LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
我個keyboard冇隻腳整出黎打斜個keyboard,SA又勁高,搞到好辛苦
之前淘寶買咗套maxkey sa, 放落980m 茶軸,打落感覺變咗紅軸
咁我紅軸變咩
想知LZ啲鍵盤會咁貴既原因係咩
因為數量少質量好?
唔算好貴
60% - USD385
65% - USD435
75% - USD450
80% - USD500+
LZ嘅Board(Case + PCB)係韓國制,唔似大部份嘅GB係大陸制。佢每次都係整100隻內,數量少就更加貴。LZ算係比較易買嘅韓仔Custom,加上佢整左好多年,質素有保證。
就算大陸個堆Custom(除左最早期個幾隻)吹到上天,但最尾都係Made in China,已經差好遠。
LZ都有問題,佢嘅Anodized好參差 ,特別係灰色。唔買灰色就好少會有問題。
前後買過7-8隻LZ Board,質素都滿意。你俾錢個刻已經預計到隻Board係點。

覺得LZ 貴,可以考慮買TX,都係韓國Custom。
質量好? 你買 keyboard 係買重量㗎咩?
質數
自膠
一對幾特別嘅60%

大量生產嘅鍵盤: 間廠會有專用 program 做依樣嘢,唔一定會公開俾人用

DIY 嘅鍵盤: 你自己 DIY 得嘅一定會知點 flash
Weaven ,越南人Design。
隻Board嘅設計會令到用Tactile Switch打出黎嘅聲好特別。

做乜要用Member回覆,你唔見得人?
靚呀
巴打我都用緊KBT NEXT 依個月開始同你情況差唔多
你係咪有啲制有時撳左會無反應 同埋撳實個制出字會卡下卡下
想問下有無靚既 mac key cap 用下?
用緊 anne pro 2 60keys
有無d key cap 係 shift, paste, crtl, 同 windows 位有上下左右

Between, 無左上下左右 有d 唔慣, 點改d key好?
係呀 好困擾
魔鬼sir初初賣嗰批都好似出出哋事,好多一開盒就壞燈壞制
我係佢到買 過幾日得閒都拎去魔鬼sir到整算
幾年前都係firmware問題拎過去整 搞左十幾分鐘就ok 估唔到隔左咁耐而家又有問題
之前都睇過魔鬼sir開po講過
跟住好似賣完一批就冇再賣
新手一問
有無靜音紅軸無線keyboard
搵左好耐都搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞