LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
你將兩隻調轉左啦
好似係你調轉咗喎

你覺得邊隻係PCB Mount ?

定係你唔適點裝Plate Mount Stab ?
有冇邊隻係可以一撳就轉channel之類?
想買隻windows / mac 一齊用
但唔想次次都插嚟嚟去
Filco 啲bluetooth得唔得?

利申 想搵104 青軸 / 用梗FC900R 青軸
咦係喎,唔記得咗仲有 PCB mounted 加塊 plate 依樣嘢
PCB mounted 冇 plate 嘅應該都係可以直接拆出嚟唔使 desolder 嘢
plate mounted 要 desolder 個掣嗰粒 switch 先拆到呀?
唔係兩種都要做Desoldering咩
PCB mount的話 啲switch要多幾隻腳 但係都係焊喺PCB度
Plate mount的話 少啲腳 多塊定位板 都係焊喺PCB度
後者就穩定啲
其實mx brown 唔係林,
係因為個tacile bump 令到你一撳過左個位就唔洗用力佢就自動落去
我用緊mx brown, 早兩日落SSP 撳下mx red 都覺得 red 仲要使力過brown
雖然大家都係45g
直接買clear switch啦
我冇後悔唔買brown而買clear
最後買左fc900r ps
入坑
等我去魔鬼SIR 試下先
知唔知佢有冇keyboard 膠蓋買?
你可以問下佢

就咁望佢好似無賣
plate mount 唔洗desolder, 直接係plate 拆就得。但plate mount 會比較易rattle, 特別係薄plate。
tactile bump 唔等於淋,brown 淋係因為條stem 問題。
tactile bump 可以好sharp 好順。
有興趣可以去KBDfans 買zealio sample pack 試下,你會發覺MX brown 好淋。
唔 desolder 唔係褪唔到條 wire 出嚟咩? 同埋阻住晒點樣 unlock 個扣?
我真係未試過拆出嚟,我年零兩年前望住隻 FC210TP 覺得就咁拆唔到喎
想買個無線既87 key / 60% 文書打字用, 盡量唔好咁嘈就得
求推薦
budget 大概千零
正常plate 同switch 中間有空間
邊度有呀
convertible 同 minila air 可以 save 幾部機 (好似係
想平平哋買隻100%紅軸 office粗用
Ikbc KD104
Or貴一倍上leopold FC980M/FC900R好啲?

利申屋企用緊fc660m

上網見到隻MF108全鋁合金好正 不過周圍都搵唔到邊度有得買 除咗US amazon
filco 茶或紅吧 可以去魔鬼度試
我想問下各位巴打係點清潔keyboard?
小弟隻FILCO用咗一年
拆開keycaps發現好污糟
試過用吸塵機同掃
但完全冇用
係咪要用壓縮空氣?
換 下次記得過夜用鍵盤cover同唔好係鍵盤上面食野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞