[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
本身有部a5100
有枝kit鏡 人像鏡 同長鏡
想拎去旅行 人像鏡同長鏡應該唔岩洗
枝kit鏡又好似唔夠廣角 有無咩推介
旅行都係影景多 人好少影

z24 標準答案
影景唔一定wa 嘅…
本身有部a5100

z24 標準答案
影景唔一定wa 嘅…

Sel1018f4加支大光圈啦 
想問下 我有支sony F60
買日清個air1+air r係咪可以做到飛燈?
原廠等10年都唔出

同埋巴打們用sigma mc11 多定metabones多?
用緊天工成日虧虧地

你用咩機咩鏡先 

A7II 加 c記24 105、70 200 2.8...

[url]Sigma MC-11... 心得與蓋樓... (誠邀) http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=4802232[/url]
睇吓鏡頭列表 
本身有部a5100

z24 標準答案
影景唔一定wa 嘅…

咁我手頭上枝kit鏡可以點運用

sony支kit鏡好垃圾 長用24z 就得
買左a6500
全港3間SONY冇貨,佢送1000蚊電子cupon同32gb card

最後去左百老匯買 apple pay 8%回贈
同送左一大堆垃圾
但有多一粒原裝電同代用電,total 3粒電
仲有差座
買左a6500
全港3間SONY冇貨,佢送1000蚊電子cupon同32gb card

同送左一大堆垃圾
仲有差座

仲有多樣野,依家佢原裝包晒日韓台歐美既插蘇
Sony又唔岀支靚zoom鏡
學富士岀支18-55咪好

唔計蔡司個支f4
如果支鏡係2.8-4就好

1670z 以zoom 鏡黎講真係唔差
輕、sharp、等效24-105、恆定f4
問題係個價太高
行貨佢賣成六千五
買左a6500

同送左一大堆垃圾
仲有差座

買左幾錢?
買左a6500

同送左一大堆垃圾
仲有差座

買左幾錢?

1670z 以zoom 鏡黎講真係唔差
輕、sharp、等效24-105、恆定f4
問題係個價太高
行貨佢賣成六千五

如果Sony岀多d 平靚正 around 3k既鏡,一定搶到好多市佔
依家簡富士,就貪佢發色同多靚鏡
a6000用家求助,諗住入支人像鏡,睇中SEL50F18F,唔知各位巴打點睇。或者有其他更好嘅可以推薦俾我
利申:2k-3k budget
a6000用家求助,諗住入支人像鏡,睇中SEL50F18F,唔知各位巴打點睇。或者有其他更好嘅可以推薦俾我

30.4 sigma

30.4 sigma

呢支定sel35f1.8果枝好

30.4 sigma

自己睇用途,呢個預算兩支都好。室內用多,30.4會易構圖啲,室外影半身大頭多就50.8啦 

30.4 sigma

呢支定sel35f1.8果枝好

35.8收皮啦 

30.4 sigma

點解會推薦呢支嘅?巴打可唔可以分享下使用心得同埋優缺點,thx

30.4 sigma

點解會推薦呢支嘅?巴打可唔可以分享下使用心得同埋優缺點,thx

平、抵、輕、銳利、F1.4淺景深、焦距實用
24z 都好正 但24z 行貨七千 水貨5千
30.4 行貨兩千多啲
有冇巴打用過Tamron 18-200mm (b001)
有冇咩評價?係咪都支持相位對焦?

18200呢啲放行鏡,要嚟影到此一遊咩 

18200呢啲旅行鏡,要嚟影到此一遊咩 

30.4 sigma

平、抵、輕、銳利、F1.4淺景深、焦距實用
24z 都好正 但24z 行貨七千 水貨5千
30.4 行貨兩千多啲

多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞