[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
新手,有24f1.8和1650,1650應該唔用架啦,想買支人像鏡,50f1.8定買1670z好?有冇其他更好選擇

人像就50.8啦
1670得f4唔係唔好
係50.8更合適

再keep埋1650kit用黎影到此一遊相
又賣唔到咩錢,粗用旁下身都好
新手乜都唔識4500budget有啲咩相機推薦
我都用緊6000 配sigma 30mm 2.8 影人唔錯 但依加想買支風景鏡 1018 4f 好定 1670 4f 好

純風景緊係前者㗎,或者直接考慮Touit 12/2.8或者三洋12/2啦。大光圈用途廣泛啲 

唔該曬! 做左陣research, 3洋支12mm,f2 好似幾抵玩
新手,有24f1.8和1650,1650應該唔用架啦,想買支人像鏡,50f1.8定買1670z好?有冇其他更好選擇

人像就50.8啦
1670得f4唔係唔好
係50.8更合適

24.8 影人像唔得咩 個最近對焦好掂wo

人像就50.8啦
1670得f4唔係唔好
係50.8更合適

小廣角鏡點都影唔到中長焦嘅感覺嘅

人像就50.8啦
1670得f4唔係唔好
係50.8更合適

24.8影半身或全身會冇左散景
APSC冇鏡用
入完24.8 1670
遲啲過英國應該帶咩鏡好
我都用緊6000 配sigma 30mm 2.8 影人唔錯 但依加想買支風景鏡 1018 4f 好定 1670 4f 好

純風景緊係前者㗎,或者直接考慮Touit 12/2.8或者三洋12/2啦。大光圈用途廣泛啲 

唔該曬! 做左陣research, 3洋支12mm,f2 好似幾抵玩

10mm其實比12mm廣唔少
加上1018係變焦,靈活性比12f2好唔少

12f2既優點係平,大光圈同sharp
不過有紫邊同埋輕微變形 (新版lightrrom好似有修正檔)
自己用落覺得都唔錯,手動對焦影景都無咩問題
但行山唔想用咁廣既時就會心郁郁想買1018
想問下有無Nikon af轉接環介紹
黎緊去歐洲 想問朋友借支變焦鏡玩下

利申:a7m2
用緊a7m2 有支2870kit同三洋14mmf2.8 影景同景+人多 不過支14mm真係好大支 影人個時又要成日換鏡 都幾麻煩 最近想入支1635z 唔知好唔好呢 個16mm係咪真係變形得好嚴重 睇番d相自己唔係太常用到40mm打後既焦距 定係有其他選擇
APSC冇鏡用
入完24.8 1670
遲啲過英國應該帶咩鏡好

兩支都係算好鏡啦定焦同對焦黎講
有錢買GM lor
放 30 f1.4 買 35.8 會唔會好戇鳩

本身有部大機,想換支短啲輕便啲嘅鏡落無反

兩句Statements係咪無關係㗎?同埋點解要咁做呢,35.8同s30.4個重量同大細唔係差好遠咋喎 
想問下有無Nikon af轉接環介紹
黎緊去歐洲 想問朋友借支變焦鏡玩下

利申:a7m2

基本上得一款你揀咁濟 
新手乜都唔識4500budget有啲咩相機推薦

呢個價只可能係a6000 + kit 

兩句Statements係咪無關係㗎?同埋點解要咁做呢,35.8同s30.4個重量同大細唔係差好遠咋喎 

其實差幾遠
APSC冇鏡用
入完24.8 1670
遲啲過英國應該帶咩鏡好

你基本配備都齊晒,考慮吓喺英國使唔使加支超廣影景/銀河啦。或者加支50.8影人 

其實差幾遠

咁樣擺埋一齊睇又真係有差距,咁巴打自己衡量吓自己需要啦。s30.4係支好鏡嚟,但你自己先明自己需要,用半級光圈同銳利度換重量同大細 
新手想買a7m2
但粒電係咪真係好易無電?
我係好怕換黎換去果d人

買單反

其實差幾遠

咁樣擺埋一齊睇又真係有差距,咁巴打自己衡量吓自己需要啦。s30.4係支好鏡嚟,但你自己先明自己需要,用半級光圈同銳利度換重量同大細 

其實只係差100克...
要輕不如加粒sigma 19mm f2.8
同35mm f1.8 一樣都係150克

其實差幾遠

其實只係差100克...
要輕不如加粒sigma 19mm f2.8
同35mm f1.8 一樣都係150克

35點同19比
我有支20mm再輕一半 69g咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞