[Sony/罪大]集中討論,竟然爆Post

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

角度拎得好靚啵

降噪咁重手嘅?

用咗自動iso,6400,影出嚟嘅效果係天空位有少少雪花,下次試下用細光圈曝耐啲。

唔錯,幾好,下次試吓個人中間啲,或者個後景回歸塔中間啲嘅效果點 

多謝巴打

今日收工就攞支sigma 30mm f1.4+a6000影嘅,各位巴打指點下小弟
利申:新手

個人係咪你黎

咁都俾你見到
琴日影完女
發現sony raw 檔啲色真係樣衰到
(平時直出Jpg 有加對比嗰啲)
好彩raw 檔後製空間好大

有無用機內d風格設定
影人用淡色(light) 覺得都ok
琴日影完女

罪大啲RAW相好撚得人驚架
買左Loxia 35/2...
用緊sony a6300想買支天涯鏡 budget ~$1500 或者有好介紹 過budget都會考慮 各位巴絲有冇推介
用緊sony a6300想買支天涯鏡 budget ~$1500 或者有好介紹 過budget都會考慮 各位巴絲有冇推介

$1500可以買到咩變焦 

同埋唔好買天涯鏡啦,唔要轉接嘅話,18105g啦。如果堅要天涯,直接轉接18-300,咪玩18200咁小家啦 
點解換鏡機要天涯
有冇d 長焦d 定焦推介
定50.8 都好夠用

買左幾錢 我都想買。。
點解換鏡機要天涯
定50.8 都好夠用

你好似岩岩買機無耐
又身痕?
點解換鏡機要天涯
定50.8 都好夠用

夠唔夠要睇你影咩同點影喎 

買左幾錢 我都想買。。

我收人地平放六千幾 好新淨似無用過
點解換鏡機要天涯
定50.8 都好夠用

我都唔明白天涯個心態 我直情唔係工作需要係唔會用變焦
點解換鏡機要天涯
定50.8 都好夠用

我就係有時旅行唔想換鏡所以想入18-105g
唔係特別需要超廣角 由廣角到日常照都cover 到
需要少少散景既話再zoom 到長焦影
我反而唔明帶天涯鏡再加超廣角換黎換去嗰啲人咩心態

但平日九成時間都係用定焦
點解換鏡機要天涯
定50.8 都好夠用

我就係有時旅行唔想換鏡所以想入18-105g
唔係特別需要超廣角 由廣角到日常照都cover 到
需要少少散景既話再zoom 到長焦影
我反而唔明帶天涯鏡再加超廣角換黎換去嗰啲人咩心態

但平日九成時間都係用定焦

我睇個人影乜, subjective
琴日影完女

有無用機內d風格設定

我都想問下大家平時用唔用風格設定 咩都唔識
點解換鏡機要天涯
定50.8 都好夠用

夠唔夠要睇你影咩同點影喎 

影貓
行太埋會走埋黎或者走開
不過都係諗下姐
拎枝55210 用住先都得嘅
琴日影完女

有無用機內d風格設定

我唔係sony用家, 我都想知風格設定fine tone d色個結果靚唔靚仔
琴日影完女

有無用機內d風格設定

風格設定唔係淨係會影響jpeg架咩
影raw既話唔埋你揀咩風格一放入LR啲發色都係柒
琴日影完女

有無用機內d風格設定

風格設定唔係淨係會影響jpeg架咩
影raw既話唔埋你揀咩風格一放入LR啲發色都係柒

係 raw 係唔會理你咩設定 出返原圖比你
有冇巴打有買sony 相機DLC?
有冇巴打有買sony 相機DLC?

你講play乜乜 apps?
Play memories apps
有諗過影星軌果個
Play memories apps
有諗過影星軌果個

剩係出到1080P片,好似唔多有用

timelapse, sky hdr, smooth reflection都係影風景有用嘅app
有新鏡出,係100mm f2.8 STF GM鏡同85 f1.8鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞