

學緊街拍求意見
利申:落左Lightroom present
今日終於幫支18105G破處
同埋拍片真係幾正

好靚好好天
啲色好舒服好自然
係咪無落vsco preset?

有啊,不過輕口味,少少調一調咁

好靚好好天
啲色好舒服好自然

鐮倉?
用左邊隻preset

櫻花個D用C1再自己調,其餘都係自己調

好靚好好天
啲色好舒服好自然

鐮倉?
用左邊隻preset

櫻花個D用C1再自己調,其餘都係自己調

江之島同鐮倉
想緊好唔好放左支 FE70-200 f4, 轉返 85mm / 135mm 定焦算
想緊好唔好放左支 FE70-200 f4, 轉返 85mm / 135mm 定焦算

唔好放啦,影風景正
旅行用
$3000買部二手rx100m3
抵玩嗎

唔好放啦,影風景正

不過支鏡好日都用唔到一次
一年得10-20 張相
大部分時間用Loxia 21, 50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞