LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
好靚
買hhkb 好定fc660m 好

最近想買個拎返工用
https://geekhack.org/index.php?topic=96616.0

隻Case幾抵玩,有位放Bluetooth 電池。
請問一下,邊一隻軸 打字時有反彈力之餘唔會覺得彈上黎個下係散既?
我用過國產版d青軸,係有反彈力,但彈上黎散散地,好唔順
thanks
topre
請問係邊一隻黎?
新手想平平地買隻full size mechanical keyboard返工用

我見Leopold FC900R同Filco都幾貴 想問下Logitech G413抵唔抵玩?
iRocks
佢講Leopold同Filco對佢嚟講都貴,所以係價錢問題...唔係佢想用Gaming牌問題

補充我推介:iRocks同iKBC都可以接受 iKBC個樣再正經D
但我最建議都係加大你budget上Leopold同Filco
唔抵

主要都係價錢問題 一千蚊個keyboard都真係唔平
我去睇睇iRocks同iKBC先
HHKB啦
當你買過Topre就唔係咁講
你budget幾多?
如果你g413係講緊啲人寬頻簽約禮品喺肥花三、四百蚊全新放出嚟
而你試過demo啱手感
咁嘅話都ok

但如果你係睇正常市價六舊幾水,就一定irocks ikbc

最好緊係儲多少少錢上Leopold Filco
用到咁多年計番都唔算好多錢,但你就可以爽好多年
想清玩具,全部勁少用
filco ninja 青軸104
filco ninja 紅軸87
Topre Realforce 104U Hi-Pro

有意tg我丫 callmeloyeah
請問各位點睇coolermaster隻master key pro L? 貪佢有cherry軸 設計夠簡潔 另外 香港啲keyboard鋪 好似魔鬼sir 有無得逐粒鍵帽買? 即係爛咗"A" 可唔可以剩係買返粒"A"? 唔該晒
無線?
yes
各位師兄可唔可以答答我有無以逐粒鍵帽買?
難!

要成set keyset買
魔鬼sir冇咩key cap賣了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞