LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#16 新手入黎請先睇頭post

1001 回覆
21 Like 10 Dislike
新手想換鍵盤 想換隻唔嘈, 冇光, 㩒落去手感要大力㩒但冇段落感嘅機械, 筆直就500-600, 唔需要任何特別功能, 跪求指教
有冇80%鍵盤做到所有鍵set做macro
500~600都咁多要求,買 Ducky/ikbc啦
新手想入坑
打算入手FILCO Majestouch 2 青軸, 各位清點睇?
cherryboard mx black啦
咩事

keyboard hell地獄道黑店黎?

https://lihkg.com/thread/828185/page/1
頭 post 都講到咁啦
試啱咪買囉
FC750R PD
年中總有一兩單
撞手神姐,係佢咁啱撞中左,同埋你又唔知佢點用
iRocks啲鍵盤係中國造,QC始終差啲

佢點用我唔在乎

但有人講得幾啱
依家薄膜鍵盤壽命已經好長
條友都痴線嘅,壞左就怨人黑店,都唔知佢係咪依家先啱啱出世接觸電子產品
半年前買咗隻, 個人好中意青軸, 覺得好爽
你可以試下 flico or leopold 既青軸 手感
我覺得有分別, 㩒下試岩先買
屋企啲千年 DELL 都仲用到呀,咁又點,用到但係手感差呢 (雖然薄膜嚟講佢仲可以算係中上)
mech 嘅賣點係手感同埋可以獨立換軸
壞一粒 switch 咪整囉,何況應該仲有保養,唔係壞就要掉垃圾房
又唔係好似某啲牌子嘢咁十幾廿粒一齊壞
放 Filco majestouch convertible 2 青軸104
https://t.me/userdeal
新手想入手隻紅軸機械鍵盤 TKL 最好側字 用黎打機多 唔要有燈
筆直$1200 想問巴打有咩推介filco 定 leopold?
紅軸兩個牌子差唔多
Leopold有側刻架咩?
想問問spacebar 無反應既話,自己換軸係咪就解決到?
新手請問Leopold FC660M同FC660C用落分別大唔大?
想要呢種size嘅keyboard係咪得Leopold 同 Filco?
Hhkb?
冇反應唔一定係壞軸㗎,可以係 PCB 上面其他問題,你要試下先知
Cherry MX 同Topre 分別都好大喎。如果唔玩Keycap齋打字,我建議買Topre。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞