賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
有錢梗係叫佢盡早做啦
之後再配返對貴漸進

Btw, 政府眼科唔係VA差到不堪都唔會比你排....反而好多蝗老有得做....
特衰正苦
咁clear lens extraction都唔係話唔得嘅
不過就唔會係用呢個理由囉
https://www.customs.gov.hk/tc/consumer_protection/trade_desc/unfair/index.html
《2012年商品說明 (不良營商手法) (修訂) 條例》(《修訂條例》) 已於二零一二年七月十七日獲得立法會通過,並於二零一三年七月十九日全面執行。《修訂條例》擴大了《商品說明條例》(第362章) 涵蓋的範疇於二零一三年七月十九日全面執行,以禁止商戶對消費者作出某些不良營商手法,包括就服務作出虛假商品說明、誤導性遺漏、具威嚇性的營業行為、餌誘式廣告宣傳、先誘後轉銷售行為,以及不當地接受付款。《修訂條例》亦設立了一項民事遵從為本執法機制,以鼓勵商戶遵從法例及制止已知悉的不合乎法例的手法。在此機制下,執法機關如相信某商戶作出被禁止的不良營商手法,可不提出刑事檢控,而接受該商戶停止有關手法的承諾書。
唔該哂
Hi巴打係日本買咗副框想淨配鏡可唔可以揾你?有無得驗埋眼因為舊鏡度數應該唔太啱 四百度近視百幾度散光左右大概幾錢thankyou
直上蔡司啦
幾舊搞掂
好削
3百幾度 百幾散光 對得多電腦想配好D既眼鏡同副防藍光 (一直配開屋村D垃圾鏡)
有無D係防藍光而無色?之前見D防藍光都係偏黃唔多鍾意
求意見 唔該巴打
一係蔡司
一係東海
兩個都好掂
可以,鏡片有好多選擇
咁都要睇吓用咗幾耐嘅
蔡司Hoya車光邊用耐咗都會蝕coat啦
想問下呢
眼鏡嘅度數唔啱嘅話(近視&散光)會唔會令到隻眼好易出紅筋?
定係對得電話 電腦多嘅影響大啲
可以考慮FAQ講嘅第三代防藍光鏡片
品牌都有不少, 暫時大牌子質素好嘅都係東海lutina同seiko UVF
用眼過度比較直接,當然度數不合會令情況更嚴重
應該係眼睛太集中睇近
少左眨眼😉
btw而家兩隻眼around 600-700近視 200-300散光
唔知係咪呢幾年成日對電子野多 同埋成日無乜光嘅情況下禁手機 搞到散光係咁升 講緊4-5年前仲係百零度
唔知係咪心理作用 而家都差唔多年幾無驗過眼 感覺上散光又深咗

我係咪應該配番副藍光鏡 因為做野都會對電腦多

同埋如果想做smile嘅話 驚唔驚做完都會好易反彈

唔該晒你地 唔好意思好多白痴問題
巴打個到有無?
要幾多到?
1. 發育期間散光有機會加深,如果懷疑睇電腦太多搞到度數加得快建議搵part 1視光師放瞳睇吓,令調節力放鬆睇吓關唔關事

2. 數碼藍光令近視散光加深呢樣就好似未有太多證據支持,但長期看近令調節力緊張就有可能,而呢樣嘢就用Hoya Remark 一類嘅抗疲勞鏡效果比較顯著

3. 對smile研究不多,不過籠統講lasik一類角膜矯形術一直都會有度數反彈嘅情況,至於您適唔適合就要搵醫生決定

希望答到您問題
Lutina要訂日本
Uvf就有現貨約千鬆d倒
咁巴打您都知政府眼科對白內障嘅標準有幾高...普通黃黃地矇少少都唔會當係問題,但私家就梗係叫佢做啦,您又唔可以話個醫生斷錯
Tg me
超靚價 日本仔比
直上東海
百分百日本做
都係呢毎個價

發夢夢到有個客講
佢幫襯某國際金融中心某上市眼科集團做例行眼科檢查
個醫生(唔係忙住數銀紙嗰個)發現佢有白內障
要盡快做手術如果唔係後果會好嚴重
咁個客自覺平時睇嘢都冇乜大問題於是就嚟攞多個意見啦
我一睇
(簡單啲講個客嘅晶體就係一般60歲開外嘅狀態,喺公立醫院係連排隊做白內障手術都冇得排)
有錢梗係叫佢盡早做啦
之後再配返對貴漸進

Btw, 政府眼科唔係VA差到不堪都唔會比你排....反而好多蝗老有得做....
特衰正苦
咁clear lens extraction都唔係話唔得嘅
不過就唔會係用呢個理由囉
https://www.customs.gov.hk/tc/consumer_protection/trade_desc/unfair/index.html
《2012年商品說明 (不良營商手法) (修訂) 條例》(《修訂條例》) 已於二零一二年七月十七日獲得立法會通過,並於二零一三年七月十九日全面執行。《修訂條例》擴大了《商品說明條例》(第362章) 涵蓋的範疇於二零一三年七月十九日全面執行,以禁止商戶對消費者作出某些不良營商手法,包括就服務作出虛假商品說明、誤導性遺漏、具威嚇性的營業行為、餌誘式廣告宣傳、先誘後轉銷售行為,以及不當地接受付款。《修訂條例》亦設立了一項民事遵從為本執法機制,以鼓勵商戶遵從法例及制止已知悉的不合乎法例的手法。在此機制下,執法機關如相信某商戶作出被禁止的不良營商手法,可不提出刑事檢控,而接受該商戶停止有關手法的承諾書。
咁巴打您都知政府眼科對白內障嘅標準有幾高...普通黃黃地矇少少都唔會當係問題,但私家就梗係叫佢做啦,您又唔可以話個醫生斷錯

巴打你誤會喇
個眼科梗係冇斷錯症啦
不過喺預後良好嘅情況下
利用資訊嘅唔對稱嚟誘導客戶作不必要嘅療程
喺專業判斷上就明顯傾向咗即時嘅商業利益喇
當然打開門口做生意唔賺錢就冇可能嘅
不過喺呢個資訊爆炸嘅年代
咁嘅搵快錢方式縱使冇犯法,專業上冇出錯
客戶嘅感受都唔會良好
(已經聽過幾個客咁講)
希望各位同業戒之,慎之
醫生見到有少少cat
可能單純講句,你有白內障喎,早做早享受,自己考慮吓啦
咁已經有唔少人會做
你又真係吹佢唔漲
嚟梗去日本諗住去金子配副眼鏡,想問下budget 2000內既鏡片邊儲好,細佬800度近視要加薄。唔該師兄
嚟梗去日本諗住去金子配副眼鏡,想問下budget 2000內既鏡片邊好,細佬800度近視要加薄。唔該師兄

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞