賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
我去D私舖買 Acuvue con ,佢問我要行貨定水貨,請問有咩分別? 私舖一般賣行定水貨?

水貨會平d
其實大舖賣貴少少係因為有驗眼同可以換度數
但好多人就諗住con好似超市嘅貨咁買到就算....
八格師兄請check TG
謝謝師兄,明白了,即係其實水同行都冇分別的,我去嗰度肯幫我驗埋眼。
佢地話度數可以換,但出面一般冇講明行定水,係咪通常俾水貨架?
本身左右眼有600-700度近視,100度內散光
之前係屋邨眼鏡鋪配過一副全視線
So far都冇問題
但轉工長時間對電腦
近排開始會眼攰同眼乾
想配多副防藍光
$1000內配唔配到?
近視250度
去亮視點睇中左副rayben 框要 $1800
配藍光鏡片要$700
覺得幾貴下
有無推介邊度買rayben 會平d?
定係呢個價錢係合理?

望過egg 網上有好多人話個框好易爛
請問遠視散光有無得配con?
如果無淨係配遠視會唔會有問題?
謝謝
Zoff有個系列好似幾抵屌

應該係連caesar clip
我副 OAKLEY Crosslink 眼鏡戴左剛剛夠2年,呢排開始鼻托同兩邊眼鏡臂d 軟膠開始溶溶地 ,想問係我問題,定係咁上下時間就會咁?
左右面唔對稱
眼鏡成日一高一低可以點做?
Egg嘅鏡架同rayban又唔同級數嘅
揀得千幾蚊rayban鏡架應該都係靚款了
有,不過唔會舒服
因為弧度都幾難搞吓...
其實咪即係佢隻架480 + 隻clip 1000
不過合款嘅即買都唔錯
軟膠嘅問題
吸收得油脂汗水多就會變質
較吓佢啦,耳位面位咩都有得較的
想配有度數太陽眼鏡 有咩好介紹
但隻架都mij
想問如果對眼太細,再加上深近視同散光既話,係咪唔係好適合配con?
咁又抵喎
未必
深近視戴con反而有方便呢一個好處
感謝回覆

對鏡臂我有另一套可換,但鼻托可唔可以自己買料換?

另外想問,有無其它牌子眼鏡個鏡臂都係類似呢種膠但質素較好的?因為我好大汗,載其他眼鏡好易瀡到落鼻頭變左「伯父」
補充,遲d 會去日本,如果當地有好牌子可以建議下
唔好意思,想請教一下
我近視600幾度,散光200度
買咗鏡框想配鏡唔知得唔得,會唔會好貴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞