LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
R1最近開始派貨,好多劣評喎。
我買左隻R1都未Ship到,遲下會開箱。

下面係R1現實圖

條Gap好闊,加上Integrated Plate係手感上無其他Design咁好。另外Integrated Plate會令到隻Board好多雜音。
我覺得呢,茶軸個 tactile 感咁低,邊忽似青...
所以我先話白軸似
茶軸太輕 有時feel唔到tactile
電源燈同埋 status 燈 (cap lock 嗰啲)?
我諗依度應該都冇人有依部機,你打去 support 問下算啦
嘩最左嗰個gap好核突下喎
白軸有咩選擇?想要100%,唔洗燈,價錢2k內都ok 想試手感係唔係可以搵魔鬼sir
香港好似冇乜選擇,應該要去amazon買?
Leopold 有岀 full-size 白軸,不過唔知魔鬼 sir 有冇入貨。
仲有code有出
不過我都係試下手感先,可能會嫌白軸太重揀返茶軸
如果茶軸係唔係可以照揀返filco?
唉 而家真係好矛盾 又想聽青軸個種聲 但係我主要打機用紅軸應該會好D 都唔知買邊種好
我由銀軸換咗做青軸 不後悔
師兄個vortex 75 用係Mac 定win ?
如果用Mac mode
係咪最新firmware 已經解決晒mapping 問題
連啲 media key 都用對應好晒 ?

leopold 唔知依家有冇單賣呢
leopold 只賣鍵盤 不賣鍵帽
我用喺win

所以唔太清楚
之前好似有賣過少量貨
側刻鍵帽有咩選擇?
之前想買一套,但果陣魔鬼sir冇,唯有買套KBT既PBT二色成型
銀軸好唔好用
同紅軸一樣感覺 但敏感好多 好易就觸發到
請問各位想係日本買filco Minila air 有乜注意?
近期迷上咗古代keyboard
想入隻Alps SKCM Blue
有冇巴打願意割愛
我見佢哩個又無日文,但係下面alt 隔離個鍵係kana,即係哩個都係日文layout?
請教各位日文同英文layout主要點辨識?
睇enter係長條定L型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞