[繼續wfc]htc用家自閉討論區 2

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
在長達半小時的專訪中,HTC 智能手機暨物聯網事業總經理張嘉臨同版主講左好多嘢,但並唔係所有嘢都重要,唔重要嘅嘢,版主都唔講咁多,直接入重點。首先,張嘉臨表示 HTC 今年會推出配備 S835 處理器的手機,有兩個重點: 第一,S835 今年會量產; 第二,HTC 會用,即係唔會死。無論你係唔係 HTC 粉絲,對你來說又係唔係好消息呢?

另外,U Ultra 其中一個賣點,就係佢嘅 AI,能夠讓系統學習用家的使用習慣,從而幫助用家更方便地獲取相關資訊,例如在 Calendar 上,可能你 set 左下星期會去旅行,佢會早兩日嘅時候,提示俾你知果日天氣會點。呢啲功能其實都算係實用,而張嘉臨更表示,呢類嘅 AI 功能,將會延伸至 HTC 10 上用到。想試玩 AI 功能的話,就要留意未來手機軟件的更新。

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4542/207547/

正呀有排唔洗換機
Htc e9買唔買得過?15xx
話說whatsapp有通知 冇係上面彈出黎預覽要點搞

我有通知 不過係通知到睇一個對話只係show到一個message

係咪10仔冇左
以前用M7 有whatsapp果陣上面會彈出落直接睇到內容
連notification bar都唔洗拉落黎

我又冇咁既問題喎

我有通知 不過係通知到睇一個對話只係show到一個message

係咪10仔冇左

我又冇咁既問題喎

7.0冇得偷睇了,得返最新果個message
有無人識搞刷rom
之前用開nexus 發覺htc刷野都幾煩

1.想知htc10官解bootloader 係咪鎖唔返 一定無保養
2.解完仲可以點update firmware?港版應該無ruu?
3.刷custom rom or kernel係咪一定要match 返 firmware? 假設我部機係mm firmware 刷nougat fw based 既係唔得?

個人認為用得HTC就唔好諗住刷機,HTC嘅S-ON制度去到依家仍然係最能夠保障Android系統安全嘅制度之一(雖然依家Samsung嘅Knox都追緊上嚟)

s-off埋係可以lock返冇record
update要flash返ruu,xda好似有最舊版ruu,跟住逐個update升返上去
custom rom好似係睇kernel support
有無人識搞刷rom
之前用開nexus 發覺htc刷野都幾煩

1.想知htc10官解bootloader 係咪鎖唔返 一定無保養
2.解完仲可以點update firmware?港版應該無ruu?
3.刷custom rom or kernel係咪一定要match 返 firmware? 假設我部機係mm firmware 刷nougat fw based 既係唔得?

個人認為用得HTC就唔好諗住刷機,HTC嘅S-ON制度去到依家仍然係最能夠保障Android系統安全嘅制度之一(雖然依家Samsung嘅Knox都追緊上嚟)

s-off埋係可以lock返冇record
update要flash返ruu,xda好似有最舊版ruu,跟住逐個update升返上去
custom rom好似係睇kernel support

唔記得洗唔洗boot.img

係咪10仔冇左

我又冇咁既問題喎

咁最頂個白色POP UP呢?
uu 開賣穿5千

係咪10仔冇左

我又冇咁既問題喎

呢個係度喎,有新message都會彈出黎一彈
冇既話長撳是但一個Whatapp通知睇下有冇野停用左

係咪10仔冇左

我又冇咁既問題喎

睇下有冇停左第二果個
uu 開賣穿5千

真架
用緊butterfly s想換機 仲諗緊買10仔定uu

係咪10仔冇左

我又冇咁既問題喎

睇下有冇停左第二果個

慘了
同你一樣畫面 都係冇
uu 開賣穿5千

真架
用緊butterfly s想換機 仲諗緊買10仔定uu

要大mon得一部簡

試下重新開機
同埋以我嚟講
100個msg有1、2個無彈出嚟
漏左notification可以試下去電源果度,將果隻app揀做唔用最佳化
暫時好似work

得左

試下重新開機
同埋以我嚟講

我由6.0果陣已經冇彈

試下重新開機
同埋以我嚟講

我由6.0果陣已經冇彈

htc 10 6.0都無
7.0就有
巴打可以試下安裝floatify
我之前都用緊
除左delay半秒之外
其它野包括高度(而家7.0好q厚,擋咗唔少位置)、外觀都靚過原生好多

same 永遠只show一個 變左一定要撳入去睇

偷睇不再
有偷睇需求既人可以唔洗升住,好彩仲有隻錶用黎偷睇
頭先發現一個問題

升左7.0之後發現個google map 會跟左部機既語言黎轉啲街名, 我本身用開英文介面, 結果個google map 就轉哂英文, 要睇中文街名除非你轉返架機做中文, 我記得之前6.0唔係咁, 唔知有冇手足識搞
頭先發現一個問題

升左7.0之後發現個google map 會跟左部機既語言黎轉啲街名, 我本身用開英文介面, 結果個google map 就轉哂英文, 要睇中文街名除非你轉返架機做中文, 我記得之前6.0唔係咁, 唔知有冇手足識搞

我又係咁,但係日本有日文+英文嫁喎

偷睇不再
有偷睇需求既人可以唔洗升住,好彩仲有隻錶用黎偷睇

升左做7.0 都睇到其他。
btw我係有做雙清
岩岩1%電竟然用到24分鐘... 唔知關唔關7.0事
不過新系統唔係好慣。
岩岩1%電竟然用到24分鐘... 唔知關唔關7.0事
不過新系統唔係好慣。

我個1%試過挨1個鐘頭
依家想買10 仔會唔會太遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞