[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
冇追post 想問下a7 ff用e mount apsc鏡 後果會點
冇追post 想問下a7 ff用e mount apsc鏡 後果會點

Crop mode,ff當apsc用
一係就唔開crop,會有成像圈
再癲啲整走後玉嗰塊膠,但成像

結論:賣晒e,換fe
有無巴打用過Tamron SP 17-35mm f/2.8-4 Di?
二手 二千左右
用係a7r2 ,食唔食到4千萬像數?
CP 值好似好高

Crop mode,ff當apsc用
一係就唔開crop,會有成像圈
再癲啲整走後玉嗰塊膠,但成像

結論:賣晒e,換fe

謝😂
旅行用
$3000買部二手rx100m3
抵玩嗎

二手就差啲啦,儲多千幾買新機啦。RX100係一部就算上FF都可以繼續用嘅副機 
想緊好唔好放左支 FE70-200 f4, 轉返 85mm / 135mm 定焦算

唔好放啦,影風景正

不過支鏡好日都用唔到一次
一年得10-20 張相
大部分時間用Loxia 21, 50

唔啱用就由佢啦,啱用再入番2.8 
如果要人做主題,睇吓咁得唔得 

感覺即時好左好多

看來我想拍夕陽色變成肝病色

其實我大概知你想點,不過可能隻黃色太重手啦。你留意多啲其他黃昏日落時嘅相,睇吓啲Exif係用咩Setting影,同埋隻色大概咩色温 

另外構圖,嘗試直島就擺人喺左右,擺正中就留意係咪可以突出主體,定會畀嘢分咗注意力而唔係突出主體嘅陪襯 

其實色溫我成日都有選擇困難
姐係樣樣都覺得好睇最後樣樣出來都覺得差少少
我都係要睇多D人地D相先

下次構圖直搗會試下人物放左右或者中央突出的方法
多謝巴打
如果要人做主題,睇吓咁得唔得 

感覺即時好左好多

看來我想拍夕陽色變成肝病色

巴打真係好鍾意藍色

條女 more

btw我覺得sony影人啲色
成日都怪怪哋咁

影人會藍藍綠綠
呢張set hightlight tint做黃色應該ok

請出手,其實我都係新手,大家互相指點學習嘛 

請指教

a6000 jpg 直出
想緊好唔好放左支 FE70-200 f4, 轉返 85mm / 135mm 定焦算

唔好放啦,影風景正

一年得10-20 張相

我有支35 手動友

唔好放啦,影風景正

一年得10-20 張相

我有支35 手動友

小小想賣70-200 換埋Loxia 85

偽文青風格
有冇a7ii閃橙推薦 主要用嚟補光 以前未用過flash
想細支又平 (around 500)
暫時係淘寶見到支meke mk320s但又驚伏

呢個價又要輕細,你得呢個美科同神牛揀 

唔好放啦,影風景正

一年得10-20 張相

唔啱用就由佢啦,啱用再入番2.8 

應該都唔會入返,鐘意手動定焦鏡多d
但唔係舊鏡, 舊鏡有部Hasselblad 500系玩緊
18105g 二手$2900抵唔抵買
小弟用緊A7M2 kit鏡再加FE 50 .8鏡 請問有咩手動老鏡推介 想影月光同星為主
另外長鏡除18-200外 其他可以考慮 主影屋企隻狗為主
另問有冇巴打深夜入船灣水壩影星 小弟怕深夜比人老笠機會打
小弟用緊A7M2 kit鏡再加FE 50 .8鏡 請問有咩手動老鏡推介 想影月光同星為主

東霸同朋友夾錢飛的入咪得,大把人去 (好多時要加錢先入)

一手水貨好似$3300附近

一手先3340 你覺得ok 既話就衝啦
2900新淨既話都唔錯

東霸同朋友夾錢飛的入咪得,大把人去 (好多時要加錢先入)

我揸車單挑影 真係怕怕地

影星就諗吓三洋支14/2.8或者Sigma 20/1.4,重要嘅都係大光圈。至於長焦要老鏡,收個LA-EA4落Minolta 70-210/4啦。

再其他手動大光圈仲有好多,但要Wide鏡就麻煩啲。建議你入老鏡Post研究 
琴日去坐纜車 成班人拎起相機影相
之後我開af-c 加 連拍hi 影
啲快門聲嚇到格黎拎住入門單反啲人望住我
sony 啲機身真心屈
a6500對焦、連拍上追唔追到7d2
sony 啲機身真心屈

係咪頭a6300/打後先有得每張連拍都對一次焦

朋友送既2支手動鏡 東京光學 28mom 同135mm 用過之後愛上用手動鏡
sony 啲機身真心屈

係咪頭a6300/打後先有得每張連拍都對一次焦

A6000都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞