賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
想問吓近視鏡有無可能做到完全或接近完全平面?
正常應該幾耐換一次眼鏡?
你情況似一邊無咩度數一邊有度數
即係天然Monovision
有D有容易眼累/看近多嘅人會習慣咗咁樣:
https://www.2020institute.com/monovision-lasik-options/

如果巴打您係咁嘅情況,要留意配戴眼鏡需要嘅適應時間會比較長,同埋雙眼視力未必會有明顯改善(當然單眼會好咗好多)

當然建議您搵視光師檢查吓係咪我講嘅情況,有咩問題可以隨時問
即係好似無度數,平光咁?
如果度片淺都可能得
不過鏡片厚度同彎度同度數有直接關係

如果係咁 點解我副鏡比其他人厚咁多
利申 仲有散光
度數變/鏡架爛/鏡片花先要換
用得好嘅三五七年都無問題

鏡片嘅厚薄同度數加鏡片選擇有關
但-150近視本身做最普通嘅眼鏡都唔應該會厚...
係咪鏡面比較平既鏡片帶起黎比較舒服d?
https://www.2020mag.com/ce/improving-free-form-lenses-with-99E33

每個度數同每種折射率嘅組合構成鏡片嘅底面彎
而每個組合出來嘅效果都會有光學效果嘅分別

https://www.getit01.com/p2018030234022269/

但網上竟然只有content farm有講解
係咪即係去盲人/理工之類既驗眼
樓上鋪係咪少去為妙
我果副係果d地方配,想問佢地抄返個度數都好似唔想幫我咁
Yes, 呢兩個機構都唔錯
佢地未必有理工視光師當值
甚至根本無視光師
所以可以賣到好平
唔係,果間樓上鋪得兩個人睇
一個負責sales,一個負責睇場+驗眼(老細)
果次我都係講左陣,睇場果個先叫sales果個抄返度數比我
又問長問短咁,問要個度數做咩
我兩邊眼都500度近視,鏡架連鏡片都要兩千,當然係最薄果隻啦
驚你拎度數出去配眼鏡,唔幫襯佢嘛
但optom board有澄清過客人絕對有權拎返自己嘅度數
只係果個sales態度一般,個老細都知我係熟客,就快快手叫佢幫我
其實樓上鋪係咪有呢個唔好處,會恰人唔識野之後屈人做水魚
hi 一路都有個好好奇既問題想問

我左300,右400近視
好奇怪唔知點解戴眼鏡會對個focus點好敏感,一唔岩就要塊鏡對番對眼個水平線到
但有時配新鏡梗係會好易覺得塊鏡既執邊係矇左(唔近focus既位置就會覺得好鬼矇,落差好大)
好似講到1999咁

前幾年起XGG到配一幅方框鏡都有少少類似問題,然後佢好快就幫我fix好左個問題
然後上年起一間都幾有名氣賣日本鏡框既鋪頭買鏡
佢反而整黎整去都整唔到我個問題
最尾我唯有接受,但其實有時我都會見到執邊位置好矇,只係無望到,直望focus位
個陣因為番去番得太多次,個視光師其實有d頂我唔順,話我咁既要求會好易斜視,唔係正確既睇野方式

但之後就好怕買眼鏡啦-_-因為好似我對眼真係太senitive而問其他戴眼鏡既朋友都比較少出現既問題--佢地會話我唔習慣新鏡
但其實更多係我真係見到唔近focus既位矇得好勁,覺得好大落差好唔舒服

想問下有冇見過有類似問題既客人?係咪真係好唔常見?到底其實係我太senitive定點?
THANKS
其實度度都會
恰你唔識然後嚇你同上你
所以我嘅責任咪就係盡量答,等大家識多D,出到去無咁易比人水
-400散光對唔準級位絕對背機會唔舒服
我有個客都係咁,差少少位已經又暈又作嘔,但佢散光得-075

有機會鏡架都得唔好,或者set錯嘢
(深散光我會對晒水平來較)
2,3年前左右係眼鏡88配左對delux
依家有層野愈甩愈多
請問一下 點解會咁? 之前都未試過

發夢夢到有個客講
佢幫襯某國際金融中心某上市眼科集團做例行眼科檢查
個醫生(唔係忙住數銀紙嗰個)發現佢有白內障
要盡快做手術如果唔係後果會好嚴重
咁個客自覺平時睇嘢都冇乜大問題於是就嚟攞多個意見啦
我一睇
(簡單啲講個客嘅晶體就係一般60歲開外嘅狀態,喺公立醫院係連排隊做白內障手術都冇得排)
無邊架拋咗光邊就易啲有由鏡邊甩coat嘅情況
當然大廠就好少會咁
600幾
淨番唔多
隻鏡coat唔夠實,做光邊會令邊緣鍍膜減弱,用耐咗就會甩coat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞