賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
弧度厚薄都有關係
有人戴到tryeye戴唔到oasys,覺得好濛好唔舒服 但明明jj講到只係物料升級
去左豬巴到配左鏡 服務好 態度一流
真人仲好靚仔
IN TVR WE TRUST

我嚟緊返隻圓型勁靚
透氣度一定IN JOHNSON WE TRUST

MODULUS都好低
多謝,下次巴絲來到會幻想破滅
3年前度左右近視200度,散光250
想問下有咩鏡性價比高?
深散光要平嘅Apollo R1 (千元內雙非球面)
靚嘅就Essilor azio (free form 打磨)
要襟用嘅就Hoya HVLL 啦
有冇圖?
一千元雙非直上167
咁抵? 求地址
頂頁有tg
呢隻係咪都係豬巴講果幾隻brand?
上網search過下 好似差唔多唔太識比較
日本野
Good good
http://www.apollolens.com.tw/?section=Products&id=22&lang=tc
R1/R2(呢隻有藍光coat) 係勝在-400散光都有現貨,同埋做無框半框架放心好多(上次比咗副lindberg我配少少度數果位巴打怕爛鏡,我就係做呢隻)
土炮嘢叫做抵玩

https://www.essilor.com.hk/products/azio

Essilor azio 單光如果度數要訂造(最深-400散光),鏡架又比較平直同貼面,呢隻就係性價比高嘅freeform鏡片(比起Zeiss superb Asiana/ hoya nulux v+)

視光師巴打講嘅係呢隻:
http://www.asahi-lite.co.jp/Products/ListTanE.php#ListTan_03

Asahi lite 1.67/1.74 雙非球面即係apollo 1.67/1.74雙非球面鏡片,日本製造之餘都好抵用,唯一問題係度數範圍有限(無遠視)
原來有公價 見識小thanks 巴打

我以前用過one day acuvue moist , 但帶完半日已經隻眼好乾睇野好幪 咁係咪代表我隻眼唔岩戴con 唔知係咪眼細原因
呢個網你入唔到

你入番正常RAYBAN 官網就有價
MOIST 係舊物料

直上OASYS ONE DAY LA
之前配過con 但帶半日到隻眼就開始紅同好乾
想問下係咪我唔適合帶?
唔該哂巴打 加左tg問你
WELCOME

答到實答
不過R1 始終係POLY料
色散較差

ESSILOR 我好少做

如果最平性價比我反而諗起精工底非

真心舒服

當然上到AZONE 仲勁
Thx巴打
我戴平dd嘅coopervision就唔清(戴2-3個鐘就開始模糊)同埋異物感重,係咪代表我隻眼太廢
咁樣係咪代表水膠嘅更唔適合我?無試過戴水膠
本身副眼鏡有防UV咁其實仲洗唔洗帶太陽眼鏡
Acuvue moist有無戴過?
最經典嘅基本水凝膠物料
太陽眼鏡可以擋埋眩光同刺眼光線 部份鏡片有偏光功能駕駛同戶外活動睇嘢更清晰舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞