LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
你訂完收到貨一定拎得嚟出聚啦,係小心係rma貨,同check下品質好唔好,有冇俾人整得太花嗰d
我隻茶軸KEYBOARD 開始反應慢, 跟唔到我打字速度特別係個space bar 搞到成日選錯字
係咪就黎壞?
咩款?
拆開space bar keycap出嚟睇睇...
第一條片, 成條都冇特別講關於機械鍵盤GE野,
唔知你PO 出黎有咩用意,
哂我10分鐘去睇....

咪誤導人啦
睇 001Anthony 個Channel好過啦,每星期都會砌隻Board,平貴Board都有,超罕有嘅又有。
無解釋係我唔啱

第一條片犯咗個好明顯ge錯誤,用依家ge term去稱呼舊時ge嘢

Gaming Keyboard唔等於Mechanical
以前Mechanical Keyboard嘅各式設計其實係將訊息輸入電腦ge嘗試嚟
咩Hall Effect同靜電容其實唔可以叫做Mechanical Keyboard

第二條片好明顯就係收錢做review
Razer咩質素人所周知
敢問 依家 mac 既 機械鍵盤 仲要無線既
係咪無選擇... 用 apple 原廠104 打到好頹
HHKB BT or Filco Minila air
Lm
大家有冇用開咩鍵盤手墊
啱啱買咗隻機械鍵盤,覺得有啲高
本身喺amazon見到隻ikbc CD108有clear switch
都係70USD
落咗order 點知佢早幾日cut我單
睇嚟之後未必會有clear switch o既ikbc
咁我再上網睇下

大家點睇ducky one 隻full size keyboard
見佢pbt keycap
109USD

Code 都好似有clear switch
但係有backlit LED

WASD V2都有clear switch
但係佢跟ABS keycap

大家有其他推介
見filco冇做開clear switch
我想入一隻full size
唔要RGB
Clear switch

唔該晒各位
想問下有無咩茶軸 87key 而係無包圍嘅keyboard 介紹?
我指嘅無包圍係指好似Ozone strike battle 咁
想問下有冇乜嘢mac用嘅既無線機械鍵盤推薦。ikbc 有一隻g108有線有mac keycap,問咗兩間都話唔可以單買用於dc108上面。
1k 左右有冇推薦?
想買無線電容軸的 但想問係咪一定係bluetooth? 因為俾desktop用
HHKB BT or Filco Minila air la
買粒Bluetooth dongle 比desktop 就得la
老婆要108,成日打好多數字
咁我今次應該end game直上
Leopold乎合要求
我啱啱留咗隻Vortex New 75 clear switch

不過遲下都可能會入返隻full size filco 青軸
淘寶隻銀軸到左, d key真係輕輕hi到都會有反應, 會係咁打錯字同埋禁左個window 出黎, 不過真係好快
幾多銀??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞