LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
要Arrow Key + Type C 就無其他PCB揀,Case你可以用KBDFANS隻Tofu。Keycap就是但一套support non standard嘅都可以。

唔要Arrow Key就多少少選擇,你砌得都預左自己Program 埋,開個Layer Set Arrow Key仲好。
試咗先算
利申:鍾意詭軸手感
再順便練埋dvorak
有冇師兄用過leopold既白軸980r,岩岩落左order
如果用有一定厚度嘅金屬Case就起碼80 USD以上,薄同厚嘅手感同聲音差好遠。
USB C嘅PCB唔係隻隻Case都Support,買之前留意下。
砌一隻60%大約要
PCB USD 40 +
Case USD 80 +
Switch USD 20 (Box Switch)
Keycap USD 50 - 100 +
Stablizer USD 10 - 20 (Cherry PCB Mount)
Total : USD 200 左右

如果等得就等Massdrop 就Tokyo 60 R2...
想問下巴打們

近排睇中左隻 Filco Majestouch Convertible 2
貪佢有藍牙可以隨時轉換電腦同手提電話

但有個問題 我見佢無跟藍牙接收器
如果部電腦無自帶藍牙 係咪一定要買埋個接收器?
如果我插線落電腦 係咪就唔轉得藍牙去手提電話?

咁如果要接收器 有無巴打有好介紹?
請問邊隻軸個手感類似青軸又冇咁嘈? 想買隻返工用
屋企有隻filco青軸冇用,但拎返公司用驚嘈到人
電容軸而家屋企用緊leopold,唔係太想買多隻

如果冇嘅話可能等新版realforce
茶軸
想買隻ikbc平平地攞番office用,
想問下紅軸同茶軸比係咪再靜啲岩office用多啲
用開青軸驚紅軸用唔慣又怕茶軸都仲係嘈
茶軸都唔嘈 試過未
試過丫,但係係條街度試啲聲都係差唔多,唔知係靜啲既環境會唔會差好遠
我諗同紅軸差唔多啦 打字唔會冇聲嘅
http://www.diatec.co.jp/support/pdf/MajestouchConvertible2Manual.pdf

睇 p.52。隻 keyboard 可以用 USB 連電腦用,亦可以隨時轉 mode 用 USB 供電然後藍芽連另一部 device。
唔該晒你呀巴打
咁聽日去買返隻玩下先
不過街貨好似無ninja 版
提提巴打,我隻 convertible 青軸因為佢鋼板同底盤設計原因打落去岀唔到青軸 iconic 嘅清脆打字聲(因為佢嘅「clack」聲好沉實唔得脆),如果你其實係想要啪啪聲青軸嘅話自己睇路,試清楚啱心水先好買。
想買個茶軸玩下
係公司用青軸驚比人殺
我覺得白軸似冇聲青軸
巴打我想放隻茶軸convertible tenkeyless
有冇興趣
咁正
白軸有咩選擇
想要埋數字鍵方便啲
如果想玩60%但想有番方向鍵or 75% 係咪最好都係Leopold 660m 同vortex隻 new 75 想買番隻ikbc咁上下價錢既但係ikbc最短都係得80%
massdrop呢隻keyboard好似幾正,hot swappable,中間有層野可以發光,唔要keycap/switch仲有得平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞