LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
二手買300
原價千五以上
求rating
(Test過冇壞)

你用得慣UK ISO 咪得囉

不過我就唔信原價1500
三舊水
打到字無壞就收貨啦
仲求rating
http://www.xtrfy.com/keyboards/xg1-r-led
真係咁貴, .
但係我覺得唔值
有隻叫varmilo既牌子其實好唔好?
980m藍灰既話有興趣
巴打想問下你呢個係咩型號?
定係自己換左key cap?
vortex new 75

貪佢夠mini size, 但係唔知係咪用唔慣紅軸, 成日都會打漏字/打多左字咁, d key 個型真係唔係幾好
Thanks 巴打
請問係唔係無104版本?用慣左104..
同埋我上網查呢個型號點解唔係彩色key cap既?
好靚
個盒有彩色cap俾你自己換上去
https://www.price.com.hk/category.php?c=100289&brand=Vortex

我見到其他model 有104 keys, 但係唔知個d 個盒入面有冇送彩色key cap
依家用緊隻過左保養既corsair k70
近期有一粒制無反應
請問係唔係無得救了
近排入左隻Filco Convertible TKL茶軸
如果想換ABS doublshot keycap
又可以有Custom印字
(自訂icon,同時正刻+側刻function)
可以係邊到買?
同買要預返幾多錢左右?
ABS Doubleshot Custom Legend

GMK MOQ 要 150 Set,大約USD$24,000
SP MOQ 應該 100 Set 左右,大約USD$25,000

如果你要開模就可能再貴,你諗住幾時出Interest Check再搞Group Buy?
WASD有得自訂,不過係single shot laser etching,同埋質素麻麻,見有人講仲薄過filco

不如你詳細啲講下想點自訂、想要咩色系、咩icon
團購呢D就不了
個個人口味唔同都唔知點夾
仲要成百set起跳
主要係改下esc同Win key既icon
字體唔會用古怪嘢 簡約為主
顏色應該就灰/黑底配粉色字
另外想保留返本身keycap有既側刻
(藍芽profile,multimedia key之類)

估計邊間都唔會點平
不過都係問問先
其實你知唔知Doubleshot Keycap點整?
無廠會只幫你做一套,就算MD個類過千Buy都唔會有Sample。一定係一大批做,Sample只會有Color Sample。
仲有每間廠都會有自己嘅Color Code,唔係想要乜色都有,要特別顏色係要溝色,好花時間。所以Custom Keyset 咁貴係有原因。
後來我都發覺doubleshot要起模整
自膠 sor

咁如果我唔要Doubleshot
單純要普通ABS 有自訂印字
巴打有咩推介?
唔鍾意PBT既手感 所以唔考慮
wasd 嗰啲係 UV printed 呀?
laser etching 邊做到彩色
好正
Camping 加 Camo

你隻filco 幾時買? 我上年年底買左隻Convertible 2 TKL, 裝唔到 GMK...
放一個黑色 55g realforce 87key
有意留tg
兩三年前,呢隻係舊版

Convertible個layout/size唔係一樣咩

我試過有幾款artisan會頂住個case,不過用GMK同OEM都無咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞